Tävlingen som gjort fler till hästägare

Svensk Travsports succétävling Rikstravet är slut för i år. Den 1 november såldes alla tävlingens 19 hästar på auktion. Under fem år har närmare 50 000 personer blivit hästägare via ett mycket annorlunda koncept.
Glada delägare i Rikstravet Småland efter Ockelbo Prinsens serger på Solvalla. Foto: Jeannie Karlsson

 

Segraren Ockelbo Prinsen kunde ropades in av sin tränare, Tommy Zackrisson, till ett glatt ägargäng bestående av över 200 personer.

- Intresset för att fortsätta som delägare på sin häst var jättestort. Vi har ännu inte exakta siffror men det handlar omkring 1 000 personer som fortsätter äga sina hästar tillsammans efter Rikstravet 2013, säger Markus Myron, kommunikationschef på Svensk Travsport.

Glädjen med egen häst

Dessa delägare är fördelade på 16 av de 20 hästarna från säsongen som varit. Allra flest delägare finns på hästarna Ockelbo Prinsen som har över 200 delägare, och Nirvana Face som nu har 167 delägare. Totalt på de 16 hästarna fortsätter alltså runt 1 000 personer att äga sina hästar tillsammans. 

- Målsättningen med Rikstravet är att visa hur roligt det är att äga häst tillsammans och då är det glädjande att så många valt att fortsätta som hästägare efter tävlingen, säger Henrik Högström.

Under fem år har närmare 50 000 personer varit hästägare genom Rikstravet. Tävlingen har spridit hästägarglädje och ett av guldkornen är sagan om hästen Sanity som medverkade första året.

Har sprungit in 7,5 miljoner

Hästen ägs fortfarande av över 130 personer och just nu har hästen sprungit in över 7,5 miljoner. Den populära hästägartävlingen har bjudit på många glädjeämnen men under 2014 tar Rikstravet paus.

Det kan tyckas märkligt att Svensk Travsport väljer att pausa ett av sina största framgångsprojekt. Men det är olika orsaker som tillsammans haft betydelse för att detta beslut tagits.

- Efter fem år tycker vi att det är dags att ta en paus. Vi behöver reflektera och utvärdera, se över om vi vill ändra något i konceptet och helt enkelt ladda batterierna, säger Markus Myron, kommunikationschef på Svensk Travsport. 

Pausen för kampanjen

En paus under 2014 är ett sätt att samla kraft och göra förbättringar för att sedan sikta på att återkomma till 2015.

- Vi siktar på att komma tillbaka starkare och bättre och jag tror att det blir ett ännu större sug efter tävlingen när vi gör comeback. Vi har så mycket att lära av Rikstravet när vi nu jobbar vidare med framtida koncept, säger Rikstravets projektledare Henrik Högström.

När Rikstravet nu pausar under 2014 jobbar Svensk Travsport med att bli tydligare för alla intresserade om hur de kan lära sig mer om hästägande och hur de kan göra för att bli ägare av en travhäst, utefter sina förutsättningar.

Koncept i olika prisklasser

Den som vill köpa travhäst, ensam eller tillsammans med andra, kan välja att sköta hela upplägget själv eller att använda något av de färdiga koncept som redan finns att tillgå, i olika prisklasser.

På varje travbana i Sverige finns en utsedd hästägaransvarig som kan lära och hjälpa.

- Mitt bästa råd är att kontakta den som är hästägaransvarig på den närmaste travbanan. Han eller hon kan hjälpa dig som är intresserad med alla tänkbara frågor kring hästägande, och att komma i kontakt med ägare eller tränare som har häst till salu, säger Henrik Högström. 

Fakta

I Rikstravet 2013 tävlade 20 olika stall mot varandra med varsin treårig travhäst. Stallen, som vardera bestod av 1000 ägarandelar, fick poäng och prispengar utefter hur deras hästar placerade sig i olika travlopp.

Förutom gemenskapen och tävlingsnerven fick delägarna möjlighet att engagera dig i hästens utveckling och vardag.

Tävlingssäsongen startade 1 april och pågick till den 31 oktober. Den 1 november såldes alla hästar på auktion och många av delägarna bildade nya ägargrupper som köpte hästarna och fortsätter tävla.

Efter rekordförlusten om i våras fall uppemot 70 miljoner via rid-EM har styrelsen för Got Event AB vid ett extrainkallat styrelsemöte beslutat att upprätta en kontrollbalansräkning.

Det har gått drygt elva år sedan invigningen och verkligheten har både kommit ikapp och sprungit förbi Borås Arena. Men nu ska det bli ändring på den saken. 100 miljoner kronor satsas när arenan ska bli modern.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Folkspel har gjort höstens värvning. Sportkrönikören Jennifer Wegerup har inlett ett samarbete med Folkspel och därmed blir hennes texter också publicerade här på idrottens Affärer. Hon ska från och med i dag skriva krönikor om de eldsjälar som finns därute i föreningslivet, om allas rätt till idrott och motion, om dem om gör så mycket gott i det tysta.

Franska PSG hade ”shoppat” för närmare 4 miljarder svenska kronor, när fotbollens internationella transferfönster stängdes den 31 augusti. En pengarullning som föranleder UEFA, det europeiska förbundet, att öppna en utredning med misstanke om brott mot UEFA:s Financial Fair Play.