Och inte ett öre från staten...

Det finns inget annat evenemang i Sverige som ger staten mera intäkter än Gothia Cup. 148 miljoner kronor går till statsfinanserna – inte en krona i motsatt riktning. Klart att det retar arrangörerna.
Dennis Andersson gläds över att när Gothia Cup invigdes inför 58 000 personer i måndags kunde man för första gången ha 8 000 sittande åskådare på planen, runt jättescenen. 2 miljoner kronor går det närmare två timmar långa arrangemanget loss på.

 

I år är Gothia Cup värre än värst – den 38:e upplagan samlar 1625 lag från 80 olika länder och de bidrar med 350 miljoner kronor i intäkter till det lokala näringslivet och 148 miljoner kronor i skatteintäkter till staten.

Men tacksamheten är det si och så med…

Mest inkomstbringande

Staten bidrar inte med något och tävlingsgeneral Dennis Andersson konstaterar:

- Det borde de kanske göra, kan man tycka. Det här är Sveriges för staten mest inkomstbringade evenemang, säger han.

Fast så mycket hjälp från idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth kan han inte hoppas på. Hon säger till tidningen GP:

- Det skulle innebära att staten skulle vara tvungen att minska idrottsrörelsens frihet att själva bestämma fördelningen av de statliga bidragen till idrotten.

Bara det att Gothia Cup inte är vilken företeelse som helst.

Turistekonomiskt

Åter, 350 miljoner kronor i intäkter till det lokala näringslivet och 148 miljoner kronor i skatteintäkter till staten.

Och med besökare från 80 länder, där finns också ett visst turistekonomiskt värde.

Dennis Andersson kontrar:

- När det handlar om så här mycket pengar så hade i alla fall jag, om jag suttit på deras stol, sagt ”jättebra jobbat, men det får inte hända något med cupen, den är en viktig företeelse. Vad kan vi göra för att säkerställa att Gothia Cup inte går i stå? Är det något vi kan göra”?

- De frågorna skulle jag vilja ha.

Inte heller Ringholm ville

Lena Adelsohn-Liljeroth uppträdde tveksamt vid ett seminarium om just framtidens event på Gotland tidigare i sommar. Nu konstaterar hon bestämt att hon inte kan ge ekonomiskt stöd, men att hon är öppen för en dialog med arrangörerna.

Inte att hon med kraft ska jobba för en förändring eftersom Gothia Cup i diskussionen om värdet av stora evenemang är ett praktexempel och visar att det krävs förändring från regeringen.

Dennis Andersson berättar om ett samtal med dåvarande idrottsministern Bosse Ringholm.

- Jag frågade på skoj om vi kunde göra en deal. Jag sa ”du får behålla 90 procent och vi tio, det är ju ändå vi som gör jobbet”. Men han var inte intresserad.

Inte han heller, kan tilläggas.

Fantastiskt, 80 nationer

Dennis Andersson värnar om sin cup, förstås.

- Det är fantastiskt att vi trots en ökande konkurrens och en kärv världsekonomi befäster vår ställning som världens största idrottsevenemang för barn och ungdomar. Att vi dessutom fortsätter att växa visar att Gothia Cup idag är ett världsevenemang som bara blir alltmer välkänt och populärt.

Även förra året slogs deltagarrekordet. Då kom 1570 lag från 73 olika nationer. Men dessa siffror överträffas nu rejält.

- Jag är särskilt glad över att vi har lockat deltagare från 80 olika nationer över hela världen. Det är ju möten mellan människor som Gothia Cup i grund och botten handlar om. 

Totalt 1 miljon spelare

Två länder deltar för allra första gången – Japan och Tadzjikistan. Det japanska laget Tokyo Verdy kommer till Göteborg efter det att Gothia Cup tecknat ett treårigt samarbetsavtal med det japanska fotbollsförbundet och deras högsta liga J. League.

Laget från Tadzjikistan deltar i klassen Kim Källström Trophy – klassen för ungdomar med en utvecklingsstörning.

- Efter årets turnering har närmare en miljon spelare från 137 olika nationer deltagit i Gothia Cup sedan starten 1975. Det känns nästan svindlande.

Fakta

Gothia Cup i siffror

Deltagande lag: 1 625

Deltagare: 37 200

Nationer: 80

Nationer från starten: 137

Pojkar/flickor 71/29

Snittålder: 15,5

Spelplaner: 110

Antal matcher: 4 520

Antal mål 2011: 27 341

Åskådare på finalerna 2011: 28 910

Åskådare invigningen 2011: 51 861

Publik på Heden, 5 dgr.: 295 000

Antal besökare tot.: 58 000

Turistnätter tot.: 350 500

Spenderade pengar i Göteborg: 350 mkr

Skatteintäkter staten: 148 mkr

Artiklar i svensk press 2009: 1 280

Ackrediterade journalister: 97 (34 länder)

Andel nöjda besökare: 99,2 procent

Peter Rosengren (inte verifierad)

ons, 2012-07-18 19:54

1. Stockholmia Cup 2013

Vilka ska vi samarbeta med?

Anders Nilssin (inte verifierad)

tors, 2012-07-19 10:25

2. Inget från staten

Eftersom inte Häcken betalar något för all polisbevakning som borde ge en kostnad på 5-6 miljoner så stämmer det ju inte. Tror knappas de betalar för planhyror osv.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.