Miljonregn över konståkningen

Drygt 3,4 miljoner kronor. Så mycket regnade ned på svensk konståkning i förra veckan– kanske den mest lönsamma veckan i det 110-åriga förbundets historia.
Viktoria Helgesson lär bl a Erik Karlsson att åka skridskor som en konståkare. Foto: Jacob Landegren

 

Per Adler, tidigare generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet och numera projektledare för Jämlik Ishall – förbundets satsning på att engagera barn och ungdomar med funktionsnedsättning i verksamheten– är idel solsken i dag.

Kommuner satsar

Inte undra på det. Allt gick hans och Svenska Konståkningsförbundets väg i förra veckan:

1. Projektet Jämlik ishall tilldelades ytterligare 1,7 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden för fortsatt verksamhet ett tredje och sista år. Projektet har inspirerat över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning att börja med konståkning – varav många av dem blivit medlemmar i den lokala konståkningsklubben, däribland Borås Konståkningsklubb som fått 60 nya medlemmar från Grundsärskolan. 

2. KK Trollhättan-Vänersborg fick beslut om cirka en miljon kronor av Arvsfonden och dessutom stöd från både kommunen och Sisu för att komplettera ishallen med ett fallskydd, det vill säga en skena i taket med tillhörande sele. 

3. Karlskrona Konståkningsklubb fick beslut om cirka 750 000 kronor av Arvsfonden för att göra detsamma, och starta verksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.  

Fler borde ansöka

- Helt otroligt, det är nästan så att jag inte tror att det är sant. Full utdelning på en och samma gång. Det är inspirerande att både Allmänna Arvsfonden och kommunerna tror på vår verksamhet – och jag hoppas att andra konståkningsklubbar går in med ansökningar till sina respektive kommuner och Arvsfonden. Det finns nämligen mycket kvar att göra för att alla barn och ungdomar ska få samma möjligheter att prova på konståkning, säger Per Adler.

Hittills har tio föreningar och kommuner satsat på projektet Jämlik Ishall– och många fler är på gång. 

För att få fart på kommunerna har Jämlik Ishall knutit den före detta landslagsåkaren Viktoria Helgesson till sig som ambassadör. Hennes uppgift är både att inspirera ungdomarna på isen och berätta om nyttan med projektet för beslutsfattare i landets kommuner.

Se filmen om Jämlik Ishall, klicka här

Den anrika klubben Gais ligger illa till i Superettan – och ekonomiskt. Klubben har 3miljoner i skulder. I augusti prövas Gais elitlicens av Svenska fotbollförbundet. Nu ser det ut som hängivna supportrar räddar situationen. På två dygn hade de på onsdagsförmiddagen samlat in 365 000 kronor.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Danas Rapsys, 24, fick vara världsmästare på 200 meter fritt på tisdagen – i en minut. Sedan förklarades tvåan, kinesen Sun Yang, som segrare. Rapsys hade rört sig på startpallen precis före start och enligt reglerna förklaras det som tjuvstart. Där försvann litauenfödde Rapsys guldmedalj och bonus på 20 000 dollar blixtsnabbt. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.