Från SM-finaler till konkurshot

SM-final i bandy på söndag. Det var ett tag sedan som Boltic inte gjorde annat än spelade just final. I dag kämpar klubben för överlevnad.
Hammarbys lagkapten Stefan Erixson höjer bucklan efter segern i fjolårets SM-final mellan Hammarby IF och Sandvikens AIK på Friends arena i Solna. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Under några år åkte Boltic tur och retur Karlstad - Stockholm förr att spela final. I dag är situationen en helt annan.

Kvar från den tiden är pokalerna - och skulderna.

- Det låter positivt. Jag både tror och räknar med att vi ska vinna också den här matchen, sa dagens ordförande, Bengt-Göran Bengtner, efter framträdandet i Värmlands tingsrätt.

Stora förhoppningar i Boltic

Han hade sällskap av advokaten Henrik Nilsson och då förstår ni. Boltic av i dag tyngs av stora skulder och just på torsdagen var Bengtner och Nilsson i tingsrätten för att få det efterlängtade beskedet om företagsrekonstruktion för klubben. 

- Vi erbjuder alla fordringsägare 25 procent av den skuld de har på klubben. De allra flesta har ställt sig positiva till detta och alla de med allra störst krav. Jag kan inte se att tingsrätten kommer fram till något annat beslut än ett ja, sa advokat Henrik Nilsson till NWT. 

- Några har helt avstått de krav de har och planen är att Boltic ska vara en skuldfri förening när året är slut och kanske till och med innan dess. 

Skulden i dag är så stor som 3 891 886 kronor och 61 öre, men med en rekonstruktion återstår drygt 550 000 kronor. 

Ett nytt Botlic

Sedan ser Bengt-Göran Bengtner hur ett nytt Boltic träder fram: 

- Henrik (advokaten) har gjort ett bra jobb. För oss börjar nästa säsong med alla de nya målen redan här och nu. Ett är att stabilisera ekonomin, ett annat att stärka den sportsliga delen.

- Vi har under veckan haft ett spelarmöte och hälften av truppen har redan sagt ja till fortsättning och vi har också flera ledare som stärker upp på ledarsidan kring laget. 

Spelaren Pål Hansen (450 000 kronor), Karlstads kommun (439 016) och Swedbank (404 757) är de tre största av totalt 41 fordringsägare.

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.