Medvind för pingisen igen

Det snackas pingis igen. Mer än vad det brukar göra. Allt sker ju i skuggan av de stora åren... Men vid VM i den kinesiska VM-staden Suzhou kan pingislandslaget plötsligt presentera sju sponsorer.
Kristian Karlsson och Matilda Ekholm är två av de främsta svenskarna i pingis-VM i Kina.

 

Tillsammans med Svenska Bordtennisförbundets huvudsponsor Stiga har de sju företagen gått in med pengar för att hjälpa de svenska spelarna att prestera vid VM.

Nya partner utvecklar

- Det känns väldigt roligt att kunna hjälpa spelarna och svensk bordtennis när de nu kommer till Suzhou för att spela VM. Bordtennis är ju enormt stort i Kina så självklart hoppas vi som företag också på en bra exponering, säger Mikael Malm, COO på Efore Electronics.

Hos bordtennisförbundet är tacksamheten stor, i första hand över det här avtalet men man har också förhoppningar om få till en mer långsiktig överrenskommelse.

- Det är kul att vi har fått in nya samarbetspartners till VM. För att kunna utveckla svensk bordtennis på det sätt vi har ambitioner att göra så krävs det att vi hittar externa intäkter och det här är ett steg i rätt riktning, säger Petra Sörling, förbundets ordförande.

VM till Halmstad

Och mer medvind i pingisen råder i form av det kommande arrangemanget av lag-VM i Halmstad. Det beskrivs som ett av de absolut största evenemangen genom tiderna i stan.

- Först och främst är det givetvis en stor ära att få skriva in Halmstad i historieböckerna som VM-arrangör. Det är också en oerhört stor utmaning som kommer kräva en enorm arbetsinsats. Vi känner oss dock väl förberedda säger Johan F Lundberg, VD för Destination Halmstad.

Världsstäder som Tokyo, Paris, Kuala Lumpur, Moskva och Shanghai har stått som värdar för världsmästerskapen i bordtennis – bland dessa tar nu Halmstad plats. 

Gigantiskt intresse

Det pågående mästerskapet spelas i kinesiska Suzhou, en stad med strax under 5 miljoner invånare som fått epitetet ”österns Venedig”. I Kina är det en nationalsport och intresset gigantiskt medan det i Sverige finns cirka 11 000 licensierade spelare. I Kina är motsvarande antal svindlande 15 miljoner och intresset av att följa ett världsmästerskap är enormt. 

Enligt det internationella bordtennisförbundet (ITTF) sändes världsmästerskapen i Paris 2013 av 37 TV-bolag i 110 länder. Enbart i Kina uppgick antalet TV-tittare till strax över 202 miljoner! ITTF räknar också med att mästerskapet i Suzhou kommer bli ”det mest uppkopplade någonsin” då det även sänds online i diverse kanaler där miljontals människor världen över kommer följa sina favoriters öden.

- Vi är på plats i Suzhou för att studera evenemanget och besökte även Tokyo-VM häromåret så jag tycker att vi har en ganska klar bild över vad som krävs. Det gäller för oss att lyfta fram Halmstads fördelar. Vi har ett perfekt geografiskt läge och en fantastisk arena. Logistik och transport inom staden är inget problem jämfört med andra storstäder där trafiken ofta kan orsaka svårigheter, säger Johan F Lundberg, VD för Destination Halmstad.

Starka traditioner

Halland är också ett län med mycket stark bordtennistradition. Förutom Halmstadsonen Jörgen Persson har flera världsmästare fostrats i de halländska bordtennisklubbarna.  

Även på nationell nivå ser man fördelarna med att än en gång få arrangera ett mästerskap av den här digniteten och det ligger helt i linje med ett av bordtennisförbundets huvudspår; att öka antalet medlemmar.

- Senast Sverige arrangerade ett världsmästerskap var 1993 i Göteborg. Att åter få stå som arrangör känns fantastiskt och det är en väldigt spännande resa vi inlett mot VM 2018. Jag hoppas hela pingissverige ställer upp och gör det till en manifestation för sporten, och vi hoppas självfallet på både fler utövare och fler föreningar som utfall av ett mästerskap på hemmaplan, säger Mikael Peterson, förbundschef på Svenska Bordtennisförbundet.

VM 2018 är inte det enda i pingisväg som ska arrangeras i Halmstad. Världstävlingen Liebherr Men’s World Cup ska genomföras i oktober. 20 av världens bästa herrar gör upp om titeln  

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.