Vid en liten by med 150 boende...

I norra Värmlands storskogar ligger Höljes och där bor cirka 150 personer. Den här helgen är 30 000 personer där. Rallycross-EM lockar både stjärnförare och publik, det är direktsändning i TV och arrangemanget drar in över 6 miljoner kronor bara i entréintäkter.
Rallycrossen i Höljes är ett av idrotts-Sveriges största evenemang i sommar, både vad det gäller publik och omsättning.


Det här är en sanslös historia.

Från ingenting till något fullkomligt unikt.

Mitt i utflyttningen

I början på 70-talet när människor flyttade från Höljes och trakten i stora skaror ville några entusiaster ändå skapa en motkraft. 1972 bildades Finnskoga Gocart Team i strävan att ge bygden nytt liv, men klubben fick inga bidrag till banan och projektet sprack.

Hösten 1974 stod Sven-Erik Adolfsson, hans  bror bror Roland, Lasse Larsson och Arne Strömwall och funderade i den gamla igenväxta grusgropen i Höljes: "Kanske ska vi försöka oss på att röja här och bygga en rallycrossbana i stället…" sa någon.

Ord blev till handling. Idé till verklighet. fast ingen kunde då ana att det var början till en komplett motoranläggning där bara rallycrossbanan mäter 1210 meter.

IMG en partner

1975 bildades Finnskoga MK och i februari 1976 kördes första tävlingen inför ett tusental åskådare.

Nära 20 år senare räknar klubben med nytt publikrekord vilket innebär runt 30 000 åskådare – och nu är allt i rekordformat.

Det är rallycross-EM, internationella MTG är en samarbetspartner, det är storbildsskärmar, TV-sändning, specialbyggda läktare, vip-områden, ja, allt som kännetecknar ett etablerat evenemang.

Just vad Höljes är.

Om de hittar boende...

Den här helgen, eller hela veckan för den delen, reserverar åtskilliga tusen människor för ett besök i Värmland. Om de nu får plats. Så stort är intresset.

- De första åskådarna kom redan i måndags. Sedan dess har det bara fortsatt att strömma till människor, berättar Maria Halvarsson, i klubbledningen.

På gärden och ängar runt banan trängs husbilar, husvagnar och tält. Branäs och Långbergs fritidsanläggningar fylls. Höljes camping var fullbokad månader i förväg. Boende på Värdshuset likaså.

- Allt går åt på flera mils avstånd.

Ordförande med uppkavlade ärmar

Det kommer fler norrmän än tidigare då bl a Petter Solberg är med, och de svenska förarna är också mer namnstarka än tidigare, bl a medverkar Mattias Ekström.

Mer än gärna ställer de upp i Höljes. Två förare som är vana vid höga arvoden. Som Petter Solberg nyligen erkände: ”Det är inte direkt som i Subaru, när jag hade en årslön på 6,2 miljoner euro," enligt Värmlands Folkblad.

26 850 personer är gällande publikrekord. Det är dömt att utraderas.

Morgan Östlund är ordförande och den som driver arbetet. Tro inte att han glassar på vip-läktaren. På fredagen stod han mitt ute på banan bland vrålande bilar.

Krävs 700 funktionärer

För genomförandet krävs inte mindre än 700 funktionärer.

Och i samhället bor 150 personer...

- Alla ställer upp, vänner, vänners vänner, hemvändare som kommer hit för att hjälpa till, föreningar, skolklasser, det är en enorm apparat. Redan en vecka efter fjolårets tävling höll vi första mötet inför de här dagarna, berättar Maria Halvarsson.

Den första banan var grusad och så enkel som det kunde vara. I dag är delar asfaltbelagda, skyddsbarriärerna är proffsigt byggda och allt uppfyller internationella krav.

Förarna älskar att komma hit

De årliga överskotten har inneburit att anläggningen har kunnat förstärkas med depåer, kiosker, start- och måltorn etc.

Mitt i Värmlandsskogarna har rallycrossens Mecka skapats.

Maria Halvarsson har varit med i organisationen i tio år och sett framstegen.

- Vi är etablerade, och det vi gör uppskattas, inte minst av förarna. Vi behöver inte köpa in någon, förarna vill komma hit, de gillar banan och arrangemanget.

Uppskattat företagsevent

Då tänker hon också på allt vid sidan om. Klubben satsar flera hundra tusen kronor på underhållning varje kväll, med Rydell&Quick som återkommande favoriter, 

Värmlänningarna är outtröttliga och idéerna har varit många. IMG utvecklar affärssidan ytterligare och VIP-byns tält växer till både till antal och storlek.

Företagen och deras kunder uppskattar rallycross och det är inga problem att få positiva svar på inbjudningarna trots att det är semestertider.

Intäkterna ökar

Finnskoga MK tjänar pengar. Entrén ligger på 500 kr för en dag och det är tävlingar i fyra dagar, då förstår ni. Bara här uppgår intäkterna till över 6 miljoner kronor. Till det kommer försäljningen när 30 000 personer ska äta och dricka i fyra dagar. Sedan bidrar sponsorerna.

Mycket återinvesteras i arrangemanget. För allt kan bli lite bättre ändå, resonerar värmlänningarna.

Som när IMG-höjdarna Martin Anayi och Karl O’Sullivan flög in från London.

- Det är bättre att träffa dem öga mot öga i stället för att hålla på med mejlkonversationer. Det är mycket nytt i år och det innebär mer arbete för oss – men på ett positivt sätt, som ordförande Morgan Östlund uttryckte det.

Thomas Ejderhov

Fakta

TV-tider
Söndag 7 juli
14.00, TV10: Rallycross-EM: Sverige, Höljes – Deltävling 6
Kommentator: Per-Henrik Johansson. Expert: Johan Kristoffersson

Publiksiffror i Höljes under de senaste åren:
2006: 19 200
2007: 21 500
2008: 23 400
2009: 25 500
2010: 26 850
2011: 23 700
2012: 22 400

Permanenta förare i rallycross-EM
• Petter Solberg, Norge, Citroën DS3.
• Andreas Bakkerud, Norge, Citroën DS3.
• Knut Ove Börseth, do, Skoda Fabia.
• Alexander Hvaal, Norge, Citroën DS3.
• Mats Lysen, Norge, Renault Clio.
• Timmy Hansen, Sverige, Citroën DS3.
• Peter Hedström, do, Skoda Fabia.
• Stig-Olov Walfridson, Sverige, Renault Clio.
• Anton Marklund, do, VW Polo.
• Michael De Keersmaecker, Belgien, Ford Focus.
• Ronny Scheveneels, do, Peugeot 207
• Liam Doran, Storbritannien, Citroën DS3.
• Andy Scott, do, Peugeot 208.
• Davy Jeanney, Frankrike, Citroën C4.
• Timur Timerzyanov, Ryssland, Citroën DS3.
 

Lennart Pettersson (inte verifierad)

lör, 2013-07-06 07:33

1. Höljes

Den översta bilden är ju från Arvika.

Den allsvenska säsongen har inte ens börjat, men AIK Fotboll skördat redan segrar, Försäljningen av mittfältaren Kristoffer Olsson innebär intäkter till klubbrn på rut 30 miljoner kronor. Nu kommer rapporter om att klubbens försäsongströja sålt slut i rekordfart.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

UteblivenPubliktillströmningensom en följd av höga biljettpriser och mindre marknadsföring har diskuterats flitigt i samband med fotbollslandskamper. Men nu har fotbolllförbundet mobiliserat och ansträngningarna ger resultat. Intresset för damlandslagets match mot Tyskland på Friends Arena i april är fortsatt stort. Samtidigt som tjejerna tränar i Sydafrika har försäljningen på hemmaplan nu passerat 18 000 sålda biljetter. Siktet är inställt på att överträffa det befintliga publikrekordet, 20 301. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Vad gör man inte för att visa glädjen över ett nytt sponsorskap. I synnerhet när värdet är så högt, då kan fyra herrar till och med ta på¨sig hockeyutrustning.

200 miljoner kronor i botten plus möjlighet till en mästerskapsbonus. Bonusen är densamma för herr-och damlandslaget och kan uppgå till maximalt 1,5 miljoner kronor per år om både Tre Kronor och Damkronorna vinner VM-guld. 

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.