Här är miljonerna värda varenda krona

Svenska Konståkningsförbundet får nästan 5,5 miljoner från Allmänna Arvsfonden för att få funktionsnedsatta barn och ungdomar att prova på konståkning.
Cecilia Andersson, ordförande fritids- och folkhälsonämnden i Borås, framhåller de många fördelarna med projektet Jämlik Ishall.

 

De mesta av pengarna satsar Svenska Konståkningsförbundet i sin tur på att få kommunerna att komplettera befintliga ishallar, för att göra dem anpassade till funktionsnedsatta barn och ungdomar, bland annat genom att sätta upp en skena i taket med tillhörande sele. 

Gagnar även konståkningen

Installationen gagnar även konståkningsklubbarnas ordinarie verksamhet i form av bättre träningsmöjligheter, chans till fler medlemmar och debatt om ökad tillgänglighet för konståkningen i landets ishallar.

I en film (se nedan) framtagen av projektet lovordar kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth satsningen.

- Alla barn har rätt till rörelse, motion och idrott. Det är en del i barnperspektivet och det trycker vi alldeles extra på. Det här är väldigt gott initiativ, tycker jag. 

Öppnar dörrar

- Vi mår bra av att röra på oss, det gäller såväl barn som ungdomar, men det är kanske svårare för barn som har något slags funktionsnedsättning. Då gäller det att hitta en idrott som de trivs med och en anläggning som fungerar, förklarar idrottsministern.

Älta Konståkningsklubb i Nacka kommun var först ut i landet med en ishall anpassad till funktionsnedsatta. Elin Brandefalk är utvecklingsledare i kommunen och säger i filmen:

- Det är oerhört roligt att se den verksamhet som Älta IF bedriver. Det är glädje och stolta barn och ungdomar som ges möjligheten att åka skridskor för första gången. Andra kommuner ska satsa på det här för att för att det öppnar dörrar för så många fler. Speciellt viktigt är det i en ishall där det tidigare varit svårt att få in just den här målgruppen, barn och ungdomar med funktionsnedsättning. 

Ombyggnad för knapp miljon

Borås Konståkningsklubb är en av de klubbar som tagit till sig idén och nyligen installerat en skena med tillhörande sele i Borås ishall, med hjälp av pengar från projektet Jämlik Ishall, Borås kommun och extrapengar från Allmänna Arvsfonden. En ombyggnad som kostat drygt 900 000 kronor. Det är en satsning som redan börjat betala sig. 87 funktionsnedsatta barn och ungdomar från den intilliggande särskolan har provat på konståkning, varav många också blivit medlemmar i konståkningsklubben. 

- Det är deras höjdpunkt, det är vad de ser fram emot. Första gången de skulle komma var jag jättenervös, men det räckte att det första barnet gick ut på isen och se den glädje barnet utstrålade. Det var något barnen aldrig hade upplevt tidigare. Det spreds en glädje hos alla som var där, såväl tränare som personal från skolan, säger Jacob Landegren, ordförande i Borås Konståkningsklubb och fortsätter: 

- Personalen från skolan var lite tveksamma i början, vilket inte var så konstigt eftersom detta var något nytt, men alla de som var tveksamma i början är de största förespråkarna i dag när de ser hur roligt barnen har det.

Viktigt påverka kommunerna

Även landslagsstjärnorna och systrarna Viktoria och Joshi Helgesson hyllar projektet i filmen:

- Jag tycker att det är kul att fler kan få testa vår fantastiska sport, att få vara på isen och känna det här glidet och glädjen som vi känner varje dag, säger Viktoria Helgesson och lillasyster Joshi fyller i:

- Jag tycker att det är viktigt att försöka påverka alla kommuner att skaffa en sådan här sele för åkarna i kommunerna, för oss elitåkare och för funktionsnedsatta. 

Breddar konståkningen

Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet, säger om projektet Jämlik Ishall:

- Projektet är viktigt och behövs för att bredda konståkningen i våra anläggningar, och att funktionsnedsatta får chansen att prova på att åka skridskor. Det är också viktigt att det finns fler möjligheter att anpassa anläggningarna till vår idrott. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.