Den lilla klubben med det stora målet

I år fyller Sölvesborgs golfklubb 25 år. Det firar man bland annat med att arrangera en ny tävling med LETAS-status på damernas Nordea Tour: Sölvesborgs Ladies Open, 22-24 maj. Klubben räknar med att samla delar av Europas damelit.
Sölvesborg är den lilla klubben som har antagit det stora målet att arrangera en internationell tourtävling.

 

Tävlingen har 30 000 euro i prispengar och ligger veckan efter Nordea Tour-tävlingen på Kristianstads golfklubb i Åhus, även den med LETAS-status. Det innebär att båda tävlingarna ingår på LETAS som är en undertour till Europatouren.

Omsätter 9 miljoner

Det borgar för att startfältet blir av bästa klass, och med många nationaliteter. Jens Åberg, ordförande i Sölvesborgs GK, säger:

- Det är tio år sedan vi hade en damtävling på touren. Vi kände att det var dags att göra något igen för att öka intresset för damgolf i både Blekinge och Sverige. Det passar extra bra i år efter klubben fyller 25 år. Damtourtävlingen blir höjdpunkten på firandet.

Sölvesborgs GK har i dag 1 180 medlemmar och omsätter 9 miljoner kronor. Klubben har just genomfört en lyckad spelrättskonvertering, alltså gått från traditionellt medlemslån till spelrätter som medlemmarna kan sälja vidare.

Bara tio procent är sponsorintäkter

Det mesta av intäkterna i klubben kommer från medlemsavgifter. Cirka tio procent av intäkterna kommer från sponsorer.

Sponsorer spelar också en viktig del i satsningen på en ny damtourtävling. Ifö (badrumsprodukter) är en stor sponsor. Ifö kompletteras av ett antal lokala företag, var tre av dem gått ihop och stoppar in 100 000 kronor - och garanterar på så sätt tävlingen.

Louise Permelin, vd på SGT som administrerar och utvecklar Nordea Tour, säger:

- Det är mycket glädjande att vi får en ny damtourtävling med LETAS-status, och att den ligger i Blekinge. Sölvesborgs GK har ett gott rykte både som bana och klubb, och jag ser fram emot att få se några av Europas bästa damer göra upp om prissumman.

Louise Permelin, vd på SG, gläds över att Sölvesborgs GK vill arrangera en stortävling.

Efter rekordförlusten om i våras fall uppemot 70 miljoner via rid-EM har styrelsen för Got Event AB vid ett extrainkallat styrelsemöte beslutat att upprätta en kontrollbalansräkning.

Det har gått drygt elva år sedan invigningen och verkligheten har både kommit ikapp och sprungit förbi Borås Arena. Men nu ska det bli ändring på den saken. 100 miljoner kronor satsas när arenan ska bli modern.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Folkspel har gjort höstens värvning. Sportkrönikören Jennifer Wegerup har inlett ett samarbete med Folkspel och därmed blir hennes texter också publicerade här på idrottens Affärer. Hon ska från och med i dag skriva krönikor om de eldsjälar som finns därute i föreningslivet, om allas rätt till idrott och motion, om dem om gör så mycket gott i det tysta.

Franska PSG hade ”shoppat” för närmare 4 miljarder svenska kronor, när fotbollens internationella transferfönster stängdes den 31 augusti. En pengarullning som föranleder UEFA, det europeiska förbundet, att öppna en utredning med misstanke om brott mot UEFA:s Financial Fair Play.