"Faluborna vill ha ett nytt VM"

”Vi fick 65 miljoner kronor av FIS. Åre kommer att få 275 miljoner kronor som arrangör av alpina-VM”. Nu berättar Sven von Holst, avgående general för skid-VM, om siffrorna bakom arrangemangen.
Sven von Holst menar att en stor majoritet av Faluborna och dalfolket vill också ha ett nytt skid-VM igen.

 

- Jag tycker inte om balansen i detta, och har framfört till FIS att en arrangör av de nordiska sporterna måste få en starkare ställning ekonomiskt. Nordisk skidsport måste värderas bättre.

Sven von Holst deltog vid fullmäktigesammanträde i Falun och blottade de skilda förutsättningarna.

Bäst i världen

Skid-VM i Falun hade två sidor, dels anläggningskostnaderna som drog i väg och stannade först på 237 miljoner kronor, och dels driften av själva arrangemanget som gav ett överskott om 42 miljoner, varav 65 procent gick till Falu kommun.

Det är vad VM-bolaget betalar Falu kommun för arbetsinsatser och användningen av Lugnet. Totalt uppgick intäkterna till 307,7 miljoner kronor och kostnaderna till 263,7 miljoner kronor..

Sven von Holst berättar, enligt Dalarnas Tidningar, om bakgrunden:

- Vi hade höga ambitioner med skid-VM, och skulle ta det till en helt ny nivå. Det tycker jag att vi lyckades bra med. Många har tyckt till om VM, och det är alltid viktigt att få in olika åsikter. Jag är glad över att kunna konstatera att de allra flesta varit positiva till vad Falun bjöd på, säger Sven von Holst och fortsätter:

- I Lugnet har vi en fantastisk arena, och då tänker jag inte enbart på tävlingsdelen. Det finns inget motstycke i hela världen. Men för att skapa en modern tävlingsarena krävdes rejäla insatser. Sett till resultatet fick Falu kommun mycket för pengarna.

De där hoppbackarna...

Om det inte vore för de där hoppbackarna. De sticker i ögonen på folk och förstör den ekonomiska bilden rejält. Det krävdes för att få VM att hoppbackarna från 1974 moderniserades. Men att det skulle kosta 164 miljoner kronor och att de nu inte används, hela det kapitlet är som en förbannelse för arrangemanget.

Faluns utgifter hade också blivit betydligt mindre om ersättningen från FIS vore större. Det var vad von Holst avsåg när han berättade om snedfördelningen, 65 miljoner till de nordiska grenarna vid ett VM kontra 275 miljoner för alpina VM.

Nu passade han på att uttrycka sin uppskattning inför vad politikerna i Falun gjorde.

- Tack för att ni hade modet att söka ett skid-VM. Mikael (Rosén) och Jonny (Gahnshag) gick i bräschen för detta och trodde på det här, trodde på oss i organisationen. Lugnet har uppgraderats, vilket på många sätt var nödvändigt. I grunden har vi hela tiden haft ett bra samarbete med kommunen, säger han till Dalarnas Tidningar.

Hypermodern arena

I dag har Falun en hypermodern skidanläggning som kostar runt 20 miljoner per år, inkluderat drift och investeringskostnader.

Ambitionen är nu att söka skid-VM på nytt.

- Det är andra än jag som ska fatta ett sådant beslut. Men Falun har fördelen av att ha genomfört ett väldigt bra evenemang. En stor majoritet av Faluborna och dalfolket vill också ha ett nytt skid-VM igen. Men en översyn av den nordiska sporten måste nog också göras inför framtiden. Backhoppningen känns i dag väldigt gammalmodig och är dessutom väldigt dyr att genomföra.

- Men staten måste hjälpa till med finansieringen. Det är ett måste för att få hit stora mästerskap även i fortsättningen, säger Sven von Holst.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.