300 båtar samlade mitt i Stockholm

Över 300 segelbåtar är förtöjda vid Skeppsholmen i Stockholm inför ÅF Offshore Race, dvs Gotland Runt. Den båt som drar till sig mest blickar är Esimit Europa 2, en gigant om 100 fot och som inte gör annat än vinner.
Många i besättningen på Esimit Europa 2 har stor rutin från att ha seglat Volvo Ocean Race och Americas Cup. Foto: Niclas Ejderhov

 

Esimit Europa 2, med skepparen och legenden Jochen Schumann, är en av världens snabbaste och mest tekniskt avancerade båtar.

Gazproms flaggskepp

Dess prestanda och storlek får vem som helst att höja på ögonbrynen. 100 fot lång, god för farter över 38 knop och en vikt på 27 ton, varav kölen väger 11 ton.

Här krävs enorma resurser och en hel förmögenhet står bakom båtens tillkomst.

Huvudsponsor för projektet är Gazprom med ryska staten som majoritsägare. Gazproms största exportvara är produktion av naturgas, men företaget är också en stor aktör inom oljebranschen där Lundin-sfären via Vostok Gas tidigare ägde en procent, men tvingades att sälja sin andel på grund av finanskrisen 2007.

Startat 19 gånger, vunnit 19 gånger

Uppbackningen i segelprojektet finns från Alexei Miller som är VD i Gazprom och energiminister i Ryssland med förtroende från president Putin. Miller är också styrelseordförande i Gazprombank, Rysslands tredje största bank.

Så även om Esimit Europa 2 kräver en mångmiljonbudget så finns det att ta av...

ÅF Offshore Race är den första tävlingen utanför Medelhavet där båten deltar. Samtliga 19 kappseglingar där Esimit Europa har startat tidigare har slutat på samma sätt – båten har vunnit!

Fantastiskt projekt

- Vi känner oss väl förberedda både som team och med båten. Det ska bli väldigt roligt att få delta i en så stor havskappsegling så långt hemifrån, och förhoppningsvis lyckas vi i teamet säger, Jochen Schumann, skeppare ombord.

- Jag känner mig priviligerad att få vara en del av Esimit Europa, dels för att det inte går att få tag på bättre seglare, många av de här grabbarna har seglat Volvo Ocean Race och Americas Cup åtskilliga gånger och dels för att det är ett fantastiskt projekt. Båten är ett tekniskt underverk.

 

Juan Vila är navigatör ombord och berättar lite om utmaningarna att segla i Stockholms skärgård.

- Det handlar bara om att försöka behålla lugnet i situationer som kräver det. Går det för fort och vi inte riktigt har koll, så saktar vi ner. Det är inte svårare än så, som all annan segling så måste man ha sunt förnuft, säger han och skrattar.

Europeisk flagg

Med stöd från Europakommissionen fungerar projektet likt en diplomat, som skall verka för ekonomiskt och gränsöverskridande samarbete mellan samtliga europeiska länder.

Esimit Europa 2 är därför den enda båt som har möjlighet att segla under europeisk flagg.

Under lördagen gäller ÅF Inshore Race med 25 000 kr i prispengar och på söndag går starten för ÅF Offshore Race från Stockholms hamninlopp. Förväntningarna är höga på Jochen Schumann och hans team, och det vore nästan konstigt om deras båt inte korsar mållinjen först.

Viktor Birath

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.