Unik premiär på Tele2 Arena

För första gången i Sverige spelas amerikansk fotboll på en arena värdig Barack Obama. Årets SM-final mellan Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders avgörs på nya Tele2 Arena i Stockholm på lördag.
Anton Källvik, Örebro Black Knights, och Anders Hermodsson, Carlstad ser fram emot lördagens SM-final i amerikansk fotboll på Tele2 Arena. Foto: Hans Fridén


Lördagens möte på Tele2 Arena är en del i statushöjning inför VM på samma arena, 2015, liksom direktsändning i TV4 Sport.

SM-finalerna har tidigare spelats på Studenternas i Uppsala, men inför VM-arrangemanget vill man gärna värma upp den idrottsintresserade Stockholms-publiken.

En dröm för spelarna

- Det är verkligen en dröm för grabbarna at få spela på en arena som tar 30 000 åskådare. Det bygger intresse för sporten i Sverige, säger Jim Ward, head coach i Örebro Black Knights.

Hans kollega Doug Adkins i Carlstads Crusaders instämmer helhjärtat.

- Det ger allmänheten en bild av att vår sport är att räkna med även här i Sverige, menar han.

VM-planeringen pågår

Planeringen inför VM är redan i full gång. VM-generalen Marcus Magnell tror att mästerskapet kommer att betyda mycket för sommar-Stockholm och planerar för ett upplevelseorienterat evenemang. Det betyder i klartext att matcherna kopplas till andra attraktiva evenemang för olika målgrupper på och runt arenan.

Såväl Stockholms stad som näringslivet i kommunen har välsignat evenemanget och man siktar på cirka 100 000 besökare under två veckor. Stockholm räknar med mångmiljonintäkter.

Staden beräknade i våras att en av de tre utsålda Bruce Springsteen-konserterna på Friends Arena genererade ca 200 milj kr i intäkter för hotell, restauranger och butiker i stan.

Bygger VM-budget

- Teoretiskt skulle ett VM-arrangemang i den här storleksordningen kunna omsätta cirka en kvarts miljard, men det bygger på en biljettförsäljning på 20 000 per match, vilket kanske är en smula optimistiskt, säger Marcus Magnell som avstår från att ge någon säker prognos.

Konstgräset på Tele2 Arena är inte ovant för den här sportens spelare som ofta tvingas bita i gräset. De flesta matcher i amerikansk fotboll i Sverige avgörs numera på konstgräs.  SM-finalen på lördag spelas med taket stängt.

Sändningen i TV4 Sport startar kl. 19.00 med tio minuters uppsnack. Tidigare på dagen avgörs damernas final, också på Tele2 Arena, där titelförsvarande Stockholm Mean Machines ställs mot Arlanda Jets. Matchstart 14.00.

NFL-premiär i natt

Och apropå amerikansk fotboll så blir det natten till fredagen stor NFL-premiär. Med TV10 som huvudkanal direktsänds upp till fem matcher/omgång från den amerikanska fotbollssäsongen.

- Vår satsning på NFL är större än någonsin tidigare, säger Per Nunstedt, Viasat Sports programchef .

Fjolårets Super Bowl-mästare Baltimore Ravens är först ut den här säsongen. Men TV10:s NFL-expert Carl-Johan Björk tror mer på premiärmotståndaren Denver Broncos i år.

- Jag tror att nu när Peyton Manning är mer hemmastadd i Denver och fått forma sitt offense ännu ett år kan de bli riktigt giftiga.

Thomas Westlind

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.