PR-kicken som travet behöver

Summeringen av Elitloppshelgen på Solvalla är inledd i Hästsportens Hus. Efter tre intensiva travdagar stod facit klart – det blev en PR-kick. En efterlängtad sådan.
Kusken Robert Bergh med brödernas Sedins häst, Nahar, vann Elitloppet på Solvalla. Robert var lika smutsig som glad efteråt.Foto: Maja Suslin, Scanpix


Vad var bra? Vad var mindre bra? Vad går att göra bättre? Mötte publiken upp? Var omsättningen godkänd?

"Bättre vinnare går inte att hitta"

Solvallas Elitloppshelg 2013 blev oförglömligt av olika skäl och anledningar

- För mig var det min första Elitloppshelg som vd på ATG. Och med facit i hand är jag nöjd med det mesta. Utom söndagsvädret, säger Hasse Skarplöth.

- En bättre vinnare ur rent PR-perspektiv går inte att hitta. Elitloppet, Nahar, Robert Bergh samt tvillingarna Daniel och Henrik Sedin kommer att förgylla media en lång tid framåt.

532 000 TV-tittare

Även i TV4 återspeglades ett stort intresse. Som mest, när finalen kördes, hade programmet 532 000 tittare.

- Elitloppet blev en ljuspunkt i en för ATG mycket tuff situation med svensk omsättningsminskning på 4-5 procent både under 2012 och i början på 2013. Just nu pekar inledningen av 2013 på en omsättnings som gör att vi riskerar att landa på 2008 års nivå.

Fokus framöver är att vända denna negativa utveckling och att anpassa kostnadskostymen. Låt oss hoppas att den positiva Elitloppshelgen kan ge oss lite mer vind i seglen.

359 miljoner i omsättning

- Omsättningsmässigt har vi all anledning att vara nöjda med förra veckan. Vi slog budget. Vi hade omsättningsrekord både fredag och söndag. Totalt tappade vi marginellt mot föregående år eftersom vi mötte en Jackpottomgång på lördagen, summerar Hasse Skarplöth.

- I samma andetag vill jag också slå ett slag för aktuell vecka. Vi sjösätter nu V64 på vardagarna, V86 körs på Tingsryd på onsdag och på lördag är det Jackpott på V75 i Mantorp. Det känns spännande.

ATG:s totala svenska spelomsättning under förra veckan var 359 miljoner kronor, en minskning med ca 4 miljoner kronor jämfört med 2012. V75 omsatte (Sverige och utomlands) 174 miljoner kronor, en minskning med 24,5 miljoner kronor.

Regnet skrämde bort

- Som sagt, ifjol hade vi Jackpott på lördagen och i år på söndagen. Och det var färre länder som spelade V75.

- Söndagens förmiddagsmoln som mynnade ut i att himlen öppnade sig i samband med invigningen av Elitloppet skrämde säkert bort några tusen åskådare, funderar Skarplöth.

Som fick uppleva stor sport, ett Elitlopp av bästa kvalitet och en vinnare helt i hans smak.

Fakta

Hur var då publiktillströmningen på Solvalla under trav-Sveriges största helg? Jo, i paritet med 2012. Totalt passerade 50 435 traventusiaster Solvallas grindar.

Fredag: 3 398 (4 013 i fjol).

Lördag: 21 412 (21 327).

Söndag: 25 625 (29 095).

Söndagens publiksiffra kan jämföras med fotbollens cupfinal, som spelades några kilometer från Solvalla med avspark klockan 17.00 mellan Djurgården - IFK Göteborg. Publik: 21 819.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.