Fler bidrag till Gyllene Hjulet

Inför sponsrings- och eventbranschens gala Gyllene Hjulet har det kommit in fler bidrag än tidigare. Många tillhör den nya kategorin Årets nytänkande.
Många projekt ska granskas innan Gyllene Hjulet den 13 mars. Inte mindre än 135 förslag har kommit in till juryn. Foto: om ska välja ut 13 vinnare till galan. Foto: Jonas Borg

 

Den 2 februari var det deadline för inlämning av bidraget till Gyllene Hjulet 2015, sponsrings- och eventbranschens årliga gala för föregående års mest lyckade sponsrings- och eventprojekt. 135 bidrag kom in, att jämföras med 120 förra året – alltså en ökning på drygt tio procent. 

Sex nya kategorier

- Vi har inte haft våra jurymöten och bedömt bidragen ännu, men att de nya kategorierna håller den höga kvalitet som vi önskar kan vi ändå se. Jag konstaterar också de nya kategorierna Årets nytänkande och Årets långsiktiga är populära. Det är roligt, för det visar att branschen anser att den är både nytänkande och långsiktig, säger Cecilia Perlind, ordförande i juryn för Gyllene Hjulet.

Gyllene Hjulet fick sex nya kategorier till årets tävling, vilka kompletterar de sju sedan tidigare i form av Årets sponsring, Årets rättighetsinnehavare, Årets event B2B, Årets event B2C, Årets interna event, Årets samhällsengagemang och Årets kreativa lösning: 

• Årets långsiktiga: projekt som get resultat under en längre tid och nått fram bra i bruset. 

• Årets internationella: projekt som skapats utomlands och plockats hem till Sverige, och då anpassats för den svenska marknaden, eller tvärtom. 

• Årets nytänkande: projekt som totalt utmanat konventionerna och valt att nå fram på ett helt nytt sätt. 

• Årets hantverk: ljus, ljud, scenografi, miljöer… Allt det som sker bakom kulisserna och som är så betydelsefullt för resultatet av projektet. 

• Årets endorsement: Företag eller rättighetsägare som bäst lyckats att knyta en känd person till sitt eget varumärke, och haft en affärsmässig nytta av det. 

• Årets digitala: all sponsring och event är inte knutet till en fysisk plats eller en produkt som går att hålla i handen. Nu får dessa digitala projekt en egen kategori. 

Konferens vid galan

Hade du väntat dig ännu fler bidrag med tanke på de sex nya kategorierna?

- Nej, egentligen inte. Effekten av de nya kategorierna i form av ännu fler bidrag ser vi nog först nästa år. Dels släpptes de nya kategorierna så tätt inpå årets tävling att det nog tar något år innan de sätter sig, dels ska kunskapen om kategorierna hinna spridas. Sist men inte minst vill vi ge de tävlande en chans att planera för att delta, säger Cecilia Perlind som ser fram emot den 26 mars då utdelningen av Gyllene Hjulet sker.

Utdelningen föregås av en heldagskonferens, som liksom galan arrangeras av Sponsrings & Eventföreningen. 

De nominerade bidragen presenteras runt den 13 mars – och du kan förstås ta del av dem allihop här på Idrottens Affärer.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.