Halmstad vann kampen

80 000 ungdomar har under 22 år besökt Norrköping under en sommarvecka och deltagit i Stadium Sports Camp. Bolaget bakom har betalat ut 50 miljoner kronor till arrangörsföreningarna. Nu går lägret på export.
Runt 7 000 ungdomar har deltagit på lägren varje år i Norrköping. Nu utökas verksamheten med Halmstad som alternativ.

 

Flera kommuner visade intresse när Stadium ville hitta ytterligare en ort i Sverige.

- Trycket är så stort. I Norrköping har vi en maxkapacitet om 7 400 pojkar och flickor. Sen finns det inte fler sängplatser, berättar Marcus Grapne, general manager på Stadium Sports Camp AB.

Han fick i uppdraget att titta på nya orter.

- Halmstad dök upp tidigt, sedan kom några andra kommuner, men Halmstad har unika möjligheter som andra städer har svårt att matcha.

Kan utnyttja Halmstad Arena

Avtalet mellan Stadium Sports Camp och Halmstads kommun gäller från 2017, är tvåårigt och med option på förlängning. Tanken är att under de första åren ha lägerverksamhet under två veckor på sommaren och sedan successivt utöka till fyra veckor. 2017 är siktet inställt på runt 1 000 deltagare.

- På Halmstad Arena finns de ytor och lokaler som vi behöver. Men det vi också har fastnat för är ju att Halmstad är en idrottsstad på riktigt, här satsar man verkligen på både breddidrott och ungdomar precis som vi, säger Marcus Grapne.

Halmstad är sedan tidigare etablerat som en lägerort för idrottsungdomar. Här har fotbollens elitpojkläger för flickor respektive pojkar genomförts i flera decennier. Nu uppstår ytterligare ett arrangemang som gynnar lokala föreningar som får ersättning för alla funktionärer som krävs. 

Ungdomar som inte har råd

Sedan tidigare finns Stadium Sports Camp i Stadiums hemstad Norrköping och i finska Tammerfors. I Norrköping startade man redan 1995 att arrangera läger för ungdomar. Sedan dess har tiotusentals undgomar deltagit och miljoner delats ut till idrottsföreningar. 

- Vi har haft 80 000 ungdomar på våra läger sedan starten och runt 50 miljoner kronor beräknar vi ha gått till föreningslivet. Stadium Sports Camp AB är ett icke vinstdrivande bolag. De överskott vi gör återinvesteras i lägret, alternativt investeras de på de platser som vi använder eller så delas de överskjutande pengarna ut till de deltagande föreningarna, säger Marcus Grapne.

Lägret är ett så kallat Good-citizen projekt för sportkedjan Stadium, med syfte att stärka den lokala idrotten. Föreningarna är med och skapar god barn- och ungdomsverksamhet, medan arrangören tar hand om det övergripande arbetet. 

Stadium Sports Camp jobbar också aktivt för inkludering. En målsättning är att fem procent av deltagarna ska vara sponsrade platser, för ungdomar som annars inte har förutsättningar att uppleva lägret. Stiftelsen Friends utbildar alla ledare och finns med för att skapa en trygg atmosfär för ledare och deltagare, det är lika viktigt att vara en bra kompis som en god idrottare på lägret.

Lika många tjejer som killar

- Vi har samarbeten med Stiftelsen Min Stora Dag, som vi vill utveckla även i Halmstad. Utöver detta, vill vi också på sikt, arrangera grupper för ungdomar med rörelsehinder och barn med funktionsnedsättning, säger Marcus Grapne.

Runt tio föreningar i Halmstad ska Stadium Sports Camp teckna avtal med. Bland deltagande idrotter finns både klassiker som innebandy och handboll, men också något Halmstadsunikt som cheerleading. 

- Vi vill, likt Norrköping, sträva mot att ha 50 procent tjejer och 50 procent killar på lägret, det skapar ett härligt klimat och genom strukturella beslut vilka idrotter som kommer vara med, strävar vi mot detta även i Halmstad, säger Marcus Grapne.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.