Miljonregn över konståkningen

Drygt 3,4 miljoner kronor. Så mycket regnade ned på svensk konståkning i förra veckan– kanske den mest lönsamma veckan i det 110-åriga förbundets historia.
Viktoria Helgesson lär bl a Erik Karlsson att åka skridskor som en konståkare. Foto: Jacob Landegren

 

Per Adler, tidigare generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet och numera projektledare för Jämlik Ishall – förbundets satsning på att engagera barn och ungdomar med funktionsnedsättning i verksamheten– är idel solsken i dag.

Kommuner satsar

Inte undra på det. Allt gick hans och Svenska Konståkningsförbundets väg i förra veckan:

1. Projektet Jämlik ishall tilldelades ytterligare 1,7 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden för fortsatt verksamhet ett tredje och sista år. Projektet har inspirerat över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning att börja med konståkning – varav många av dem blivit medlemmar i den lokala konståkningsklubben, däribland Borås Konståkningsklubb som fått 60 nya medlemmar från Grundsärskolan. 

2. KK Trollhättan-Vänersborg fick beslut om cirka en miljon kronor av Arvsfonden och dessutom stöd från både kommunen och Sisu för att komplettera ishallen med ett fallskydd, det vill säga en skena i taket med tillhörande sele. 

3. Karlskrona Konståkningsklubb fick beslut om cirka 750 000 kronor av Arvsfonden för att göra detsamma, och starta verksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.  

Fler borde ansöka

- Helt otroligt, det är nästan så att jag inte tror att det är sant. Full utdelning på en och samma gång. Det är inspirerande att både Allmänna Arvsfonden och kommunerna tror på vår verksamhet – och jag hoppas att andra konståkningsklubbar går in med ansökningar till sina respektive kommuner och Arvsfonden. Det finns nämligen mycket kvar att göra för att alla barn och ungdomar ska få samma möjligheter att prova på konståkning, säger Per Adler.

Hittills har tio föreningar och kommuner satsat på projektet Jämlik Ishall– och många fler är på gång. 

För att få fart på kommunerna har Jämlik Ishall knutit den före detta landslagsåkaren Viktoria Helgesson till sig som ambassadör. Hennes uppgift är både att inspirera ungdomarna på isen och berätta om nyttan med projektet för beslutsfattare i landets kommuner.

Se filmen om Jämlik Ishall, klicka här

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.