Brottningen får en egen gala

Idrottsgalan, Fotbollsgalan… Nu kommer Brottargalan. Den arrangeras i samband med Grand Prix-tävlingen Vättercupen i Jönköping den 10 januari.
Nu kommer också Brottargalan. Förbundet ville hylla många av sportens företrädare. Foto; TT

 

- Vi tyckte att det var dags att hylla alla som hyllas bör inom brottningen. Det här är vårt sätt att lyfta fram alla fina prestationer som har gjort inom brottningen under året, förklarar Jan Kårström, vice ordförande i Svenska Brottningsförbundet och en av initiativtagarna till galan som leds av Ulf Elfving.

Visade vägen

Priser kommer att delas ut i klasserna Årets Dam. Årets Herre, Årets Herre i fristil, Årets Ledare, Årets Stjärnskott, Årets Domare och det mest prestigefyllda priset av dem alla: Ivars Guldsko, namngivet efter den legendariske brottaren Ivar Johansson (1903-1979) – Kuddbys (Vikbolandet, Norrköping) bidrag till världsidrotten. Ett pris som har tilldelats årets bäste svenske brottare sedan 1981, eller årets bästa svenska brottare – för det kan även vara en kvinna. 

Ivar Johansson visade med sina tre OS-guld vägen för svensk brottnings framgångar på främst 60-, 70, 80- och 90-talen: Två i Los Angeles 1932 (mellanvikt fristil och weltervikt grekisk-romersk) efter ett häftigt bantande mellan klasserna och ett i Berlin 1936 (mellanvikt grekisk-romersk). 

Lägg därtill nio EM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, 22 SM-titlar under åren 1928-1943 samt Bragdguldet - Svenska Dagbladets guldmedalj – 1932. Något VM-guld blev det aldrig eftersom Ivar Johansson aldrig ställde upp i VM. 

Presentationen av Ivar Johanssons meriter tog ofta längre tid än hans matcher. Dom vann han för det mesta på fall efter ganska kort matchtid. Stark som en björn var han, IK Björnen-brottaren.

Ivars riktiga sko

Priset Ivars Guldsko är faktiskt Ivar Johanssons riktiga brottarsko, den högra, som han använde när han vann OS-guld i Berlin. Skon har förgyllts i guld och fungerar som ett vandringspris mellan de framtida pristagarna. Skon har skänkts av Ivars änka, Ingrid.

Sist, men absolut inte minst, ska Sara Eriksson och Mikael Ljungberg (postumt) få sina priser från UWW, internationella brottningsförbundet (tidigare FILA) för att de vid den senaste kongressen, som avhölls i samband med VM i Uzbekistan, blev invalda i Hall of Fame. 

Fem svenskar finns sedan tidigare invalda: Rudolf Svensson, Calle Westergren, Ivar Johansson, Olle Anderberg och Frank Andersson.

Brottargalan föregås av den traditionstyngda Grand Prix-tävlingen Vättercupen, årets första tävling på Grand Prix-touren.

Källa: fakta Ivar Johansson: Wikipedia – den fria encyclopedin.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.