Här blir Solvalla en racerbana

Konkurrensen inom racingsporten mellan STCC och TTA fortsätter. Svenska Bilsportförbundet letar efter en möjlig kompromiss samtidigt som organisationerna satsar mångmiljonbelopp. STCC ska nu bygga om Solvallas travbana.
Maskinerna har kört in på Solvallas innerplan för att börja ombyggnationen till en racerbanan. Foto: Joakim Tärnström

 

Arbetet är inlett för att försöka få de två konkurrerande organisationerna att samarbeta i framtiden. Ett första möte hölls i mitten av augusti, enligt ett pressmeddelande från förbundet häromdagen. Samtidigt fortsätter de båda organisationerna att tävla om publikens intresse.

Premiär i Stockholm

För första gången ska ett racinglopp köras i Stockholm. Travbanan Solvalla blir till tävlingsbana för bilar.

Det blir möjligt tack vare en mobil racingbanan. Annars ligger landets racingbanor en bra bit utanför stadskärnorna, långt bort från storstadens bekvämligheter, nöjen och sevärdheter.

För att skapa den 1,2 km långa banan med extra kurvor på Solvalla behövs bland annat två kilometer cementbarriärer och en kilometer staket. 50 långtradare fraktar allt material.

10 000 biljetter sålda

För en helg, den 21-22 september byts de vanliga hästkrafterna på Solvalla mot racerbilarna i STCC, Camaro Cup och Porsche Carrrera Cup.

Redan nu har man sålt 10 000 biljetter till evenemanget.

- Det är viktigt att öppna motorsporten för en ny publik och framför allt nå människor i storstäderna. Östersund var hellyckat och vi tror starkt på Stockholm, inte minst för att här finns perfekta förutsättningar för publiken med bra läktarplatser, säger Bob Huzell.

Succé i Östersund

Första gången den mobila banan byggdes upp var i Östersund. Där förvandlades flygplatsen, helgen 10-11 augusti, på Frösön till racingbana med ett mycket lyckat resultat.

Tidigare har all banracing varit förlagt till södra Sverige. Initiativet med att försöka med en tävling i Norrland var på förhand ett vågspel – skulle det finnas tillräckligt med publik för en tävlingsform utan tradition för banracing i regionen?

På STCC hoppades man på en hygglig publiktillslutning men det kom många fler åskådare än väntat, så många att arrangörerna fick ta till bandvagnar för att hinna transportera alla från parkeringen till tävlingsarenan.

Planerar nästa år

Över 15 000 norrlänningar mötte upp till motorfesten på Frösön och det är den högsta publiksiffran i år för ett race i någon av de båda racingserierna.

Företagarna i Östersund var nöjda och kommunstyrelsens ordförande i Östersund, AnnSofi Andersson, skrev ett personligt inlägg i Österunds-Posten där hon tackade alla inblandade för ett arrangemang som bidrar till att lyfta intresset för staden.

- Att det blev en sådan framgång överraskade, men det gör att vi i vår planering utgår från att återkomma med ett STCC-race nästa år också, säger Bob Huzell, vd på STCC.

Kampen om publiken mellan STCC och TTA är tuff. Tack var racer på Frösön leder STCC med en hästlängd.Efter fem tävlingar hade STCC haft strax över 30 000 åskådare (ett snitt på 6 700) medan TTA låg strax under (ett snitt på 5 800).

Sådana här bilder har vi än så länge sluppit i Sverige. Hur polisen slår till på morgonen för att göra razzia

Nu händer det även hos hos stora klubbar med högt anseende.

 I Belgien gjorde polisen  omfattande razzior hos storklubben RSC Anderlecht. på onsdagsmorgonen.

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Det fanns 148 000 biljetter till salu när The Open Championship avgörs på Royal Portrush Golf Club, Nordirland.  Biljetterna var slut efter 48 timmar, skriver gol.se

Nu har arrangören släppt ytterligare 4 300 biljetter. Först till kvarn. Senast världens äldsta golftävling avgjordes på Royal Portrush var 1951. Sen dess har England och Skottland turats om. Äntligen Nordirland, det förklarar också hysterin.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Fotbolls'älskare har fått ett nytt alternativ för att se fotboll. Sedan en tid tillbaka streamar Strive Sport samtliga matcher från La Liga, Serie A och MLS. Kanalen har skrivit avtal med Telenor som första distributör.