Dags för den 16:e Idrottsgalan

Varje år utsätter de sig för samma sak, men de gör det med ett leende. De vet att kritikerna finns där och är högröstade, men de vet också att runt 2,5 miljoner TV-tittare gillar programmet rätt bra.
Idrottsgalan är tillbaka. Som alltid med dryga 2 miljoner svenskar framför TV:n. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT

 

Den 16:e Idrottgalan och alltid lika omdiskuterad.

Det var 1999 som MTG tyckte att svensk idrott borde ha sin egen Oscars-gala till millenieskiftet.

Galan i ett eget bolag

Stephan Rimér och Peter Lundin har tillsammans bolaget Leroy Media och driver Idrottsgalan sedan två år tillbaka. 

- Vi var med från starten och har haft del i utvecklingen under alla år, berättar Stephan Rimér som tidigare var ekonomichef vid just Nordic Artist.

Peter Lundin är TV-producenten som anlitades av MTG för att bygga konceptet Idrottsgalan och den 17 januari 2000 genomfördes den första Idrottsgalan på Globen. Några kanske minns hur Björn Borg utsågs till århundradets svenske idrottare och kramade kungen i ren glädje.

2012 ville MTG knoppa av Idrottsgalan och då fick Rimér och Lundin erbjudandet att köpa loss evenemanget. 

Idrottsgalan och Guldbaggen

De tvekade aldrig. Leroy Media bildades och numera har de också förtroendet att producera Guldbaggen i samarbete med SVT.

- Två arrangemang av samma karaktär och som innebär jobb för fyra-fem personer året runt. Men inför och under själva galorna måste vi vara betydligt flera.

Rimér och Lundin har varit en del av utvecklingen för TV-event. 

- När man tänker tillbaka inser man hur TV-landskapet har förändrats avsevärt. I dag med fler kanaler och webb-tv råder en helt annan konkurrens.

2,5 miljoner TV-tittare

Stephan Rimér vet också hur företagens intresse har skiftat under åren. Från generositet och en självklar medverkan via köp av hela bord till ett mer ljumt mottagande inför erbjudandet om vip-paket för nära 4 000 kr per stol. 

I Globen har det ändå varit ett snitt på runt 2 500 gäster på galakvällen samtidigt som TV-sändningen under ett par timmar har lockat runt 2,5 miljoner tittare. De vill se sina idrottsfavoriter i bästa gå-bort-stassen och de vill se prisutdelningarna.

I salongen finns åtskilliga inom idrotten, såväl aktiva som tränare och inte minst industrin. Här har många inlett diskussionerna om reklamuppdrag, kontrakt, affärsförslag och andra idéer. För alla samlas ju ett par-tre timmar före sändningen börjar och festen fortsätter ett par-tre timmar efter det att TV-ljuset har släckts. 

Ideella Idrottsakademin

Då har de festat, kändisar i mängd, idrottare som artister, någon eller några från kungahuset och allt till i en mix med bildrevyer från idrottsåret som gått. 

Allt i regi av Rimér och Lundin och med ideella Svenska Idrottsakademin som pådrivande faktor. Här ingår ett stort antal före detta idrottsstjärnor som har till uppgift att utse kandidaterna till de olika priskategorierna. Avsikten med akademin är att ge galan en bredare och mer folklig betoning.

Och om allt har alla en bestämd uppfattning.

- Så är det ju, det finns så mycket åsikter. Alla tycker något, men egentligen tyder det inte på annat än ett stort engagemang, säger Stephan Rimér.

- Uteblir någon eller när något går fel, då vet vi att det blir rubriker.

Årets höjdpunkter

Han har svårt att förstå fördömandet som breder ut sig efter varje sändning.

- Gemensamt får vi återuppleva flera av idrottsårets höjdpunkter. Vi får repriser på alla lyckostunder. Varför ska vi inte kunna unna oss det? 

- Vi får inspiration och vi kan känna stolthet över att Sverige har så många duktiga idrottsutövare. Det här är ett sällsynt tillfälle när många är samlade.

För Rimér och Lundin och deras bolag blir det inte mycket till guld.

- Utgifterna är avsevärda. Vi ska hyra Globen, bara det… De enskild största kostnaderna är mat och dryck som kostar runt 1,5 miljon kronor. Plus gagen för artisterna.

Många blir bjudna, men budgeten bygger på att 1 500 gäster betalar själva.

- På utgiftssidan tillkommer transporter och en hel del annat som får siffrorna att växa. Som tur är har vi Scandic som partner på hotellsidan.

Stephan Rimér och Peter Lundin pustar ut, samlarf intryck och tar sikte mot nästa evenemang. 

 Thomas Ejderhov

Bosse (inte verifierad)

mån, 2015-01-19 01:42

1. 16:e Idrottsgalan

En fantastiskt trevlig tillställning både som TV-program och som GALA. Har själv haft nöjet att få vara på plats ett antal gånger - jättetrevligt !!! MEN (tyvärr) en sak har delvis "spårat ur" - Jerringpriset Detta fantastiskt fina pris - Folkets Pris - MEN på senare år styrs det tyvärr av SMS-meddelanden / Twitter / Facebook m.m.. Det har tyvärr inte alltid varit rätt vinnare nu "på senare tid" - Fast jag inte är simmare hoppas jag på Sara Sjöström i år !!! Hon har varit BÄST 2014 !!

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.