Den lilla klubben med det stora målet

I år fyller Sölvesborgs golfklubb 25 år. Det firar man bland annat med att arrangera en ny tävling med LETAS-status på damernas Nordea Tour: Sölvesborgs Ladies Open, 22-24 maj. Klubben räknar med att samla delar av Europas damelit.
Sölvesborg är den lilla klubben som har antagit det stora målet att arrangera en internationell tourtävling.

 

Tävlingen har 30 000 euro i prispengar och ligger veckan efter Nordea Tour-tävlingen på Kristianstads golfklubb i Åhus, även den med LETAS-status. Det innebär att båda tävlingarna ingår på LETAS som är en undertour till Europatouren.

Omsätter 9 miljoner

Det borgar för att startfältet blir av bästa klass, och med många nationaliteter. Jens Åberg, ordförande i Sölvesborgs GK, säger:

- Det är tio år sedan vi hade en damtävling på touren. Vi kände att det var dags att göra något igen för att öka intresset för damgolf i både Blekinge och Sverige. Det passar extra bra i år efter klubben fyller 25 år. Damtourtävlingen blir höjdpunkten på firandet.

Sölvesborgs GK har i dag 1 180 medlemmar och omsätter 9 miljoner kronor. Klubben har just genomfört en lyckad spelrättskonvertering, alltså gått från traditionellt medlemslån till spelrätter som medlemmarna kan sälja vidare.

Bara tio procent är sponsorintäkter

Det mesta av intäkterna i klubben kommer från medlemsavgifter. Cirka tio procent av intäkterna kommer från sponsorer.

Sponsorer spelar också en viktig del i satsningen på en ny damtourtävling. Ifö (badrumsprodukter) är en stor sponsor. Ifö kompletteras av ett antal lokala företag, var tre av dem gått ihop och stoppar in 100 000 kronor - och garanterar på så sätt tävlingen.

Louise Permelin, vd på SGT som administrerar och utvecklar Nordea Tour, säger:

- Det är mycket glädjande att vi får en ny damtourtävling med LETAS-status, och att den ligger i Blekinge. Sölvesborgs GK har ett gott rykte både som bana och klubb, och jag ser fram emot att få se några av Europas bästa damer göra upp om prissumman.

Louise Permelin, vd på SG, gläds över att Sölvesborgs GK vill arrangera en stortävling.

Det har varningssignaler och krismöten stup i kvarten i flera år, men till slut var sanningen obeveklig. När kronofogden knackade på saknades 360 000 kr och konkursen var oundviklig.

Nu smider Ola Serneke nya planer. Multiarenan i Kviberg ska kompletteras med hallar för 600 miljoner är det tänkt. Här ska Sveriges största och mest fulländade idrottscentrum uppstå.

Arsenals enda chans att nå nästa års Champions League är att vinna Europa League. Därför kommer laget med sina bästa spelare till 16-delsfinalen mot Östersund på torsdag.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ett toppjobb i den svenska spelbranschen är plötsligt ledigt. Lennart Käll har nämligen beslutat sig för att lämna vd-tjänsten på Svenska Spel efter sju år.

Det är faktiskt sant. 120 medarbetare har flugit till Sydkorea för att bevaka OS för svenska TV-tittare. Discovery och Kanal 5 och Eurosport gör en satsning just nu på vinter-OS som är den största någonsin bland svenska TV-bolag som har köpt bildrättigheterna utomlands för ett internationellt sportevenemang.

Premier League, med alla spelaraffärer och silly Season fascinerar många, inte minst fans och journalister. Men nu nu kan det bli ändring och helt andra villkor.