Handbollsgiganten gör 4 miljoner i vinst

3,5 miljoner blev vinsten av fjolårets Partille Cup, en siffra som tävlingspresident Stefan Albrechtson hoppas kunna överträffa i år. Den gigantiska turneringen växer och Albrechtson säger: ”Vi siktar på att i alla fall gå med 4 miljoner i vinst.”
Partille Cup lockar lag från hela världen under första juliveckan. Sedan följer Gothia Cup i Göteborg.


- De pengarna återinvesterar vi i Partille Cup för att göra turneringen ännu bättre. Så at vi till exempel kan få till mer personal och erbjuda ännu bättre mat och logi. Det är ju så, varje år förväntar sig folk mer än året innan och i år blir invigningen i Scandinavium mer påkostad än någonsin, berättar Stefan Albrechtson som leder arrangörsstaben inom Sävehof.

43:e turneringen

För 43:e gången i ordningen arrangeras handbollens Partille Cup i Göteborg. Och i år ska tävlingen slå nya rekord på nästan alla fronter!

Hela veckan lång kommer det spelas ungdomshandboll runt om i Göteborg och det är en minst sagt upptagen, Stefan Albrechtson, som Idrottens Affärer får tag på inför invigningen av årets Partille Cup.

- Sådär, nu har jag tid en stund, har just suttit i möte med en delegation från Bangladesh, ungefär 100 personer, berättar Stefan Albrechtson småskrattandes.

- Att vi går med vinst möjliggör också att vi kan hjälpa lag utifrån som annars inte skulle ha möjlighet att komma hit och tävla, fortsätter Stefan Albrechtson.

90 miljoner i turistintäkter

Men evenemanget är även en mycket bra affär för Göteborg stad  som tar in ca 90 miljoner kr i ökade turistintäkter.

- Nu tror jag i och för sig att de siffrorna ökat och att vi nu bidrar med över 100 miljoner kronor. Men visst gör det mycket att vi har ett utmärkt samarbete med Göteborg stad. Vi får hjälp med att utveckla logistiken kring turneringen och i många andra frågor. Dock får vi inga avdrag på hyra för t ex Scandinavium eller andra planer utan där gör vi rätt för oss, säger Stefan Albrechtson.

För gemene man så har nog Partille Cup mindre igenkänningsgrad än den andra stora, årliga ungdomsturneringen i fotboll i stan, Gothia Cup. Stefan är dock snabb med att poängtera vilken av turneringarna som är orginalet.

"Gothia Cup är kopian"

- De är en kopia av oss. Vi var faktiskt den första turneringen i världen med detta upplägg där ungdomslag bor på skola och spelar turnering, upplyser Stefan Albrectson

Mannen bakom idén var Sävehofs och Partilles starke man Gunnar Quist som 1961 kom på det som sedan skulle bli följetongen Partille Cup.

- Men vi har haft alltid haft ett gott samarbete med Gothia Cup och lärt oss mycket av varandra. Bland annat var arrangörerna till Gothia Cup mycket hjälpsamma när det gällde att få in oss till centrala Göteborg.  Tidigare spelade vi matcherna ute i Partille, förklarar Stefan Albrechtson.

1100 lag från 41 länder

Genom åren har arrangemanget vuxit efter den ganska blygsamma starten.

- I år har vi 1103 lag anmälda från 41 länder anmälda.

- Totalt medverkar 20 000 personer som spelare, domare, ledare och andra som är funktionärer. Alla de siffrorna är rekord för turneringen, berättar Stefan Albrechtson.

Totalt kommer över 4 000 matcher avverkas på 60 planer runtom centrala, Göteborg med Heden med 30 planer som bas för turneringen, innan det lördag den 7 juli är dags för finalspelet. De äldre åldersklasserna spelar i Scandinavium och de yngre i Valhalla sporthall.

Christian Christensen

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.