”Stockholm ingen evenemangsstad”

VM-generalen Tony Wiréhn är kritisk. Ishockeyns världsmästerskap syns inte i Stockholm. Evenemanget märks enbart runt Globen. Ändå fick stan intäkter om 267 miljoner kronor vid fjolårets svala VM.
I och runt Globen är stämningen hög, men annars märks inte mycket i Stockholm att ishockey-VM pågår. Foto: Scanpix

 

- Jag tycker inte att det har fungerat. Det är för många inblandade. Vi har inte kommit igenom med de ambitioner vi hade med Stockholms stad, säger Tony Wiréhn till SvD.

"Stockholm ingen eventstad"

- Man har en ambition att vara en eventstad av världsklass men jag tycker inte att man är organiserade nog för det.

Ändå påvisar Tiréhn hur hockey-VM drar in miljontals kronor till Stockholms stad.

På hockeyförbundet kan man jämföra med erfarenheterna från planeringen av junior-VM i Malmö årsskiftet 2013-14.

- Kommunen vet hur man ska ”dressa” staden för att det ska framgå att det spelas ett VM och vi får en helt annat support där. Stockholm borde dra fördelar av ett sånt här evenemang, men gör det inte, menar Tony Wiréhn.

Fjolåret gav 267 miljoner

Ändå är ett VM en god affär för staden. De turistekonomiska effekterna är stora. Det visar rapporterna från VM i fjol där analysföretaget Sweco Eurofutures på uppdrag av Stockholm Visitors Board (SVB) har granskat de ekonomiska konsekvenserna.

Då var ändå VM långt ifrån en succé. Vid undersökningen framkom att av 150 000 åskådare var 57 procent bosatta utanför Stockholm. 18 procent av dessa stannade en natt i Stockholm, 28 procent två nätter och 38 procent fyra eller fler. Tre fjärdedelar av de som övernattade gjorde det på hotell (66 procent) eller vandrarhem (9 procent).

I genomsnitt spenderade hockeyturisten 3 180 kronor per dygn i Stockholm och totalt uppgick intäkter till 267 miljoner.

Svalt intresse

Med dessa fakta tog VM-organisationen kontakt med Stockholms stad, men fick ett svalt mottagande inför årets VM.

Enligt SvD hade finansborgarrådet Sten Nordin (m) inte tid med mer än en halvtimme för diskussion om VM och trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) reserverade också 30 minuter före ett samtal...

- Stockholms Visitors Board har jobbat bra och vi har fått sammanlagt 2,1 miljoner kronor därifrån. Men de pengarna gick åt i marknadsföringskostnader när vi sökte VM, säger Tony Wiréhn.

"Vi har många steg kvar"

Visitors Board betalade också lokalen när arrangörerna bjöd hockeykongressens deltagare på middag på Vasamuséet, och stod också för några VM-banderoller i Stockholm.

I ett mail till SvD skriver Sten Nordin:

- Det är tråkigt att Ishockeyförbundet inte är nöjda med hur evenemanget skötts från vår sida. Stockholm har en ny evenemangsstrategi som syftar till att förbättra och lyfta vårt arbete som värdstad för olika typer av evenemang. Detta är ett långsiktigt arbete som just har påbörjats och som syftar till att vi i framtiden ska bli en evenemangsstad i världsklass. Vi inser givetvis att vi har många steg kvar.

I dag delar Svenska Spel via Gräsroten ut över 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Totalt har över en halv miljon svenskar fördelat pengarna på 8 556 föreningar inom 71 idrotter. Den idrott som får mest pengar är fotbollen på 29 926 621 kronor, följt av hockeyn på 5 838 537 kronor. 

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Den ekonomiska sammanställningen efter O-Ringen Kolmården 2019 är nu klar och alla siffror anger en succé. De 15 funktionärsföreningarna i Kolmården får nämligen dela på ca 5,3 miljoner kronor. Dessutom uppgick värdet för idrottsturismen till 143 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.