Den lilla klubben med det stora målet

I år fyller Sölvesborgs golfklubb 25 år. Det firar man bland annat med att arrangera en ny tävling med LETAS-status på damernas Nordea Tour: Sölvesborgs Ladies Open, 22-24 maj. Klubben räknar med att samla delar av Europas damelit.
Sölvesborg är den lilla klubben som har antagit det stora målet att arrangera en internationell tourtävling.

 

Tävlingen har 30 000 euro i prispengar och ligger veckan efter Nordea Tour-tävlingen på Kristianstads golfklubb i Åhus, även den med LETAS-status. Det innebär att båda tävlingarna ingår på LETAS som är en undertour till Europatouren.

Omsätter 9 miljoner

Det borgar för att startfältet blir av bästa klass, och med många nationaliteter. Jens Åberg, ordförande i Sölvesborgs GK, säger:

- Det är tio år sedan vi hade en damtävling på touren. Vi kände att det var dags att göra något igen för att öka intresset för damgolf i både Blekinge och Sverige. Det passar extra bra i år efter klubben fyller 25 år. Damtourtävlingen blir höjdpunkten på firandet.

Sölvesborgs GK har i dag 1 180 medlemmar och omsätter 9 miljoner kronor. Klubben har just genomfört en lyckad spelrättskonvertering, alltså gått från traditionellt medlemslån till spelrätter som medlemmarna kan sälja vidare.

Bara tio procent är sponsorintäkter

Det mesta av intäkterna i klubben kommer från medlemsavgifter. Cirka tio procent av intäkterna kommer från sponsorer.

Sponsorer spelar också en viktig del i satsningen på en ny damtourtävling. Ifö (badrumsprodukter) är en stor sponsor. Ifö kompletteras av ett antal lokala företag, var tre av dem gått ihop och stoppar in 100 000 kronor - och garanterar på så sätt tävlingen.

Louise Permelin, vd på SGT som administrerar och utvecklar Nordea Tour, säger:

- Det är mycket glädjande att vi får en ny damtourtävling med LETAS-status, och att den ligger i Blekinge. Sölvesborgs GK har ett gott rykte både som bana och klubb, och jag ser fram emot att få se några av Europas bästa damer göra upp om prissumman.

Louise Permelin, vd på SG, gläds över att Sölvesborgs GK vill arrangera en stortävling.

Henrik Stenson var inte särskilt svårflirtad. Där fanns redan Nicklas Lidström och Stefan Edberg, två av svensk idrotts mest framgångsrika personer.  Och mest förmögna. Så Henrik Stenson passade in och blir  majorvinnaren och Sveriges bästa manliga golfare genom tiderna nu delägare i det framgångsrika kapitalförvaltningsbolaget Case. 

Kalmar FF var i ekonomisk kris. Nu tar kommunen över Guldfågeln Arena. Kommunen betalar 244,5 miljoner kronor för arenan och tar det fulla ekonomiska ansvaret för den.

På stranden spelar kändisar beach-volleyboll, i Hamngatans backe med mål utanför restaurang Sand är det utföråkning. Båstad förvandlas under några dag till eventend Högborg. Och jodå, det spelas också tennis i Båstad, men nog är det kokurrens runt uppmärksamheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Trots att Sverige har nästan lika många kvinnliga idrottsutövare som manliga går åtta av tio sponsorkronor till män. Det måste vi ändra på, anser Niklas Birgetz, vd i Sponsrings & Eventföreningen som dock ser ljuset i tunneln.

Idrotten riskerar bli förlorare när reglerna för spelmarknaden förslås göras om. Det konstaterar RF, Riksidrottsförbundet efter att Spellicensutredningen presenterats på fredagen.

Den 12 augusti är det premiär för TV3:s nya sportsatsning, Sportlördag ett studiomagasin med direktsänd sport. I premiärprogrammet bjuds det på Premier League-fotboll då regerande mästarna Chelsea möter Burnley. 

Efter månader av spekulationer kom bekräftelsen efter tio på fredagsmorgonen. Djurgårdares drömvärvning är verklighet. Kim Källström är tillbaka.