Ett riktigt dåligt beslut...

Det är tragikomiskt. Gothia Cup startades 1975 - av BK Häcken och GAIS. 1981 hoppade GAIS av samarbetet och tyckte att turneringen inte gav tillräckligt. Idag tjänar Häcken miljoner medan Gais jagar varje krona.
Lag från Indien under invigningen av Gothia cup i Göteborg på måndagsvkällen. I turneringen deltar 37 400 spelare från 75 länder. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

Häcken är alltså ensam arrangör och ägare av Gothia Cup. Klubben är egenmäktig och äger bevisligen förmågan att förnya och behålla populariteten.

34 timmar TV

Beviset är fortsatt särställning eftersom det är världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar.

Hur många gånger har inte Gais-arna blivit  påminda om det där olyckliga beslutet från 1981...

Nu är det inte längre bara göteborgarna som tycker att arrangemanget i alla bemärkelser är unikt. Viasat sänder för femte året i följd och totalt handlar det nu om 34 timmars direktsänd fotboll.

Kolla siffrorna noga

Smaka ordentligt på de här siffrorna:

Deltagande lag: 1 545

Spelare: 37 400

Antal besökare:  52 300

Turistnätter: 391 800

Det är ogreppbart. 75 nationer (totalt 141 från starten har besökt Göteborg) spelar nu på 110 planer, sover i 65 skolor, 30 hotell, ockuperar vandrarhem, campingbyar, ja, allt tillgängligt.

467 miljoner i turismomsättning

Det ger en turistomsättning i Göteborg på 467 miljoner. Fyrahundrasextiosju.

Staten får en skatteintäkt på 140 miljoner kronor.

Det är så mycket som imponerar att siffrorna bara snurrar.

Risken är att många tar allt för givet. Men Häcken gör det här så bra. Lagen återvänder ju.

Överlägset störst i Sverige

Fast deltagarantalet går lite upp och ned. 1625 lag från 80 länder 2012. 1570 lag från 73 nationer 2011. 1545 från 75 nationer  i år.

Men framför allt – med början på måndagen, och invigningen på Ullevi inför 52 200 åskådare, berikas Göteborg med 467 miljoner kronor på bara några få dagar. Så mycket spenderar de 37 000 spelarna och deras medföljande på boende, mat, dryck, nöjen, souvenirer och diverse inköp.

Det är överlägset motsvarande turismintäkter för Vasaloppet (250 miljoner), Handbolls-VM 2011 (241 miljoner) och en utsåld konsert med Bruce Springsteen på Ullevi (75 miljoner), enligt en ny undersökning från Göteborgs universitet.

52 200 människor såg invigningen som pågick dryga två timmar och bjöd på en gigantiskt musik- och underhållningsshow. Foto: Scanpix

Vågar jag?Oskar (inte verifierad)

tors, 2013-07-18 12:09

1. Idrottsevenemang är inte lönsamma?!

Trots regeringslöften att stora idrottsevenemang skall genomföras I Sverige så säger regeringen konsekvent nej till stöd. Denna artikel visar ju att det verkligen ger pengar till stadskassan, kanske kan Kulturministern delges detta, men det kommer säkerligen en konstig förklaring att det inte stämmer. En stor eloge till F.d ordf Åke Nilsson i BK Häcken och inte minst till Dennis Andersson som har varit de drivande under alla år, naturligtvis tillsammans med manga medarbetare och volontärer. Lycka till I fortsättningen. Oskar
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.