Superfesten som uteblev

Det blev inget VM på hemmaplan. Nu har Svenska Amerikansk Fotbollförbundet slickat såren och tar nya tag med bland annat en ny, kvinnlig ordförande och nygammal SM-finalstad.
Martin Söderberg, styrelseledamot i SAFF, tillika ordförande för Superseriens intresseorganisation, SAFE, och ordförande i Superserien-laget Uppsala 86:ers, är en av de verkliga entusiasterna inom amerikansk fotboll.

 

Planerna var stora inför VM på hemmaplan, som skulle ha avgjorts 4-18 juli på Tele2 Arena.

Omsättning om 225 miljoner

De ansvariga för de nybildade VM-bolaget Amfium AB pratade om 300 000 åskådare, 50 miljoner TV-tittare världen över och en omsättning på 225 miljoner kronor - med ambitionen att få pengar över att återinvestera i sporten som fortfarande är relativt liten i Sverige, cirka 3 000 licenserade spelare, men som växer kraftigt bland unga.

VM skulle helt enkelt bli lyftet för amerikansk fotboll i Sverige - en gång för alla.

Ju längre tiden gick, desto svårare insåg de ansvariga att det skulle bli att genomföra VM över huvud taget, inte minst styrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, SAFF, som inte var nöjd med den ekonomiska redovisningen från VM-bolaget under resans gång. Framför allt uteblev sponsorintäkterna.

Inget val än att säga nej

Sista dag att boka av Tele2 Arena utan krav på ersättning till Stockholm Globe Arenas, SGA, var 3 januari i år.

Styrelsen i SAFF hade till slut inget annat val än att kasta in handduken, boka av arenan och meddela det tunga beskedet till internationella förbundet, IFAF: "Vi klarar inte av att arrangera VM 2015!"

IFAF jobbade fram en snabb lösning och nu får de deltagande lagen åka till Canton i Ohio istället, där VM avgörs 9-18 juli.

"Tungt att ställa in"

SAFF:s styrelse, lite stukad efter VM-debaklet, slickade snabbt såren och tar nu nya tag, med en ny, kvinnlig ordförande, Minette Rogner, 34 år.

Hon har en bakgrund i Stockholm Mean machines. Hennes uppgift blir att, tillsammans med övriga styrelsen, bygga upp förtroendet för förbundet bland framför allt de 38 föreningarna i seriesystemet och fortsätta investera i såväl ungdomsverksamhet som landslagsverksamhet.

Martin Söderberg, styrelseledamot i SAFF, tillika ordförande för Superseriens intresseorganisation, SAFE, och ordförande i Superserien-laget Uppsala 86:ers, var med om beslutet att försöka hitta en annan VM-arrangör. Han säger till Idrottens Affärer:

- Visst var det tungt att ställa in VM, men vi hade inget annat val till slut. Vi kände att vi inte kunde äventyra förbundets verksamhet - vilket vi hade gjort om vi hade stått fast vid att genomföra VM.

"Måste vara realist"

Lärdomarna är många, enligt Martin Söderberg:

- Det gäller att vara realistisk i bedömningen av sponsorintäkter, inte underskatta tiden för införsäljning av desamma - och inte heller marknaden. Den är hård med många stora förbund som bearbetar samma företag. Plus att vara öppen och kommunikativ med alla internt, framför allt föreningarna. Det finns ett stort intresse för amerikansk fotboll runt föreningarna i form av fans och lokalmedia, och det är därifrån intresset för VM hade behövt byggas. Det fungerade inte riktigt. Där hade vi i förbundsstyrelsen behövt vara ännu tydligare gentemot VM-bolaget redan på ett tidigt stadium.

Sverige var såsom tilltänkt värdnation för VM kvalificerat för detsamma.

Nu uteblir även den möjligheten, och Sverige får ta sats på EM 2017 istället.

Klassiska finalarena

Under tisdagen har Superserien, som startar till helgen, upptaktsträff i Uppsala. Coacherna för de nio lagen finns på plats, plus ett antal utvalda spelare.

Alla drömmer de om att komma tillbaka till "Pelle Svanslös-land" söndagen den 6 september, då som ett av lagen i SM-final på Studenternas. Senaste finalen på den klassiska arenan spelades 2012.  2013 och 2014 avgjordes finalen på Tele2 Arena, som en del i avtalet om VM.

- Det kändes oerhört proffsigt och stort att kunna ha SM-finalen på Tele2 Arena, men när det nu blev som det blev är vi både glada och tacksamma att Uppsala har tagit på sig att arrangera SM-finalen igen, säger Martin Söderberg som i högsta grad varit inblandad i val av spelplats tack vare sina goda kontakter med stadens styrande - ordförande i Uppsalas stolthet i Superserien som han är.

Studenternas rivs

SM-finalen i amerikansk fotboll blir ett av de sista evenemangen på Studenternas, som invigdes redan 1909, innan grävskoporna rullar fram och river den anrika arenan - något som säkert kommer att framkalla en och annan tår hos idrottsintresserade, inte minst bandyfrälsta.

En ny, modern arena som lyfter fram Uppsala som idrottsstad ska byggas och beräknas stå klar 2020. 

Stor favorit till SM-guldet är Carlstad Crusaders. Laget har vunnit de fem senaste finalerna och varit i final tolv av de 13 senaste åren!

Där ligger till och med Malmö FF och Skellefteå AIK i lä...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.