SEF gjorde succé i Almedalen

Klämda å ena sidan av polisen och miljonnotor, å andra sidan 619 riskpersoner bland supporters. Allsvenska fotbollen har två fronter att bekämpa. Det kostar åtskilliga miljoner och nu vill man en gång för alla få slut på det här.
"Vi vill bara att folk ska kunna på fotboll utan att vara rädda", sa Lars Christer Ohlsson, SEF:s ordförande, vid seminariet i Almedalen. Det innebär bland annat att han och andra vill slippa åskådare med rånarluvor.

 

Svensk Elitfotboll (SEF) gjorde debut i Almedalen och nådde stor uppmärksamhet.

- Det blev mycket bättre än vad jag hade föreställt mig. Tur att vi satsade på att åka hit, menade Mats Enquist, generalsekreterare, som var mycket nöjd med dagen.

Som en ståplatsläktare

Där fanns sponsorer, politiker, fotbollsfolket och allmänt intresserade och aldrig tidigare har fotbollens problem diskuterats så öppet bland så många i ett och samma rum.

Kanske skulle 40 personer komma, resonerade projektledaren Madeleine Ödquist. Det kom mer än dubbelt så många som trängdes i ett vardagsrum och ett kök och tankarna ledde osökt till en ståplatsläktare.

Det var så mycket sommaridyll som kan tänkas. SEF hade hyrt in sig i en patricervilla alldeles intill ringmuren och havet, dvs så mycket svensk sommaridyll som det bara är möjligt.

Söker hjälp och stöd

Kulissen var den mest förföriska. Ämnet raka motsatsen - unga män i rånarluvor, våld och polisingripanden.

- Och vi som inte vill annat än att vanligt folk ska kunna gå på fotboll utan att känna rädsla, betonade Lars Christer Olsson, SEF:s ordförande, inledningsvis.

Han och Mats Enqust vet inte hur avarterna ska stoppas. De vill ha hjälp och stöd.

I paneldebatten deltog Tony Ernst, ordföranden i SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen), Mats Jonsson, Djurgården Fotbolls säkerhets- och evenemangsansvarige, Johan Segui, AIK Fotbolls ordförande, Hans Örtendahl från evenemangspolisen, Lena Gustafsson Wiberg, SLO i Djurgården, och Dan Persson, bloggare från Idrottens Affärer.

"Prata med dem!"

Alla med god insikt och vetskap om fenomenet läktarkultur.

- Vi har inte råd med arga unga män, som Lars Christer Olsson, SEF:s ordförande, fastslog direkt i inledningen av seminariet.

- De skrämmer besökare, partners och politiker.

Vad han också avsåg att många miljoner går förlorade och ingen är vinnare.

Debattörerna hade ett gemensamt svar:

- Öka dialogen, ni och alla måste prata med de här personerna. Det är enda sättet.

Gäller också politikerna

För övrigt gäller det även politikerna.

- Redogör för hur klubbarna betalar miljonbelopp för bevakningen på arenorna, att det går ut över resurser i övrigt, att den tiden och kraften skulle kunna stärka mera konstruktiva delar av verksamheten.

- Det här behöver både supporters och politiker veta, betonade Mats Enquist.

Träffade riksdagsman

Han och Lars Christer Olsson hade lyckats få till ett mycket viktigt och unikt möte på förmiddagen då Johan Persson, folkpartist i justitieutskottet, tog sig tid att träffa dem.

- Han hade samma förutfattade bild som många andra. Men när vi berättade om föreningarnas ansträngningar och hur de reserverar miljontals kronor för bevakning på arenorna ändrade han uppfattningen och insåg verkligen att vi försöker ta vår del av ansvaret, berättar Mats Enquist.

Nu är målet att träffa representanter från övriga partier. SEF har också gjort försök att komma in på justitiedepartementet.

- Men de vill inte ta emot oss. Vi har inte fått något gehör, säger Mats Enqvist.

Säga till dem att de gör fel

Polisen har identifierat 619 riskpersoner bland supportrarna. Det är dem som fotbollens representanter helst skulle vilja träffa och resonera med.

- De där 619 upplever inte själva att de är risksupportrar. Men det är klart att vi måste prata med dem. Att ta avstånd försämrar bara saken ytterligare, tyckte Johan Segui, ordföranden i AIK.

- Människor kan tyckas vara dumma i huvudet, men många är det enbart i extrema situationer. Fast om ingen säger till dem att de gör fel så fortsätter de agera på samma sätt.

Hans Örtendahl underströk:

- Många tror att kriminellt belastade dominerar gruppen. Men så är det inte alls. Däremot väcker fotbollen heta känslor hos de här människorna.

"Vi måste kanske tänka om"

- Går det att omvända dem eller ska man utestänga dem, frågade sig Lars-Christer Olsson.

- Vi kanske inte alltid har agerat rätt mot supportrarna om man tittar bakåt. Men med det här projektet vill vi ha dialog och göra rätt. Vi har inte råd med annat.

Lars-Christer Olsson fortsatte:

- Vi kan exempelvis tänka oss att ändra reglerna runt bengaler vid matcher. Vi kanske kan tillåta dem om pyrotekniken används under kontrollerade former.

Mats Jonsson påpekade:

- Kanske har förbudet provocerat och att det därför används ännu mera.

- Förbudet kan vara förklaringen till att så många bär rånarluvor, menade Tony Ernst.

Anställer supporteransvariga

Lars Christer Olsson uteslöt heller inte en annan förändring:

- Vi kan tänka oss att ståplats tillåts mera i fortsättningen.

Stämningen, atmosfären och trycket från supporterklackarna vill alla behålla.

Därför intensifierar SEF projektet ”Stå upp för fotbollen” tillsammans med sina partners Swedbank, Ica, Svenska Spel, TV4 och nytillkomna Deloitte.

Fem klubbar har fått resurser att anställa Supporter Liaisons Officers som både ska jobba externt och internt för att förstärka arbetet runt läktar-, publik- och säkerhetsfrågor.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.