Idrottens invasion i Göteborg

Här kan man tala om turistekonomiska effekter. Göteborg är som en magnet för ungdomsidrott sommartid. Se som nu – först 3 400 friidrottare i Världsungdomsspelen, sedan 21 500 handbollsspelare i Partille Cup och därpå Gothia Cup med 36 000 fotbollsspelare.
I en vecka är det handboll som gäller på Heden i Göteborg. Därpå kommer fotbollsspelarna i Gotha Cup, i år på en specialbyggt ny arena. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix


Det är en invasion som sker i Göteborg under tre juliveckor. Det kommer att bli snarast märkligt när stan sedan saknar människor i träningsoverall...

Enorm omsättning

De turistekonomiska intäkterna för Göteborg är gigantiska.

Cirka 110 miljoner genereras av Partille Cup i turistekonomiska intäkter till Göteborg varje år.

Gothia Cup medför en turistisk omsättning i Göteborg på 467 miljoner och arrangerande Häcken uppger att 140 miljoner går till staten i form av skatteintäkter.

Friidrotten växer

Den här intensiva perioden inleddes med Skandinaviens största friidrottstävling någonsin. Världsungdomsspelen genomfördes för 18:e gången på Ullevi och blev den i antalet starter mätt, största arenatävling som någonsin i Skandinavien.

3 400 friidrottare från 360 föreningar och 20 nationer gjorde cirka 7 800 (!) starter under tre ytterst intensiva och långa tävlingsdagar. Noterbart är att procenten utländska deltagare steg till 40 procent.

I 196 grenar i åldrarna 12 år upp till seniorer var det tävling och många av de yngre hade sikte på sommarens  JEM22, JEM19 samt UVM17.

Handboll mitt i stan

Världens största handbollsturnering är inledd. De allra flesta av de drygt 4 000 matcherna spelas utomhus, många av dem på Heden i centrala Göteborg. På 28 planer, sida vid sida, uppstår rena en härlig stämning i folkvimlet med spelare, ledare, föräldrar – och många intresserade göteborgare.

Sedan starten 1970 har över 400 000 deltagare från 90 länder och sex kontinenter deltagit.

Partille Cup är ett av världens mest kända och uppskattade evenemang inom ungdomshandbollen.

Organisationen förstärks

IK Sävehof har fem heltidsanställda som jobbar på årsbasis med förberedelserna. Inför turneringen sker förstärkningen med ett 30-tal projektledare och under själva veckan består organisationen totalt av 1500 funktionärer.

Här finns också en mission att sprida handbollen internationellt och bl a deltar klubben i utvecklingsprojekt i Kenya och bjuder in mindre handbollsländer till träningsläger i Partille i samband med turneringen.

Partille Cup inleddes 1970 och totalt har 23 230 lag med 401 600 spelare från 90 nationer deltagit.

Massiv TV-bevakning

Från handboll till fotboll. I år kommer över 36 000 deltagare i 1600 lag från 73 länder till Gothia Cup.

Efter många år utan rejäl TV-bevakning sänder numera Viasat från Gothia Cup. Det sker för  femte året och i år består utbudet av över 34 timmars livefotboll från nybyggda Gothia Arena.

- Förutom invigningen sänder vi nonstop från förmiddag till kväll under fyra dagar, säger Per Nunstedt, programchef Viasat Sport.

Bygger egen arena på Heden

Den stora nyheten är den nybyggda arenan på Heden, den så kallade Gothia Arena. Den byggs endast för turneringen och rymmer 14 000 åskådare, den blir hjärtat av turneringen.

- Det kommer att skapa en bättre inramning av turneringen och vi får ett nytt Center Court, säger Niclas Andersson, Gothia Cups tävlingsledare.

Under flera år har turneringen visat omtanke om barns rättigheter i andra länder. Nu inleds ett samarbete med Unicef, världens ledande barnrättsorganisation. En gemensam kampanj och aktivitet på Heden presenteras den 15 juli.
 

Fakta

Fakta Partille Cup 2013

Datum: 2–7 juli
Antal lag: 1 120
Pojklag: 556 (49 procent). Flicklag: 564 (51 procent)
Svenska lag : 451
Deltagare : 21 500
Nationer: 44
Kontinenter: 5
Medelålder: 15 år
Spelplaner: 67 (62 utomhus,  inomhus: 5)
Matcher: 4 003
Projektanställda: 35 (3-6 månader)
Funktionärer: 1 500
• 320 000 måltider serveras, exempelvis under en måltid 130 000 köttbullar och 2,6 ton potatis
• 1 200 matchtröjor och 500 par skor och 300 bollar insamlades och donerades förra året till gästande lag från utvecklingsländer
• 13 500 sopsäckar går åt för att städa klassrummen vid avresedagen då alla lag skall åka hem.
• 93 539 mål gjordes under 2012 års Partille Cup.

Fakta Gothia Cup 2013

Datum: 14-20 juli
Deltagande lag: 1 545
Spelare: 37 400
Antal besökare totalt: 52 300
Turistnätter totalt: 391 800
Snittålder: 15,5 år
Pojkar/flickor: 70/30 %
Deltagande nationer: 75
Nationer från starten: 141
Spelplaner: 110
Skolor: 65
Hotell: 30
Antal matcher: 4 895
• 52 222 åskådare på invigningen 2012
• I fjol sände 16 länder över 40 timmar live

Anders Jacobsson (inte verifierad)

tors, 2013-07-04 09:11

1. Beräkning

Att så många besökare genererar stora intäkter för olika näringsidkare är klart men hur man kommit fram till dessa exakta siffror?

thomasejd

fre, 2013-07-05 09:25

2. Undersökningsföretag

Arrangörerna har låtit undersökningsföretag syna fakta/ Thomas Ejderhov, IA
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.