Rajne tillbaka i storsatsning

Han sparkades efter 24 år som ansvarig för DN Galan. Nu kommer hans revansch. Rajne Söderberg blir meeting director för återuppväckta MAI-galan i Malmö. 20 miljoner kronor från nya Broloppet och näringslivet ska ge Söderberg resurser att övertala sin vän Usain Bolt.
Usain Bolt i Stockholm 2011. Nu är tanken att han ska komma till Malmö 2013. Inte minst tack vare hans vänskap med Rajne Söderberg, just det, han som var general för DN Galan men tvingades sluta. Foto: Ingvar Karmhed, Svd/Scanpix

 

Återkommer gör också Bengt Bendéus. I planerna ingår att väcka liv i Broloppet igen. Ni märker, planerna är stora i syd-Sverige.

Broloppet ska återkomma

Hela satsningen är förankrad hos Malmö stad och bl a kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu.

Han liksom många andra kommer ihåg succén från 2000 när 79 719 löpare sprang över bron. En succé i alla bemärkelser, antalet löpare, logistiken och uppskattningen.

Det har aldrig riktigt upprepats trots liknande arrangemang fram till 2006. Nu är tanken att blåsa liv i upplagan från 2000 och därför blir danska långlöparklubben Amager en part av det hela. Broloppet ska i sin tur ge intäkter som säkrar galan.

Hela regionens angelägenhet

Hela paket med MAI-gala och Broloppet bygger på samverkan, dels med kommunen och näringslivet i Malmö-regionen men också med Köpenhamn och danska intressen.

- Min uppfattning är att politikerna i Malmö är villiga att hjälpa till. Men vi måste ha med hela regionen, Öresundskommittén och InterReg, ett europeiskt samarbete mellan regioner. Sedan Öresundsbron byggdes har det blivit ett jättelikt utbyte över gränserna men det har inte tagit riktigt fart inom idrotten. Det hoppas vi på nu, säger Bengt Bendéus, den förre kulstötaren som är MAI:s hedersordförande och som stod bakom mycket unders galans glansår.

- Jag känner stor entusiasm, men det krävs att många hjälps åt. Sedan ska jag göra mitt för att hjälpa till att fixa stipendier till de aktiva och hitta sponsorer, säger Bendéus till Sydsvenska Dagbladet.

Kamraternas projekt

I dag har Bendéus sin affärsverksamhet i Dubai, men han planerar nu att tillbringa en vecka i månaden för att kunna förverkliga alla planer.

Rajne Söderberg, hans friidrottskompis sedan många år, urologen från Lund som i många har jobbat halvtid för DN galan, har gett klartecken, han blir gärna meeting director.

Målet är självklart – att bli största i Sverige. En garanti i så fall är Usain Bolts medverkan och ingen är bättre skickad än Söderberg som är personlig vän med giganten.

Rajnes återkomst

Räkna med att Söderberg är taggad. Den maktkamp som uppstod i staben bakom DN Galan och på det sätt han tvingades bort ger honom mer än tillräcklig ambition.

Usain Bolt medverkade vid DN Galan 2011 men vägrade att komma i år och förklarade det med att han saknade sin vän, Rajne Söderberg.

En internationell topptävling kräver ett uppfräschat Malmö Stadion. Framför allt finns det ett stort behov av nya banor som beräknas kosta runt 5 miljoner kronor.

- Annars arrangerar vi i Köpenhamn. Ett galararrangemang är så stort i dag att enbart Malmö inte räcker som dragningskraft. Vi behöver Köpenhamn också och där står ett nyrenoverat stadion i Østerbro och väntar. Vartannat år i Malmö, vartannat i Köpenhamn, säger Bengt Bendéus och vill att friidrottsklubben Sparta ska bli medarrangör.

Hunter Mabon (inte verifierad)

ons, 2012-09-26 20:04

1. Är det Rajne som skrivit detta?

Trevligt om de kan få liv i detta! Men artikeln verkar ha en väldigt ensidig inställning till Rajne. Hans oförmåga att redovisa ekonomin kring DN galan är anledningen till att hans position ändrades. Han valde då att avgå. Tror inte att Malmö eller Köpenhamn tolererar slarv med detta heller. En bra controller kanske behövs för att hålla ordning på dessa eventuella jätteevenemang.

Gösta (inte verifierad)

tors, 2012-09-27 18:59

2. Fakta

Under Rajne S och Stadionklubbarnas kassörs tid delades över 14 miljoner av DN Galans överskott ut till de 12 klubbar som utgör Stadionklubbarna. Detta redovisades vid årsmötet.I en så´n vansklig branch som idrottsgalor får det anses som gott resultat. Fakta går före gissningar och tyckande. 25.000:- är vad de flesta klubbar satsat i en engångssumma för sin ägarandel. Vinsten på denna insats har varit betydande och det blir nu intressant att se om den nya styrelsen kan presentera motsvarande resultat. I övrigt tycker jag Malmö-Köpenhamn verkar spännande!
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.