Rekordavtal i skuggan av VM

Falun, skidor, miljonrullning – i skuggan av VM lever Svenska Skidspelen med vd:n Anki Kjellberg och hon mår bra. I synnerhet nu när hon har hittat den största sponsorn någonsin.
Ingen vinter utan internationella skidtävlingar på Lugnet i Falun. I februari blir det dock inte samma miljonrullning... Foto: TT

 

Det var inte så märkvärdigt enligt henne själv:

- Jag fick ett tips i juni och svarade att vi var intresserade. Kunden ringde snabbt tillbaka. Därefter återkopplade jag fullt ut, ja, det gick fort. Vi var målmedvetna från båda håll, berättar Anki Kjellberg och betonar värdet av goda relationer.

Faluborna fick bjuda på festen...

Anki Kjellberg lämnade VM-organisationen för ungefär ett år sedan, lagom när allt tog fart och var alltså inte en del av kommersen. 

I dag pågår efterspelet. Faluns kommuninvånare bjöd Sverige och Europa på en skidfest, men att man i Dalarna skulle få stå för hela notan har man svårt att acceptera.

Nu är vardagen tillbaka, dvs en vinter med Svenska Skidspelen som huvudaktör på Lugnet. Det har varit så sedan 1959.

Styrande som vd är Anki Kjellberg:

- Det är viktigt för världscupen och oss att vi ska återta positionen som en av världens bästa årliga världscuparrangör. Vårt långsiktiga arbete med världscupen ger stabilitet och då även möjlighet till flexibilitet. 

Tolv klubabr bakom bolaget

Svenska Skidspelen AB är skapad av tolv skidklubbar och bolaget omsätter över 7 miljoner kr för 2016 varav sponsor, biljetter samt FIS-reklam och TV rättigheter är helt avgörande för årliga tävlingar.

Det norska fastighetsbolaget OBOS har varit en framträdande partner vid Världscup-arrangörer i Norge och sökte i somras ett samarbete i Sverige för att få exponering.

- Intresset i Norge är stort för vad som händer i Falun, samtidigt som vi börjat etablera oss i Sverige. Därför blev Falun intressant för oss, säger Åge Pettersen, kommunikationsdirektör på OBOS. 

Parterna kom snabbt fram till ett avtal.

- De ville köpa samtliga fyra lopp och det innebar att det blev en rekordaffär med en och samma sponsor, säger Anki Kjellberg.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.