Lugnet före stormen…

Det börjar dra ihop sig. Skid-VM nalkas. 1 800 volontärer hårdtrimmas, VM-organsationen jobbar något mer än brukligt och planerna övergår från skisser till verklighet. Falun tar på sig VM-dressen.
En vy över skid-VM:s huvudområde på Lugnet i Falun. Här hoppas arrangörerna på runt 50 000 personer på de främsta dagarna under tävlingarna.

 

Många ska tävla på skidor, visst, men besökarna ska också få uppleva ett idrottsevent där de inte saknar något. 

Storsatsning på artister

Det utlovas ett omfattande artistprogram under VM och är satsas anseenliga summor för att besökarna ska uppleva så mycket mer än det som sker i spåren.

På invigningen den 18 februari spelar dessutom Mando Diao, Miss Li och Kalle Moraeus. Mando Diao, som har gjort VM-låten Love last forever, gör även en spelning i festivalpaviljongen på tävlingsarenan på kvällen den 23 februari.

Varje dag blir det musikunderhållning både på tävlingsarenan och i Falu centrum.

- Programmet är fullspäckat med riktigt bra artister, säger Per Staffas, som sköter artistbokning för Falun2015.

Många scener

VM-området har tre stora scener och där ska det pågå musikunderhållning varje dag. I den så kallade  Festivalpaviljongen på tävlingsarenan blir det afterski varje eftermiddag med namn som Haaks, På G och Duo Jag, som är mycket bekanta i skidkretsar.

- Det känns otroligt bra att vi får hit Sveriges toppnamn i den genren. Det kommer att bli tjo och tjim och riktig afterski-stämning i Festivalpaviljongen, säger Per Staffas.

Nere på stan blir det också fullt drag. After ski är återkommande och det blir ett håll-i-gång som Falun aldrig tidigare har upplevt.  

Satsning på tåg

Många kommer att resa till Falun under skid-VM den 18 februari till 1 mars och det kan bli trångt på vägarna. Nu har arrangörerna gjort klart med Tåg i Bergslagen och fått ett specialpris.

- Vårt samarbete bidrar till vårt mål att genomföra skid-VM på ett hållbart sätt. Tåg är ett miljövänligt och säkert alternativ att ta sig till Falun, säger Björn Floresjö, trafikansvarig på Falun2015.

Sedan en tid tillbaka har ett tåg i VM:s färger färdats på spåren i Mellansverige. Det är Tåg i Bergslagen som har låtit foliera ett av sina tåg enligt VM:s grafiska profil. Tåget rullar på alla sträckor som Tåg i Bergslagen trafikerar.

Idé från handbolls-VM

- Vi ville foliera ett av våra tåg för att uppmärksamma att det går utmärkt att ta tåget till skid-VM, samt för att uppmärksamma det största idrottsevenemanget i vårt område, och i Sverige, under 2015. Idén kom från Skånetrafiken, som folierade ett Handbollståg i samband med VM 2011. Det tåget fick en hel del uppmärksamhet, berättar Hugo Oljemark, vd för Tåg i Bergslagen

- Vårt mål är att 200 000 besökare ska komma till VM under de tolv dagar som mästerskapet pågår. Vi har planerat för stora parkeringsytor, men samtidigt uppmanar vi resenärerna att vara ute i god tid.

- Ett mycket bra alternativ till bilen är att åka tåg, vilket är både miljövänligt och säkert. säger Björn Floresjö. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.