Brottningen får en egen gala

Idrottsgalan, Fotbollsgalan… Nu kommer Brottargalan. Den arrangeras i samband med Grand Prix-tävlingen Vättercupen i Jönköping den 10 januari.
Nu kommer också Brottargalan. Förbundet ville hylla många av sportens företrädare. Foto; TT

 

- Vi tyckte att det var dags att hylla alla som hyllas bör inom brottningen. Det här är vårt sätt att lyfta fram alla fina prestationer som har gjort inom brottningen under året, förklarar Jan Kårström, vice ordförande i Svenska Brottningsförbundet och en av initiativtagarna till galan som leds av Ulf Elfving.

Visade vägen

Priser kommer att delas ut i klasserna Årets Dam. Årets Herre, Årets Herre i fristil, Årets Ledare, Årets Stjärnskott, Årets Domare och det mest prestigefyllda priset av dem alla: Ivars Guldsko, namngivet efter den legendariske brottaren Ivar Johansson (1903-1979) – Kuddbys (Vikbolandet, Norrköping) bidrag till världsidrotten. Ett pris som har tilldelats årets bäste svenske brottare sedan 1981, eller årets bästa svenska brottare – för det kan även vara en kvinna. 

Ivar Johansson visade med sina tre OS-guld vägen för svensk brottnings framgångar på främst 60-, 70, 80- och 90-talen: Två i Los Angeles 1932 (mellanvikt fristil och weltervikt grekisk-romersk) efter ett häftigt bantande mellan klasserna och ett i Berlin 1936 (mellanvikt grekisk-romersk). 

Lägg därtill nio EM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, 22 SM-titlar under åren 1928-1943 samt Bragdguldet - Svenska Dagbladets guldmedalj – 1932. Något VM-guld blev det aldrig eftersom Ivar Johansson aldrig ställde upp i VM. 

Presentationen av Ivar Johanssons meriter tog ofta längre tid än hans matcher. Dom vann han för det mesta på fall efter ganska kort matchtid. Stark som en björn var han, IK Björnen-brottaren.

Ivars riktiga sko

Priset Ivars Guldsko är faktiskt Ivar Johanssons riktiga brottarsko, den högra, som han använde när han vann OS-guld i Berlin. Skon har förgyllts i guld och fungerar som ett vandringspris mellan de framtida pristagarna. Skon har skänkts av Ivars änka, Ingrid.

Sist, men absolut inte minst, ska Sara Eriksson och Mikael Ljungberg (postumt) få sina priser från UWW, internationella brottningsförbundet (tidigare FILA) för att de vid den senaste kongressen, som avhölls i samband med VM i Uzbekistan, blev invalda i Hall of Fame. 

Fem svenskar finns sedan tidigare invalda: Rudolf Svensson, Calle Westergren, Ivar Johansson, Olle Anderberg och Frank Andersson.

Brottargalan föregås av den traditionstyngda Grand Prix-tävlingen Vättercupen, årets första tävling på Grand Prix-touren.

Källa: fakta Ivar Johansson: Wikipedia – den fria encyclopedin.

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sport under de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.