Brottningen får en egen gala

Idrottsgalan, Fotbollsgalan… Nu kommer Brottargalan. Den arrangeras i samband med Grand Prix-tävlingen Vättercupen i Jönköping den 10 januari.
Nu kommer också Brottargalan. Förbundet ville hylla många av sportens företrädare. Foto; TT

 

- Vi tyckte att det var dags att hylla alla som hyllas bör inom brottningen. Det här är vårt sätt att lyfta fram alla fina prestationer som har gjort inom brottningen under året, förklarar Jan Kårström, vice ordförande i Svenska Brottningsförbundet och en av initiativtagarna till galan som leds av Ulf Elfving.

Visade vägen

Priser kommer att delas ut i klasserna Årets Dam. Årets Herre, Årets Herre i fristil, Årets Ledare, Årets Stjärnskott, Årets Domare och det mest prestigefyllda priset av dem alla: Ivars Guldsko, namngivet efter den legendariske brottaren Ivar Johansson (1903-1979) – Kuddbys (Vikbolandet, Norrköping) bidrag till världsidrotten. Ett pris som har tilldelats årets bäste svenske brottare sedan 1981, eller årets bästa svenska brottare – för det kan även vara en kvinna. 

Ivar Johansson visade med sina tre OS-guld vägen för svensk brottnings framgångar på främst 60-, 70, 80- och 90-talen: Två i Los Angeles 1932 (mellanvikt fristil och weltervikt grekisk-romersk) efter ett häftigt bantande mellan klasserna och ett i Berlin 1936 (mellanvikt grekisk-romersk). 

Lägg därtill nio EM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, 22 SM-titlar under åren 1928-1943 samt Bragdguldet - Svenska Dagbladets guldmedalj – 1932. Något VM-guld blev det aldrig eftersom Ivar Johansson aldrig ställde upp i VM. 

Presentationen av Ivar Johanssons meriter tog ofta längre tid än hans matcher. Dom vann han för det mesta på fall efter ganska kort matchtid. Stark som en björn var han, IK Björnen-brottaren.

Ivars riktiga sko

Priset Ivars Guldsko är faktiskt Ivar Johanssons riktiga brottarsko, den högra, som han använde när han vann OS-guld i Berlin. Skon har förgyllts i guld och fungerar som ett vandringspris mellan de framtida pristagarna. Skon har skänkts av Ivars änka, Ingrid.

Sist, men absolut inte minst, ska Sara Eriksson och Mikael Ljungberg (postumt) få sina priser från UWW, internationella brottningsförbundet (tidigare FILA) för att de vid den senaste kongressen, som avhölls i samband med VM i Uzbekistan, blev invalda i Hall of Fame. 

Fem svenskar finns sedan tidigare invalda: Rudolf Svensson, Calle Westergren, Ivar Johansson, Olle Anderberg och Frank Andersson.

Brottargalan föregås av den traditionstyngda Grand Prix-tävlingen Vättercupen, årets första tävling på Grand Prix-touren.

Källa: fakta Ivar Johansson: Wikipedia – den fria encyclopedin.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

Ola Wenström leder studiomagasinet Klubbhuset efter varje speldag och sändningar delas mella  betalkanalerna Visat Golf och Viaplay men det blir också bilder i TV6 och TV10. TV NENT Group direktsänder 47 timmar från världens äldsta golftävling The Open (18-21 juli), på Viasat Golf och Viaplay samt slutrundan även på TV6. 

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.