Guldet riskerar att bli till sand

Trots 568 deltagande lag och turist- och skatteintäkter i miljonklassen för kommunen är strandfotbollsturneringen Åhusstrand Beachsoccer på väg i konkurs efter nio år.
568 lag spelar fotboll på stranden och ger mångmiljonintäkter för Kristianstad kommun. Men nu riskerar bolaget bakom turneringen att gå i konkurs.

 

Åhusstrand Beachsoccer började i liten skala 2006, på stranden i Åhus, med 148 deltagande lag. 

I år deltog 568 lag från hela landet 28 juni-6 juli, vilket gör den till Sveriges överlägset största beachsoccerturnering - och också en av världens största. Allt från fotbollsföreningar till familjer och kompisar sätter ihop lag för att delta och få en fotbollsupplevelse tillsammans på stranden i Åhus. 40 procent av lagen är unga tjejer och kvinnor.

40 miljoner kronor totalt

Åhusstrand Beachsoccer har blivit en kassako för både det lokala näringslivet och Kristianstads kommun med ökade turist- och skatteinkomster på drygt 20 miljoner kronor under de nio dagarna turneringen pågår. 

Siffrorna är en beräkning utifrån en liknande och ungefär dubbelt så stor turnering veckan efter: Åhus Beachhandboll Festival. Den genererar ökade turist- och skatteintäkter på drygt 40 kronor miljoner kronor, enligt en analys som genomfördes för några år sedan.

Åhusstrand Beachsoccer drivs av föreningen Åhusstrand Beachsoccer, som bildat ett bolag för att hantera turneringen. Bolaget har nu krav från fordringsägarna på en halv miljon kronor. Om inte skulderna regleras före veckans slut måste bolaget försättas i konkurs. 

Avgörande 

- Vårt problem är att handbollen är så stor i Kristianstad, och det är svårt att få kommunen att ställa upp för fotbollen. Handbollen hade liknande ekonomiska problem för ett par år sedan. Då täckte kommunen och ett antal andra aktörer upp förlusten, säger Bo Törnberg, evenemangsgeneral för Åhusstrand Beachsoccer och fortsätter:

- Turneringen har fått mycket beröm av Fifa, vars generalsekreterare för beachsoccer var på besök i somras. Han imponerades över att vi lyckats locka både ungdomar och kvinnor. De flesta turneringar ute i världen är bara för professionella, manliga spelare. 

- Detta, plus det faktum att alla i Kristianstads kommun tjänar på att vi arrangerar turneringen – bland fyller vi hotellen och invånarna tjänar bra med pengar på att hyra ut sina hus – hoppas jag verkligen att turneringen kan leva vidare. 

Imponerande turnering

Anders Olsson är evenemangschef i Kristianstads kommun. Han säger till Idrottens Affärer:

- Vi har inga andra planer än att både fotbollen och volleybollen ska få 150 000 kr vardera. Jag vet att fotbollen hoppas på 500 000 kr, men från Kristianstad kommun anser vi att vi ställer upp stort. De får billigare hyra på stranden och vi hjälper till med olika delar av kommunal service.

Beachsoccer är en del av Svenska Fotbollförbundet, liksom futsal. Patrik Blomstrand, en av delegaterna i förbundets beachsoccerkommitté, säger angående nedläggningshotet mot Åhusstrand Beachsoccer:

- Det är en imponerande turnering som har vuxit och hör till de största i Europa. De är dessutom en av de största arbetsgivarna för ungdomar eftersom de engagerar så många vid arrangemanget.

Men det är inga vanliga cowboys som rider omkring på hästar utan fotbollsklubben Dallas Cowboys, som spelar i NFL, den amerikanska proffsligan.

Klubben värderas till fem miljarder dollar, drygt 47 miljarder kronor skriver Forbes, som listat världens 50 rikaste idrottsklubbar.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

22 - 25 augusti avgörs Europatourtävlingen på Hills Golf Club i Mölndal. Kommer Henrik Stenson och Alex Norén? Det beror på hur det går för de svenska stjärnorna i FedEx-slutspelet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.