Sponsorernas eget Blåbärslopp

Så här inbjudande såg det ut på fredagsmorgonen i Mora. Men våren har tvingat arrangörerna att mobilisera inför dagens Stafett-Vasa och kulmen, Vasaloppet på söndag.
Vasaloppsmässan mitt i Mora är samlingsplatsen för alla åkare och supporters. Här finns över 50 medverkande företag och nummerlappsutdelning.

 

Vasaloppets vintervecka 2015 har pågått sedan i fredags den 27 februari och över 36 000 personer har redan startat i något av loppen. 

Veckan har präglats av varmgrader som inför Vasaloppet nu ser ut att fortsätta, om än med några minusgrader nattetid. Under de arrangemangsfria dagarna i veckan sker förstärkningar vid vissa partier i spåren för att få så bra förhållanden som möjligt. 

På fredagen är 8 000 skidåkare ute i spåret. Då genomförs StafettVasan som i år har lockat 1600 lag.

Mässan är navet

Navet för alla Vasaloppetsaktiviteter är Vasaloppsmässan i Mora, ett jättetält om 2 400 kvm.

Här har arrangörerna sedan 2006 byggt upp en unik mötesplats med över 50 medverkande företag med en karaktär av en galleria för shopping, nöjen och upplevelser.

I Vasaloppsmässan samlas nummerlappsutdelning, utställare, Stadiums sportbutik, vallaservice och restaurang under ett och samma tak.

Med en jättelik TV-skärm och med restaurangen och ett stort utbud från en scén är utbudet omfattande.

Fyller på med snö

Snö började köras ut i onsdags och det handlar främst om den nedre delen av spåret mellan Oxberg och Mora.

- Vi gör en insats med extra konstsnö. Till skillnad från det kritiska läget i fjol så ser det betydligt bättre ut i år då vi fick tjäle i marken innan snön kom vilket har en avgörande betydelse, säger Vasaloppets tf. sportchef Johan Eriksson.

Till saken hör att hela Vasaloppsperioden genomförs en vecka senare i år. En åtgärd som tvingades fram för att slippa en krock med skid-VM i Falun.   

Sponsormiddag 

Det är numera ett känt faktum att många företagschefer, kanske fler än i något annat motionslopp, är med i Vasaloppet.

På lördagens bjuds hedersgäster och sponsorer in till Blåbärsloppet och bakom initiativet står Vasaloppet och Livsmedelsföretagen. 

Efter fredagskvällens middag på Högfjällshotellet i Sälen kan hedersgäster och sponsorer åka buss till Eldris och sedan ta sig på skidor för de nio återstående kilometerna till målet i Mora. 

Loppet genomförs i sann Vasaloppsanda med nummerlappar, blåbärssoppa och kransar till segrarna.

Seminarie med ministern

Efter loppet serveras en lunch på Moraparkens restaurang, baserad på råvaror från Dalarnas kvalitetsmedvetna livsmedelsföretag och där står Livsmedelsföretagen som värd och bjuder in till en paneldiskussion om träning, matvanor, folkhälsa och prestation. 

Intresset för mat, motion och hälsa har fullständigt exploderat i Sverige. Vasaloppet fulltecknas snabbt och nya motionslopp av olika slag startar i rask takt. Parallellt har medvetenheten om vad vi bör äta för att må bra blivit allt större. Långt ifrån alla har dock ryckts med i hälsovågen. Hur använder vi det ökade intresset för mat och motion till att förbättra folkhälsan på bred front i Sverige? Och vad är egentligen den bästa kombinationen av mat och träning?

På plats finns då idrottsministern Gabriel Wikström. Om han då också har kört de nio kilometerna återstår att se. 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.