”Idrotten ska ha en egen nämnd”

Socialdemokraterna i Västerås vill ha en egen nämnd för idrotten. Det framkom på en hearing mellan idrottsföreningarna i Västmanland och politikerna, ledd av Idrottens Affärer.
Kommunfullmäktiges sal i Västerås stadshus var fyllda av politiker och föreningsmänniskor när idrottens villkor i stan skulle diskuteras. Foto: Ulf Nygren

 

Kommunfullmäktige i Västerås stadshus var full av idrottsledare från föreningar i hela Västmanland, när företrädarna för alla de politiska partierna tog plats på podiet.

Nytt badhus för 350 milj

Mycket kom att kretsa kring anläggningar. Kommunfullmäktige i Västerås hade kvällen före hearingen tagit beslut om att bygga nytt badhus på Lögarängsbadet i Västerås för 350 miljoner kronor. 

Ett beslut som gladde inte minst simklubbarna i Västerås - och allra mest 18-åriga Veronica Lindahl, en av Sveriges mest lovande simhoppare som har EM och VM för juniorer och Ungdoms-OS att se fram emot 2014.

I dag är träningsmöjligheterna minimala i Västerås och hon tvingas åka till Stockholm för att kunna träna.

Inga löften gavs

Upprustad friidrottsanläggning istället för högskola på Arosvallen, skidtunnel på Rocklunda och en hall för innebandy, futsal och basket värd namnet var andra anläggningsfrågor som avhandlades, utan att politikerna gav några löften.

En sak lovades dock. Det var socialdemokraternas starke man Anders Teljebäck som utlovade en egen nämnd för idrotten om han och hans parti skulle få fortsatt förtroende att leda Västerås. 

I dag delar idrotten nämnd med kultur- och fritidsfrågorna.

Nöjd med svaren och hearingen

Birger Jonsson, vice ordförande i  Västerås idrottsallians, sa efter hearingen:

- Det här var första gången vi arrangerade en hearing med politikerna. Jag är glad att så många kom och passade på att ställa frågor. Jag är också nöjd med många svar – speciellt att socialdemokraterna lovade en egen nämnd för idrotten. Det är något vi har efterfrågat i flera år. 

Idrottens Affärer får allt flera förfrågningar från förbund, företag och organisationer inom och nära idrotten. Det gäller allt från att vara moderator föreläsningar till I Västerås deltog Thomas Björn som moderator.

- Vi är mycket nöjda med på det sättet som Idrottens Affärers utsände Thomas Björn ledde hearingen. Han var väl påläst, ställde bra frågor och hittade en bra ton i samtalet. Det här kommer vi definitivt att göra om! sa Birger Jonsson.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.