Den lilla klubben med det stora målet

I år fyller Sölvesborgs golfklubb 25 år. Det firar man bland annat med att arrangera en ny tävling med LETAS-status på damernas Nordea Tour: Sölvesborgs Ladies Open, 22-24 maj. Klubben räknar med att samla delar av Europas damelit.
Sölvesborg är den lilla klubben som har antagit det stora målet att arrangera en internationell tourtävling.

 

Tävlingen har 30 000 euro i prispengar och ligger veckan efter Nordea Tour-tävlingen på Kristianstads golfklubb i Åhus, även den med LETAS-status. Det innebär att båda tävlingarna ingår på LETAS som är en undertour till Europatouren.

Omsätter 9 miljoner

Det borgar för att startfältet blir av bästa klass, och med många nationaliteter. Jens Åberg, ordförande i Sölvesborgs GK, säger:

- Det är tio år sedan vi hade en damtävling på touren. Vi kände att det var dags att göra något igen för att öka intresset för damgolf i både Blekinge och Sverige. Det passar extra bra i år efter klubben fyller 25 år. Damtourtävlingen blir höjdpunkten på firandet.

Sölvesborgs GK har i dag 1 180 medlemmar och omsätter 9 miljoner kronor. Klubben har just genomfört en lyckad spelrättskonvertering, alltså gått från traditionellt medlemslån till spelrätter som medlemmarna kan sälja vidare.

Bara tio procent är sponsorintäkter

Det mesta av intäkterna i klubben kommer från medlemsavgifter. Cirka tio procent av intäkterna kommer från sponsorer.

Sponsorer spelar också en viktig del i satsningen på en ny damtourtävling. Ifö (badrumsprodukter) är en stor sponsor. Ifö kompletteras av ett antal lokala företag, var tre av dem gått ihop och stoppar in 100 000 kronor - och garanterar på så sätt tävlingen.

Louise Permelin, vd på SGT som administrerar och utvecklar Nordea Tour, säger:

- Det är mycket glädjande att vi får en ny damtourtävling med LETAS-status, och att den ligger i Blekinge. Sölvesborgs GK har ett gott rykte både som bana och klubb, och jag ser fram emot att få se några av Europas bästa damer göra upp om prissumman.

Louise Permelin, vd på SG, gläds över att Sölvesborgs GK vill arrangera en stortävling.

Djurgården vinner inte allsvenskan, men tar hem ett pris som innehåller nog så mycket ära och heder.

Revisions- och rådgivningsföretaget EY har synat de allsvenska klubbarnas ekonomi för att hitta samband mellan framgångar på planen och ekonomiska förutsättningar – här var Djurgården mest framträdande av alla föreningar.

SOK slår på stort och gör något som man aldrig har gjort förut: Satsar ett antal miljoner på att bygga en unik mötesplats under OS i Pyeongchang. En Sweden Arena.

Visma Ski Classics växer i alla bemärkelser. Nu har vd:n David Nilsson nått en uppgörelse med italienska tv-kanalen RAI och det innebär att parterna har kommit överens om att bolaget ska sända alla italienska evenemang på skidturnén. Sedan många år har RAI sänt Marcialonga, nu tillkommer både Sgambeda och Toblach-med live-bilder.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

AIK Fotbolls huvudsponsor Åbros logotyp har blivit allt svårare att tyda i de senaste matcherna. Det är inte annat än helt avsiktligt. Nu avslöjar klubben anledningen till det bleka trycket: Genomskinligheten av Åbro-logotypen markerar avslutet på det 23 år långa samarbetet.

Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.

Programmet Skavlan i SVT har hittills kanske inte varit känt som idrotts-TV. Det kanske blir ändring på det: i kvällens program medverkar både Janne Andersson och Gunde Svan.

Premier League, med alla spelaraffärer och silly Season fascinerar många, inte minst fans och journalister. Men nu nu kan det bli ändring och helt andra villkor.