42 miljoner i vinst för driften

Det talades om hoppbackar och andra investeringar som saknade förnuft. De jättelika kostnaderna dominerade rapporteringen runt skid-VM i Falun. Arrangörernas egen bild – 42 miljoner kronor i vinst!
Skid-VM blev en folkfest av sällan skådat slag. 228 000 biljetter såldes totalt. Foto: Anders Wiklund, TT

 

VM-generalen Sven von Holst och kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) stod där på måndagens presskonferens och mådde bra.

Ett leende spelade på deras läppar.

Driften av VM gav 42 miljoner

Efter alla kritik och ifrågasättande konstaterade de.

- VM gav 42 miljoner i vinst!

VM-bolaget ansvarade för driften för att arrangera VM enligt avtalet med internationella skidförbundet, FIS.

I klartext - evenemanget skulle finansieras med ersättning från FIS, intäkter från biljettförsäljning, reklam och sponsorer. Det är VM-bolaget som ersätter Falu kommun för användningen av Lugnet och de arbetsinsatser kommunen gjorde inför VM.

Totalt uppgick intäkterna till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 263,7 miljoner kronor.

Kvar på sista raden, +42 miljoner.

Tre huvudskäl

- Vi vill inte kalla det för en seger om man tänker på all kritik. Mer att vi trodde på det här och i takt med att vi närmade oss själva arrangemanget kände vi medvinden.

De pekar på tre huvudsakliga skäl till att VM blev en vinstaffär: 

• VM-biljetter

• Sponsor och partnersamarbete

• Kostnadsmedvetenhet

Förklaringarna

228 000 sålda biljetter överträffade alla som helst förväntningar. Och i takt med antal besök ökade också merförsäljningen när människor invadera Falun och Dalarna.

Sponsorförsäljningen blev också bra mycket bättre än vad som var budgeterat. VM-organisationen sålde någon form av paket till nära 500 företag.

Och så vill von Holst och Ganshag peka på en tydlig kostnadsmedvetenhet under själva arrangemanget. Därmed minskade utgifterna.

Blev en folkfest

VM blev en folkfest och när det nu blev pengar över ska dessa också fördelas. 65 procent av vinsten går till Falu kommun.

- Men i dag är det är för tidigt att säga hur pengarna ska användas, förklarade kommunalråd Jonny Gahnshag (S).

Falu kommun (45 procent), Svenska Skidförbundet (45 procent) och Svenska Skidspelen (10 procent) är ägare i VM-bolaget.

De investeringar som krävdes på Lugnet är en bit för sig. 

Det som sticker mest i ögonen på folk är de gamla hoppbackarna som byggdes till VM 1974 och nu var utdömda. Det kostade 164 miljoner att bygga nya och samtidigt finns det knappt några backhoppare. Det vet ni vid det här laget.

Satsningen kostade 237 miljoner 

Sedan gick politikerna själva ut med att investeringarna för VM skulle stanna vid 80 miljoner. Det blev 237 enligt en andra beräkning. Om utgifterna stannar vid det är inte klarlagt.

Satsningen har ju också den konsekvensen att räntor och amorteringar ökar och de som ska betala är ju skattebetalarna. 13 miljoner kronor per år i 30 år är en uppskattning..

Till helhetsbilden hör också ökade driftkostnader för Lugnet. Det totalt beloppet ska ligga på runt 8 miljoner kronor per år. 

Thomas Ejderhov

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

ons, 2015-05-27 12:22

1. Oj då!

Att kommunen hade en glädjekalkyl för att bygga hoppbackar har mer att göra med den jumpande majoriteten i kommunen. Samtidigt finns världens bästa backarkitekter i Falun. Dom visste. Att Sven von Holst var försiktig i sin budget har ju och hållet med den osäkra punkten "biljettförsäljning". Hans förmåga att hålla i kostnader visade sig. Falun står nu med en anläggning som kan locka till sig stora (inte fullt så stora som VM) evanemang. Som förhoppningsvis gagnar stadens lokala handlare mer än vad VM gjorde (för trångt i centrum). Kritikerna (troféjägarna) som ställde barnteatergrupper mot barnhoppbackar eller antalet hoppare mot backkostnader för kanske tänka över sina engagemang. Antalet hoppare i ett land är ju som bekant helt beroende av att det finns hoppbackar. Falun är idag den enda plats i Sverige med en stor backe som håller internationell standard. Grattis till Falun och SSF.

Whizzleblower (inte verifierad)

sön, 2015-06-07 16:09

2. En riggad kalkyl

Ja, om skid-VM hade betalat sisådär 100-150 Mkr till i hyra för anläggningar som saknar användningsområde nu när VM är över så... Gå inte på kommunledningens kampanj! http://www.dt.se/opinion/ledare/kronika-de-vagrar-ta-reda-pa-om-skid-vm-...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.