Fyra vinnare inom sportindustrin

Som kulmen på konferensen Sport & Pengar i Stockholm utsågs vinnare i fyra kategorier. Vasaloppet, Vattenfall, SVT och Solna Stad prisbelönades som framträdande inom den kommersiella delen av idrotts-Sverige.
Vinnarrepresentanter från konferensen Sport&Pengar, överst till vänster Vattenfall och till höger Vasaloppet. Där under till vänster Solna Stad och till höger SVT. Foto: Oskar Engström

 

För femte gången genomfördes Sport&Pengar och under två dagar har deltagarna varit samlade för föreläsningar och workshops i en strid ström.
Men så skulle också Årets event, Årets sport sponsor, Årets TV-bolag och Årets kommun utses.

Och vinnare är...

Efter nomineringar av totalt 20 kandidater stod nu segrarna klara. Som final på hela konferensen utropades:

Årets event 2012: ”Vasaloppet lyckas ständigt slå nya deltagarrekord och har en så intressant produkt som gör att sponsorerna närmast står i kö. Vasaloppet har skapat en regional och nationell arena för affärer, där idrottens själ ändå får vara i centrum.”

Årets sport sponsor 2012: ”Vattenfall har en genomtänkt strategi med tydliga mål som noga utvärderas. Vattenfall har också lyckats integrera strategin väl i sin övriga marknadskommunikation. Målet att skapa varumärkeskännedom om att Vattenfall är en olympisk samarbetspartner var något som de lyckades nå ut med under sommar-OS 2012.”

Årets TV-bolag 2012: ”SVT har skapat ett formidabelt koncept med Vinterstudion som fångar storpublik varje helg under vinterhalvåret. Under 2012 lyckades man dessutom föredömligt att hantera såväl ett olympiskt sommarspel, som ett europamästerskap i fotboll. Public service när det fungerar som bäst ”

Årets kommun 2012: ”Solna Stad har visat att visionen stämmer överens med verkligheten och syftet. En internationell arena i världsklass kopplat till en kommun i framfart.  Vi ser fram emot fortsättningen.”

Okända sponsorer

Cecilia Perlind inledde Sport & Pengar med att presentera färska data från Orvesto och där betydelsen av sponsring snarast växer. Under 2011 var sponsring också större än reklam-TV i Sverige.

Däremot finns det bristande kunskaper bland människor om vilken sponsor som är knuten till vilket arrangemang eller vilken förening.

Ett svar som gav en viss uppmaning till många sponsorer. I dag känner folk mest igen Svenska Spel och Vattenfall, men inte så många fler.

Ofantliga sponsorbelopp

Niklas Birgetz från Sponsrings- & Eventföreningen hadeprecis kommit hem från Istanbul och den internationella konferensen ”Future Sponsorship”.
Han visade att omsättningen för sponsring uppgår till 5,8 miljarder kronor (en ökning om 8 procent), externa events 3,5 miljarder (+27) och interna events 2,6 miljarder (+23)

Delar man upp sponsringens omsättning i olika kategorier visar det sig att kultur står för 12,9 procent, social för 15,1 och sport för 72.

- Totalt i Europa omsätter sponsring 26,5 miljarder euro, vilket är en ökning med 14 procent, och globalt är siffrorna så pass höga som 48,6 miljarder dollar, berättade Niklas Birgetz.

STCC bjuder in värdstäder

Patrik Blomquist, marknadschef vid STCC, avslöjade att nio tävlingar planeras i racingscirkusen 2013. TTA och STCC  har gått samman och det gynnar arbetet.

- Höjdpunkten är tävlingen på Solvalla i mitten av juni. När vi var där i somras kom 22 000 besökare!

STCC har nu investerat i mångmiljonklassen i ett mobilt banbygge. Det innebär att tävlingen kan flyttas till valfri plats och intresserade värdstäder kan buda för att få sin egen STCC-tävling i stadsmiljö.

TV-rättigheter byter ägare

Om sport och TV går det att prata hur mycket som helst. I synnerhet nu när tv-rättigheter plötsligt byter kanal utan att de aktuella kanalerna berättar om hur och varför.

Ett givet inslag var paneldebatten med några av de aktuella kanalerna,  Johan Kleberg (CMore Sports), David Nilsson (IEC in Sports), Jan Olsson (SVT) och Erik Westberg ( Viasat) samt representanter från Eurosport, YLE Finland och Kentaro i publiken.

De resonerades om behovet av agenter vid försäljning av TV-rättigheter och här fanns en viss enighet. Och de diskuterade hur förbund bör utveckla och i sin tur sälja sina rättigheter till TV-bolagen.

Tekniken och dess allt större möjligheter innebär ett ökat intresse för att användandet i mobila/digitala enheter.  Här blir utvecklingen stark de närmaste åren.

Visade möjligheterna med events

Andy Rice från the Press Association pekade på intäktsmöjligheterna vid evenemang. Under OS i London levererade företaget sportinnehåll till olika tidningar och plattformar.

Han såg också möjligheter i potentiella projekt i Sverige. Rice svarade även på publikens frågor om hur Sverige ska kunna attrahera evenemang av världsklass. Rådet var att skapa en organisation som arbetar helhjärtat och i samråd med staten.

Utan stöd från staten är det inte möjligt sa Rice och betonade betydelsen av lobbyverksamhet vid de internationella konferenserna, t ex som Sport Danmarks närvaro vid SportAccord, för att visa fördelarna med ett evenemang i Sverige.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.