Spektakulärt bygge för 1 miljon euro

Sällan eller aldrig har en stor arena genomgått en sådan förvandling liknande den som har skett i Scandinavium inför inomhus-EM i friidrott 1-3 mars. Bl a höjs golvet tre meter efter att Got Event beslutat om den här satsningen som kostar en miljon euro.
Publiken bjuds på en helt annan upplevelse vid friidrotts-EM. Från en stol på rad 21, ungefär halvvägs upp på läktaren, är det 14 meter ner till löparbanan. Det kan jämföras med ungefär 25 meter som avståndet till isen vid en hockeymatch.


Allt arbete sker i högt tempo. Satsningen var nödvändig för att Scandinavium skulle få EM. En 200-metersbana ryms nämligen inte i arenan och enda möjligheten var att höja golvet och få större yta.Got Event tog beslutet att köpa golvet, men efter mästerskapet blir golvet till salu och bedömningen är att en del av kostnaden om 1 miljon euro går att få tillbaka.

Komprimerat tidsschema

Strålkastarna vid Melodifestivalen hann knappt slockna innan förvandlingen inleddes. Ett musikpalats ska bli en spektakulär internationell friidrottsarena.

- Det är ett mycket komprimerat tidsschema med små marginaler. Men vi känner ingen oro för att det inte ska bli klart i tid, säger Erik Winerö, tävlingschef på inomhus-EM.

- Det ska bli en helt ny upplevelse med en löparbana som går en bra bit upp på läktaren i kurvorna.

En helt annan arena

Golvet är nu höjt drygt tre meter. Först via en ställning med ett stabilt trägolv varefter löparbanor, höjd- och stavhopp, kulring och bana för längd och tresteg installerades. Och allra sist monterades tekniken som krävs för tävlingen och TV-produktionen.

De blå banorna utgör en läcker kontrast mot de röda läktarna. Här färdigställs längd- och trestegsgropen.

 

Det har också byggas en pressläktare för skrivande journalister och TV/Radio-kommentatorer med tillhörande kameraplattformar och TV-studior.

Under EM i Göteborg blir hela Scandinavium och Svenska Mässan som en arena. Medan tävlingarna pågår så finns mängder av aktiviteter på EM-torget i mässlokalerna.

Unikt koncept

Konceptet ”Allt under ett tak” är unikt i friidrottssammanhang. Svenska Mässan med hotell Gothia Towers och Scandinavium är sammanbyggt och alla lokaler utnyttjas.

Målet är att EM-torget ska erbjuda något för alla i en familj och därmed locka större publik.

- Europeiska friidrottsförbundet är mycket imponerade av Göteborgs koncept och något liknande har aldrig förr gjorts, säger Lena Sjöstrand projektledare för inomhus-EM.

På EM-torget sker EM-invigningen. Här ska kvalet till kultävlingen genomföras och förutom en rad arrangemang, scenunderhållning, serveringar blir det möjlighet att träffa de aktiva efter tävling, inte minst vid alla prisutdelningar.

800 volontärer

Arrangemanget har för övrigt lockat en rad volontärer. Gruppen består av inte mindre än 800 personer som har uppdrag inom tävling, ackreditering, säkerhet, transport, media, kommunikation, värdskap, support och mycket annat.

När EM-organisationen gick ut och sökte frivilliga kände sig åtskilliga manade. Intresset var stort och det faktum att ingen ersättning utgör till någon saknades betydelse. Merparten av dem var nyligen samlade för en träff tillsammans med projektgruppen.

- Det är blandningen av människor som är vårt framgångsrecept. De som har erfarenhet från de tidigare friidrottsmästerskapen sitter på ovärderlig kunskap som både andra volontärer och vi i projektgruppen har mycket nytta av, säger Hanna Andersson som är volontäransvarig på EM.

Volontärerna vid EM har en stor bredd. De representerar alla Göteborgs stadsdelar, kommer från hela Sverige och fem andra länder, pratar 31 olika språk och är i åldern 18-79 år. För många är det första volontäruppdraget, medan många var volontärer under både friidrotts-VM 1995 och EM 2006.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.