Bygger för 5 500 svenska fans i Kiev

Från småländska Forserum till ukrainska Kiev är det onekligen en bit. Fotbollsintresset har drivit ett gäng grabbar hela vägen. Från att ha startat resebyrån Nickes Resor AB, med sportresor över hela världen, jobbar de nu tillsammans med Camp Sweden och ska ta hand om 5 500 svenska fans i Ukraina.
Här syns entrén till Camp Sweden. Notera det cirka två meter höga staketet som omger hela området. Ett särskitl vaktbolag har också engagerats. Foto: Camp Sweden


EM är bara några dagar bort. Förväntan är stor och många svenskar vill vara på plats i Ukrania för att följa landslaget.

En specialbyggd campingplats

5 500 svenska fans har betalt in medlemsavgiften 150 kronor på Camp Sweden, som är en ideell förening, och aviserat sin ankomst till en ö, Trukhaniv Island, mitt inne i Kiev.

De har betalt 129 kr, 179 kr eller 189 kr per dygn och det berättigar till brons-, silver- eller guldplats på en specialbyggd camping där de får en plats att tälta på, ställa husvagn eller husbil, det ska finnas vatten, duschar, toaletter, mat serveras, alla matcher visas på storskärm och fotbollskändisar kommer på besök.

Allt i regi av  ett gäng från Huskvarna.

Bröder bakom företaget

- Vi fick uppdraget från Camp Sweden, det var naturligt och vi känner varandra sedan tidigare, säger Hans Gustavsson, vice vd på Nickes Resor och marknadsansvarig, och berättar om bakgrunden.

- Det är Niklas och hans bror som har drivit på och utbudet har stadigt vuxit.

Niklas Hellberg och Robin Svensson öppnade resebyråverksamhet för 15 år sedan. I dag består företaget av sju heltidsanställda och ett antal deltidare. De säljer resor över hela världen till en mängd olika sportevenemang.

Dryga förberedelser

Men trots alla resor skiljer sig det som nu kommer att ske i Ukraina helt från allt annat. Planeringen har pågått i ett halvår. Niklas Hellberg har själv varit i Kiev flera gånger, slutit avtal med leverantörer och fått Kievs stad att samarbeta.

- Det har varit tusen och en detaljer. Men nu blir det bra. Vi blir klara, fastslår Hans Gustavsson.

Rapporter om förseningar och problem tar han lätt på. Han säger sig veta att arbetet pågår med full kraft från Pleso, det bolag som företaget samarbetar med i Kiev.

Upprustning gagnar lokalbefolkningen

Ön Trukhaniv Island i floden Dnipro är ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen.

- Dock var det väldigt nedgånget, men tack vare att vi blir så många supporters sker en avsevärd standardhöjning. Nu städas ön, utrustas med vatten, el och blir fin. Vi lämnar verkligen något bra efter oss.

Svenskarna kommer att bo precis vid sandstranden och hela området omgärdas av ett två meter högt staket.

- Vi vill att våra gäster ska känna trygghet. Dessutom har vi också anlitat ett vaktbolag.

Största Camp Sweden någonsin

Den centrala ytan ska bestå av ett eventområde med restaurangtält, scen och storbildsskärm. 

Camp Sweden har arrangerat motsvarande fotbollsfester vid flera tillfällen, men satsningen i Kiev är den absolut största. 

Inte nog med tält- och eventområdet på ön, det finns också ett centralt torg som blir till ett nav för alla fotbollsfans.

Samlas på torget och går gemensamt

Vid Lesya ukrainka ploshcha samlas alla svenska supportrar, laddar och går gemensamt till Olympiastadion.

Att sälja resor till Ukraina, bygga upp byn och stå för allt praktiskt för 5 500 personer, nog borde Nickes Resor AB tjäna på det här uppdraget.

- Du, det här gör vi för marknadsföringen av företaget och för att få en sådan här upplevelse. Utgifterna är stora, bl a hyr vi ju en hel ö. Vi går runt, vi tjänar en slant, men den är absolut inte stor, betonar Hans Gustavsson.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.