Här blir Solvalla en racerbana

Konkurrensen inom racingsporten mellan STCC och TTA fortsätter. Svenska Bilsportförbundet letar efter en möjlig kompromiss samtidigt som organisationerna satsar mångmiljonbelopp. STCC ska nu bygga om Solvallas travbana.
Maskinerna har kört in på Solvallas innerplan för att börja ombyggnationen till en racerbanan. Foto: Joakim Tärnström

 

Arbetet är inlett för att försöka få de två konkurrerande organisationerna att samarbeta i framtiden. Ett första möte hölls i mitten av augusti, enligt ett pressmeddelande från förbundet häromdagen. Samtidigt fortsätter de båda organisationerna att tävla om publikens intresse.

Premiär i Stockholm

För första gången ska ett racinglopp köras i Stockholm. Travbanan Solvalla blir till tävlingsbana för bilar.

Det blir möjligt tack vare en mobil racingbanan. Annars ligger landets racingbanor en bra bit utanför stadskärnorna, långt bort från storstadens bekvämligheter, nöjen och sevärdheter.

För att skapa den 1,2 km långa banan med extra kurvor på Solvalla behövs bland annat två kilometer cementbarriärer och en kilometer staket. 50 långtradare fraktar allt material.

10 000 biljetter sålda

För en helg, den 21-22 september byts de vanliga hästkrafterna på Solvalla mot racerbilarna i STCC, Camaro Cup och Porsche Carrrera Cup.

Redan nu har man sålt 10 000 biljetter till evenemanget.

- Det är viktigt att öppna motorsporten för en ny publik och framför allt nå människor i storstäderna. Östersund var hellyckat och vi tror starkt på Stockholm, inte minst för att här finns perfekta förutsättningar för publiken med bra läktarplatser, säger Bob Huzell.

Succé i Östersund

Första gången den mobila banan byggdes upp var i Östersund. Där förvandlades flygplatsen, helgen 10-11 augusti, på Frösön till racingbana med ett mycket lyckat resultat.

Tidigare har all banracing varit förlagt till södra Sverige. Initiativet med att försöka med en tävling i Norrland var på förhand ett vågspel – skulle det finnas tillräckligt med publik för en tävlingsform utan tradition för banracing i regionen?

På STCC hoppades man på en hygglig publiktillslutning men det kom många fler åskådare än väntat, så många att arrangörerna fick ta till bandvagnar för att hinna transportera alla från parkeringen till tävlingsarenan.

Planerar nästa år

Över 15 000 norrlänningar mötte upp till motorfesten på Frösön och det är den högsta publiksiffran i år för ett race i någon av de båda racingserierna.

Företagarna i Östersund var nöjda och kommunstyrelsens ordförande i Östersund, AnnSofi Andersson, skrev ett personligt inlägg i Österunds-Posten där hon tackade alla inblandade för ett arrangemang som bidrar till att lyfta intresset för staden.

- Att det blev en sådan framgång överraskade, men det gör att vi i vår planering utgår från att återkomma med ett STCC-race nästa år också, säger Bob Huzell, vd på STCC.

Kampen om publiken mellan STCC och TTA är tuff. Tack var racer på Frösön leder STCC med en hästlängd.Efter fem tävlingar hade STCC haft strax över 30 000 åskådare (ett snitt på 6 700) medan TTA låg strax under (ett snitt på 5 800).

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

På bara sex månader har var fjärde spelbolag brutit mot den svenska spellagen. Nätkasinon och vadhållningsbolag har totalt tvingats betala 98 miljoner kronor i sanktionsavgifter. 

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.