Så byggdes EM-succén

EM-generalen Göran Havik är en noggrann person som tidigt hade en bestämd uppfattning om hur ett eventuellt mästerskap skulle genomföras. Resultatet var helt beroende på delaktighet och engagemang. Det är därför som succén bara växer, förklarar han.
Göran Havik, till höger, skissade tidigt på hur EM 2013 skulle utformas i Sverige. Och han sneglade också mot VM 2020 för herrar. Förbundsordföranden Karl-Eric Nilsson kunde tacksamt ta emot paketet med logistik och spelplatser. Här ses Havik och Nilsson tillsammans med EM-organisationens Karen Espelund. Foto: Adam Ihse, Scanpix

 

På måndagen tog Göran Havik beslutet tillsammans med Uefa att öka publikkapaciteten vid EM-finalen på Friends Arena på söndag och sikta på 50 000 åskådare.

Anledningen är förstås det stora intresset för hela turneringen.

Friends öppnas helt

Hela det övre etaget på Friends Arena öppnas och ytterligare biljetter släpps till EM-finalen på söndag. Allra högst upp ryms 20 000 personer, platser som arrangörerna aldrig trodde att de skulle behövas. Men nu går biljetterna åt.

EM har blivit en enda stor folk- och fotbollsfest och söndagens kvartsfinaler var slutsålda. Sannolikt är det även "lapp på luckan" vid måndagskvällens matcher samt de båda semifinalerna.

- Vi vill ge så många fotbollsälskare som möjligt chansen att kunna säga "Jag var där!" För det lär dröja innan vi i Sverige kan få uppleva en EM-final i fotboll igen på hemmaplan, säger Göran Havik somnhar titeln "Organisationschef för UEFA dam-EM 2013."

Nya biljetter släppta

Under måndagen släpptes även ett antal biljetter till onsdagens semifinal på Gamla Ullevi mellan Sverige och Tyskland.

I budgeten är 140 000 person beräknat. Nu pekar allt på 220 000 åskådare vid sammanräkningen på söndag.

- Vi är glada och jättestolta, säger Havik om än lite återhållsam, för han vill koncentrera sig på arbetet under de återstående EM-dagarna.

Den förre fotbollstränaren och sportjournalisten är en metodisk man vars synsätt har präglat arbetet sedan januari 2010 då fotbollförbundet tog beslutet att försöka få EM.

Då fick han jobbet

Nio månader senare stod saken klar. Sverige hade vunnit budgivningen, närmast i konkurrens med Holland, och den 5 oktober kunde Göran Havik göra allvar av den planeringen han redan hade skissat på.

Från den dagen var han EM:s organisationschef och högst ansvarige.

- Från första stund insåg jag att utan delaktighet kunde vi aldrig lyckas. Det krävdes att jag kunde smitta väldigt många människor runt om i Sverige. Bland dem fanns kraften och engagemanget. Det var på arrangörsorterna i första hand som vi skulle skapa entusiasm.

Tjejernas brons utlöste allt

Havik har rest runt på orterna i många varv och ideligen träffat nya människor.

- Politiker, affärsmänniskor och föreningsfolk, alla lika viktiga.

- Här har vi byggt grunden för allt. Intresset har sakta vuxit, allt flera har anslutet sig och sett det här som en angelägenhet.

- Men utlösande var tjejerna strålande insats 2011 när de tog brons på EM.

Sikte på EM 2020

Han jobbar i en EM-kommitté med totalt 13 personer som har olika nyckeluppgifter.

- Vi har också Europas ögon på oss, säger Göran Havik.

Svenska Fotbollförbundets vill bli en en del av EM 2020.

- Det finns inget bättre sätt att marknadsföra sin röst än att göra ett sådant här arrangemang.

Uefa ska utse 13 städer som ansvariga för EM, är det tänkt.

Redan på söndag förmiddag, före EM-finalen på Friends Arena, tar planerna ytterligare form. Förbundet har bjudit in ett antal utvalda politiker och vill presentera EM 2020.

Thomas Ejderhov

Pia Sundhage och Göran Havik har stor del i det framgångsrika Europamästerskapet. Foto: Scanpix

Oskar (inte verifierad)

tis, 2013-07-23 18:36

1. Garttis Göran!

Grattis Göran, helt rätt att lyfta fram den person som har varit spindeln i nätet från ansökan till genomförande. De arbetskamrater som har varit runt Göran gör också ett stort arbete, det får vi inte glömma. Turen är väl att inte Kommunikationschefen och övriga ledningen inom SvFF har varit inblandade i arrangemanget.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.