Miljonregn över konståkningen

Drygt 3,4 miljoner kronor. Så mycket regnade ned på svensk konståkning i förra veckan– kanske den mest lönsamma veckan i det 110-åriga förbundets historia.
Viktoria Helgesson lär bl a Erik Karlsson att åka skridskor som en konståkare. Foto: Jacob Landegren

 

Per Adler, tidigare generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet och numera projektledare för Jämlik Ishall – förbundets satsning på att engagera barn och ungdomar med funktionsnedsättning i verksamheten– är idel solsken i dag.

Kommuner satsar

Inte undra på det. Allt gick hans och Svenska Konståkningsförbundets väg i förra veckan:

1. Projektet Jämlik ishall tilldelades ytterligare 1,7 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden för fortsatt verksamhet ett tredje och sista år. Projektet har inspirerat över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning att börja med konståkning – varav många av dem blivit medlemmar i den lokala konståkningsklubben, däribland Borås Konståkningsklubb som fått 60 nya medlemmar från Grundsärskolan. 

2. KK Trollhättan-Vänersborg fick beslut om cirka en miljon kronor av Arvsfonden och dessutom stöd från både kommunen och Sisu för att komplettera ishallen med ett fallskydd, det vill säga en skena i taket med tillhörande sele. 

3. Karlskrona Konståkningsklubb fick beslut om cirka 750 000 kronor av Arvsfonden för att göra detsamma, och starta verksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.  

Fler borde ansöka

- Helt otroligt, det är nästan så att jag inte tror att det är sant. Full utdelning på en och samma gång. Det är inspirerande att både Allmänna Arvsfonden och kommunerna tror på vår verksamhet – och jag hoppas att andra konståkningsklubbar går in med ansökningar till sina respektive kommuner och Arvsfonden. Det finns nämligen mycket kvar att göra för att alla barn och ungdomar ska få samma möjligheter att prova på konståkning, säger Per Adler.

Hittills har tio föreningar och kommuner satsat på projektet Jämlik Ishall– och många fler är på gång. 

För att få fart på kommunerna har Jämlik Ishall knutit den före detta landslagsåkaren Viktoria Helgesson till sig som ambassadör. Hennes uppgift är både att inspirera ungdomarna på isen och berätta om nyttan med projektet för beslutsfattare i landets kommuner.

Se filmen om Jämlik Ishall, klicka här

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten , tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding. !Stockholms stad valde att satsa på projektet vid Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden - och det blev succé.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.