Många längtar mest efter reklamkaravanen

"Le Grand départ" på Korsika. Lagtempo längs Parade des Anglais i Nice. Alpe d'Huez två gånger på samma etapp. Slutspurt längs Champs Élyssées i skymningen. Den 100:e upplagan av Tour de France kommer att bli spektakulär.
Eurosport har en massiv täckning av världens största cykellopp med över 80 timmar direktsändning. Radarparet Roberto Vacchi och Anders Adamson är guider.


Egentligen är det en enda stor sponsorturné.Det är företagen som betalar, som visar upp sig och som stoltserar med sina cyklister.

Åtskilliga miljoner står på spel. I allt från förberedelser, genomföranden och uppföljningar när väl alla har nått målet. Cyklisterna, stallen, mediabolagen, ja, hela den kommersiella cirkusen.

Brokig reklamkaravan

Reklamkaravanen är en brokig och färggrann samling som sällan syns i TV. Den är över två mil lång och består av en rad fordon med olika budskap. 

Som TV-åskådare undrar man ju lite över att så många människor kan stå i timmar utefter vägarna och inte se cyklisterna mer än i någon halvminut.

Saken är den att reklamkaravanen som passerar någon timme före cyklisterna är så lång och har en sådan anpassad hastighet att det tar en nästan en timme att passera. Många av 15 miljoner åskådare är minst lika intresserade av reklambilarna som cyklisterna, faktiskt.

En given favorit

En annan karavanen är den med alla fordon som tillhör media. I år när nästan 4 000 mediarepresentanter från drygt 600 företag ackrediterade. 168 länder TV-sänder, för övrigt.

I dag börjar Tour de France som i år körs för 100:e gången sedan premiären 1903. 21 etapper och 3 404 kilometer senare koras segraren i Paris den 21 juli. Favorit att cykla längs Champs Élyssées i den gula ledartröjan är britten Chris Froome, tvåa ifjol då han hjälpte stallkamraten Bradley Wiggins till totalsegern.

- Chris Froome är given favorit att vinna årets Tour de France. Han har genomgående varit bättre än utmanaren Contador i år, där den senare var så långt efter i Critérium du Dauphiné att han fick gå in i en hjälpryttarroll, säger Roberto Vacchi, Eurosports cykelkommentator.

En enda svensk

I stall Astanas ljusblå dräkter deltar loppets ende svensk, Fredrik Kessiakoff, som gjorde succé förra året då han cyklade i den prickiga bergströjan under flera etapper.

- Kessiakoff kör som hjälpryttare för Jakob Fuglsang. Frågan är om dansken kommer kunna utmana om sammandraget, i så fall måste hela laget hjälpa honom. Visar det sig att han kör för en topp 10-placering kan de andra i laget satsa på egna etapper, vilket gynnar Kessiakoff som kommer vara bättre nu än på Girot, säger Vacchi.

Det är under Tour de France en cyklist uppnår legendarstatus. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain och nu senast Bradley Wiggins har alla rullat in på Champs Elysées iklädda den klassiska gula ledartröjan.

Mål i skymningen i Paris

I år har "Le Grand Boucle" – ungefär "den stora öglan" eller "slingan" – en extra lyster, då det är den 100:e upplagan som körs sedan premiären 1903. Detta jubileum uppmärksammas bland annat genom att starten, ”Le Grand Départ”, sker på Korsika vars vägar aldrig tidigare har nyttjats under Tour de France.

Dessutom utgår den allra sista etappen från Versailles kvällstid, med följd att målgången i Paris sker i skymning. Där emellan hinner cyklisterna under loppets tre veckor köra genom Côte d’Azur, Bretagne och Loiredalen samt bestiga Pyrenéerna och Alperna, där klungan klättar uppför Alpes d’Huez inte bara en utan två gånger.
 
21 etapper och 3 404 kilometer ska runt 180 cyklister klara av innan segraren koras i Paris den 21 juli.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.