Du kan bli en filmstjärna!

Att delta i Vasaloppet är ett minne för livet och nu ännu i högre grad då alla deltagare i Tjejvasan och Vasaloppet filmas i år. Allt tack vare en verklig innovatör, Mikael Bergström, som också har drömt om att starta...
Motionärer ska kunna få sin egen film när de utsätter sig för beprövningar i en tävling. Först ut är Vasalooppet.

 

Kanske har du funderat på att åka Vasaloppet. Ja, åtminstone tänkt. 

Det är precis vad Mikael Bergström har gjort. Än så länge har det stannat vid en förhoppning. Ändå är han nu en del av evenemanget.

Vill se sig själv

Han gillar idéer och nya innovationer. 

- Idén har sitt ursprung i Vasaloppsspåret där jag velat se mig själv i TV-sändningen och inte Jörgen Brink och bröder Aukland, berättar Mikael Bergström som driver Motion 4 Life AB. 

Nu har han under fem år utvecklat ett produktionssystem för personaliserad Webb-TV.

- Vi vill ge tittaren möjligheten att själv välja innehåll i sportsändningen. Vår spaning visade att tittaren lika gärna eller hellre följer någon de känner än eliten. 

Vill filma motionärer

Under Vasaloppet 2015 testades produktionssystemet i ett samfinansierat projekt mellan SVT, Vasaloppet och Motion 4 Life. I projektet var SVT:s intressen live-produktion och för Vasaloppet möjligheten till efterproduktioner för deltagarna.

- Testerna föll väl ut och under Vasaloppets sommarvecka hade vi smygpremiär för efterproduktionstjänsten Min Vasaloppsfilm. Deltagaren erbjuds köpa sin film för digital nerladdning samt publicering på minvasaloppsfilm.se, berättar Mikael.

Tjänsten blev en succé och nu är det premiär för tjänsten för Tjejvasan och Vasaloppet.

- Systemet är riktat mot elit- och motionstävlingar med den unika finessen att tittaren väljer vem eller vilka tävlande de vill följa. 

60 kameror

Efter spåret finns inte mindre än 60 kameror. Allt är möjligt tack vare ett GPS-system kombinerat med passeringen av chipmattor. För att åkarna ska få en bättre film kan de passera intervjukameran före start i Oxberg (Tjejvasan) eller Sälen (Vasaloppet) där de får 20 sekunder på sig att berätta om sina tankar innan loppet. Men de kan också söka kamerorna längs spåret.

- I början var det svårt att få bra närbilder därför har vi tänkt sätta upp skyltar så man vet när man ska åka in framför kamerorna, berättar Mikael Bergström.

Och som kulmen kan åkarna söka upp en intervjukamera efter målet och där berätta om sina upplevelser.

SVT lockas

Mikael och hans team har nu testat filmproduktionen och är belåtna. Tjänsten har fungerat så bra att SVT:s intresse har ökat.

- I vår spåkula ser vi att personaliserad webb-TV live och eftersänt kommer förändra hur vi konsumerar sport på samma sätt som Facebook förändrade hur vi konsumerade nyheter. 

I dag har de stora sportproduktionerna och dess redaktioner ensamrätt på vad som exponeras och förmedlas i TV-soffan. I framtiden lär det bli förändring där individerna bestämmer.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.