De räknar skidåkare - och miljoner

Det verkar inte bättre än att alla ska åka Vasaloppet. Och helst göra det igen och igen. Kvinnor som män, ung som gammal. 63 142 personer är anmälda och fler blir det innan repet dras...
Många har bråttom att anmäla sig men tar det lite lugnare när de väl är i spåret. Tävlingshetsen fångar som väl är inte alla.Foto: Ulf Palm, Scanpix


Nu står det klart - Vasaloppets vintervecka 2013 slår alla som helst rekord.

Aldrig tidigare har så många velat delta och betalt in anmälningsavgiften. Vilket också innebär att de båda arrangörsklubbarna, IFK Mora och Sälens IF, tjänar mer pengar än någonsin.

Det finns några platser kvar

Det handlar om åtskilliga miljoner när så många ska besöka Mora. Avgiften är bara en del, utrustning som ska förstärkas en annan, valla som ska förbättras, alla ska äta och sova någonstans - det är en miljonrullning som saknar motstycke i svensk idrott

Det gamla anmälningsrekordet, 63 142 från ifjol är nu slaget. Hittills är 63 200 deltagare anmälda. Tre av loppen, KortVasan, Öppet Spår söndag och StafettVasan har också noterat nya anmälningsrekord. HalvVasan och Öppet Spår måndag är likaså på väg mot rekord.

Så 63 142 blir några tusen till innan det är stopp.

Osannolik utveckling

Det är sjätte året i följd som Vasaloppets vintervecka sätter nytt anmälningsrekord. Loppen lockade alltså 63 142 anmälda år 2012, 59 130 anmälda år 2011, 57 560 anmälda år 2010, 48 184 anmälda år 2009 och 47 636 anmälda år 2008.

- Den utveckling som Vasaloppsarrangemangen har haft de senaste åren är helt osannolik när vi tittar tillbaka, säger Tommy Höglund som är Vasaloppets sportchef

- År 2007 dröjde vintern länge och vi fick en dipp i anmälningarna. Nu har vi fantastiska siffror och vi rider verkligen på tränings- och friskvårdsvågen. Folk vill ha ett mål med sin träning och då anmäler de sig till ett lopp.

Många bra tränade

- Förutom anmälningsrekordet så tror jag även att vi kommer att få ett deltagarrekord, eftersom det varit en väldigt bra vinter och att deltagarna anmält sig så tidigt att de fått längre tid på sig för träning och förberedelser.

Det finns cirka 5 000 platser kvar för den som vill delta i vinterveckan, och det går fortfarande att välja på lopp allt mellan 3 och 90 kilometer. UngdomsVasan med alternativen 3/5/7/9 km, KortVasan 30 km, HalvVasan 45 km och Öppet Spår måndag 90 km.

- Vi riggar nu för tidernas största Vasaloppsvecka och ska koka mer blåbärssoppa än någonsin, avslutar Tommy Höglund.

Fotnot: Vasaloppets sommarvecka 2013 har redan 14 500 anmälda deltagare, vilket innebär att Vasaloppets totala deltagarantal i det närmaste har fördubblats på bara sex år.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.