Kampen mellan Zlatan och Pia

Pia mot Zlatan. Nu ha det också blivit en kamp, åtminstone medialt. Två personer vana vid huvudroller, med allt vad det innebär i uttalande och agerande. Och vinnare är – Pia Sundhage.
En leende Zlatan Ibrahimovic på bänken under andra halvlek i vänskapsmatchen mellan Hammarby IF och Paris Saint-Germain i Tele 2 Arena i Stockholm på tisdagen. Foto: Maja Suslin, Scanpix


Zlatan är dubbelt aktuell i dagarna. Dels i tisdagens invigningsmatch på Tele2 Arena i Stockholm och dels i lördagens match, Paris SG-Real Madrid, i Göteborg.

Drygt 23 000 var den officiella publiksiffran från tisdagen medan lördagens uppvisning lockar desto flera och närmar sig fullsatt, 45 000 personer.

Men vem hade trott att Zlatan och hans franska storlag skulle hamna lite i skymundan och desto mera handla om landslagstjejerna...

Väcker mer frågor

Zlatan Ibrahimovic gör sitt bästa för att väcka intresse. Han kom i Paris SG:s färgstarka blå overall till presskonferensen i Tele2 Arena på måndagskvällen och var beredd på frågor om klubben och framtida adress. Det ämnet är oundvikligt. Och när han då sa lite kryptiskt:

- Jag måste träffa Nasser (Al-Khelaifi, Paris klubbpresidenten) och reda ut lite saker.

Ja, då kablades de orden ut över fotbolls-Europa. Men det kom ett förtydligande:

- Det är normalt med ett möte, man brukar göra så inför säsongen, snacka igenom alla bitar. Det finns inte mycket mer att säga egentligen. Det behöver inte betyda att det handlar om framtid. Vi brukar prata ofta.

"Vet att de har avancerat"

Han var mindre förberedd på frågor om damlandslaget. Åtminstone föreföll det så. Har han noterat vad som har hänt?

- Jo, de har gått vidare.

Så mycket mer hade han inte att säga om det.

Intresset inför Hammarbys möte med det franska mästarlaget tog fart i sista stund och 23 427 personer fanns på plats. Möjligen tack vare en ny sponsors inhop. Det globala friskvårdsföretaget Herbalife subventionerar biljetterna som såldes för elva kronor styck.

Zlatan spelade första halvlek

”Det är vårt sätt att fira avtalet med Hammarby”, kommunicerade Herbalifte som blir tröjsponor och även Hammarbys kost- och friskvårdspartner enligt ett ”sjusiffrigt kontrakt” som sträcker sig till 2016.

Matchen då? Jo, Hammarby spelade länge jämnt med PSG, men i andra halvlek visade gästerna klass - utan Zlatan. För han gick av planen efter 45 minuter, som det var bestämt på förhand.

Nu stannar truppen av spelare och ledare i Stockholm under tre dagar innan de flyger till Göteborg för lördagens match mot Real Madrid.

Konkurrens om intresset

Med Pia Sundhage och Zlatan Ibrahimovic som ikoner i marknadsföringen ha det blivit en kamp om uppmärksamheten de här dagarna.

Ingen på Stockholm Globes Arenas, som har planerat invigningsmatchen, hade kunnat föreställa sig att damfotbollen skulle dominera utbudet så totalt.

Nu mäts också Pia Sundhages och Zlatan Ibrahimovics lyskraft som personer.

"Han verkar vara mediatränad"

I Sportbladet uttalar sig retorikexperten Anders Sigrell och har en teori om varför dam-EM bara blir större och större.

- Pia har förmågan att uttrycka ett genuint engagemang. Man tvivlar inte en sekund på att hon faktiskt är så engagerad som hon ger uttryck för att vara. Sedan har hon förstått humorns betydelse, hur viktigt det är att våga försöka vara rolig. Då blir det trevligare att lyssna.

Och Zlatan?

- Jo, han kan också vara spontan, men han ger inte ett intryck av att vara genuint engagerad. Han verkar snarare medietränad, han säger de saker han bör säga, säger Anders Sigrell.

Aj, aj, aj, vad gör jag, tycks Zlatan undra och skrattar åt sig själv efter en miss. Foto: Christine Ohlsson, Scanpix

Egon Håkanson (inte verifierad)

mån, 2013-07-29 17:09

1. Pia och Zlatan

Obegåvat inlägg!Det går inte jämföra Pia o Zlatan!Urgullig Pia,visst!Proffsig tycker jag också! Men Zlatan är ju en världsspelare som måste hålla sig på sin spelplan!O den handlar inte om gull-i-gull med svenska journalister... Olika världar!

Peter P (inte verifierad)

tis, 2013-07-30 12:26

2. Pia och Zlatan

Zlatan är medietränad inte "mediatränad". Det bör väl också artikelns språkexpert anse? Annars finns till exempel Språkrådet,Mediespråksgruppen, TT-språket och SAOL som stöd för hur man bör skriva medium, medier, medierna och sammansatt medie- . I övrigt ger jag Egon H helt rätt.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.