Jackpott för evenemanget

Bandy-VM gav ett större överskott än väntat, samlade fler åskådare än beräknat och lockade fler tittare till TV än förväntat. Det enda som saknades var en svensk VM-seger...
Rysslands Evgeny Ivanushkin höjer bucklan efter 4-3 segern i finalen mellan Sverige och Ryssland vid bandy-VM i Vänersborg. Foto: Anders Wiklund, Scanpix


- Vi är jätteglada att så många tittare den gångna veckan har hittat till bandysporten, säger Jens Tolgraven, exekutiv producent på TV4 Sport.

"Gjort bra livesändningar"

Redan under premiärmatchen följde 280 000 tittare Sveriges framfart. Därefter har intresset för bandy-VM bara ökat.

- Söndagens notering på 610 000 tittare är bättre än vad vi i förväg hade kunnat hoppas på. Så här dagen efter mästerskapet är vi supernöjda med att vi har lyckats göra tilltalande livesändningar från VM, säger Jens Tolgraven.

- Från TV4:s sida tycker vi att det är extra roligt att bandyn, med hjälmkameran, kan vara världsledande med att utveckla sin TV-produkt. Stärkta av den här tittarframgången ser vi nu med tillförsikt fram emot slutspelet och finalen på Friends Arena.

"Vi hade lyckats"

Sverige föll tungt i söndagens VM-final mot Ryssland, men mästerskapet blev en publiksuccé. Turneringen lockade totalt 35 767 åskådare, vilket ger ett snitt på 1 788 åskådare per match.

- Det var mäktigt att det kom så många åskådare till finalen och se folkhavet i arenan. Men jag blev mest berörd när det kom över 3 000 till gruppspelsmatchen mellan Sverige och Kazakstan. Då kände vi att vi hade lyckats, säger Örjan Eriksson, projektledare för VM. 

Det har slagits publikrekord i både Arena Vänersborg och på Arena Heden i Göteborg.

- Vänersborg har stått för ett helt suveränt arrangemang tillsammans med GAIS Bandy och Gripen Trollhättan. Det visar på ett gott samarbete mellan föreningarna i väst, säger bandyförbundets marknadschef Per Selin.

443 för många...

- Vi har haft mer publik än beräknat i samtliga matcher, säger Stig Bertilsson, ordförande i IFK.

Kalkylen före VM låg på runt 20 000 sålda biljetter. Nu uppnåddes alltså 35 767 åskådare i Arena Vänersborg (17 matcher), Frognerstadion i Oslo, Slättbergshallen i Trollhättan och Arena Heden i Göteborg.

Inför söndagens VM-final gav Brandförsvaret klartecken att ta in 5 200 åskådare.

Nu kom 5 643 åskådare in – och därmed fick arenan ett nytt publikrekord!

Stig Bertilsson en vinnare

Totalt sett uppnåddes alltså nära nog dubbelt så många åskådare än vad som var kalkylerat.

Sverige vann inte VM-finalen, men det fanns ändå en svensk segrare.

Nämligen VM-generalen Stig Bertilsson, ordförande i arrangörsklubben IFK Vänersborg och den som har drivit projektet.

Han har påverkat och övertygat alla och envar. Allt från 350 volontärer till de styrande i Internationella Bandyförbundet.

Han har stått i spetsen för arbetet från början till slut. Nått gynsama överenskommelser, skrivit avtal och som den företagare han är har han också sett till att det har funnits en vinstmarginal i både stora och små uppgörelser.

Nytt TV-avtal

Inte minst, Stig Bertilsson såg till att många människor upptäckte vilken förnämlig Arena Vänersborg är – om än dyr...  Skandalhallen bär nu ett mer positivt signum.  

Inte undrade på att han skrattade ikapp med den förmögne RIB-presidenten Boris Skrynnik som gladde sig över den ryska segern, men också över ett lyckat arrangemang.

Boris Skrynnik som också passade på att skriva på ett nytt TV-avtal med TV4 före söndagens final.

IFK var värdklubb och tog en risk med arrangemanget, men gick hem och välkomnar varje krona som kommer till egna kontot.  I synnerhet som blev det blev fler än beräknat.

Fakta

Tittarsiffror för TV4 i bandy-VM

Söndag 27/1
Sverige-Finland
280 000 (andra halvlek) TV4

Torsdag 31/1
Sverige-Ryssland
125 000 (andra halvlek) TV4 Sport

Lördag 2/2 semifinal:
Sverige-Finland
370 000 (andra halvlek) TV4

Söndag 3/2
Final: Sverige-Ryssland
610 000 (andra halvlek) TV4

Publik i bandy-VM

Totalt: 35 767

Arena Vänersborg: 26 673 (totalt under VM)
VM-final, Arena Vänersborg: 5 643 (publikrekord)
Arena Heden, Göteborg: 5 812 (publikrekord)
Frognerstadion, Oslo: 1 740
Slättbergshallen, Trollhättan: 1 542

Stig Bertilsson, lyckosam VM-general.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.