Från SM-finaler till konkurshot

SM-final i bandy på söndag. Det var ett tag sedan som Boltic inte gjorde annat än spelade just final. I dag kämpar klubben för överlevnad.
Hammarbys lagkapten Stefan Erixson höjer bucklan efter segern i fjolårets SM-final mellan Hammarby IF och Sandvikens AIK på Friends arena i Solna. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Under några år åkte Boltic tur och retur Karlstad - Stockholm förr att spela final. I dag är situationen en helt annan.

Kvar från den tiden är pokalerna - och skulderna.

- Det låter positivt. Jag både tror och räknar med att vi ska vinna också den här matchen, sa dagens ordförande, Bengt-Göran Bengtner, efter framträdandet i Värmlands tingsrätt.

Stora förhoppningar i Boltic

Han hade sällskap av advokaten Henrik Nilsson och då förstår ni. Boltic av i dag tyngs av stora skulder och just på torsdagen var Bengtner och Nilsson i tingsrätten för att få det efterlängtade beskedet om företagsrekonstruktion för klubben. 

- Vi erbjuder alla fordringsägare 25 procent av den skuld de har på klubben. De allra flesta har ställt sig positiva till detta och alla de med allra störst krav. Jag kan inte se att tingsrätten kommer fram till något annat beslut än ett ja, sa advokat Henrik Nilsson till NWT. 

- Några har helt avstått de krav de har och planen är att Boltic ska vara en skuldfri förening när året är slut och kanske till och med innan dess. 

Skulden i dag är så stor som 3 891 886 kronor och 61 öre, men med en rekonstruktion återstår drygt 550 000 kronor. 

Ett nytt Botlic

Sedan ser Bengt-Göran Bengtner hur ett nytt Boltic träder fram: 

- Henrik (advokaten) har gjort ett bra jobb. För oss börjar nästa säsong med alla de nya målen redan här och nu. Ett är att stabilisera ekonomin, ett annat att stärka den sportsliga delen.

- Vi har under veckan haft ett spelarmöte och hälften av truppen har redan sagt ja till fortsättning och vi har också flera ledare som stärker upp på ledarsidan kring laget. 

Spelaren Pål Hansen (450 000 kronor), Karlstads kommun (439 016) och Swedbank (404 757) är de tre största av totalt 41 fordringsägare.

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Hockey-Sverige tänker på Tobias Forsberg och det tar sig uttryck på olika sätt.

Forsbergs stiftelse har förstärkts rejält de senaste veckorna. Totalt handlar det om nästan 1 miljon kronor 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.