Kamp mellan två anläggningar

I Bruksvallarna satsas flera miljoner, inte minst via EU, på skidåkning. I Gällivare leder förre TV4-reportern Stefan Nieminen ett jätteprojekt för att få skidåkare. Nu finns det en vinnare.
Marcus Hellner får åka på hemmaplan i säsongspremiären.

 

Den populära säsongspremiären för längdskidor kommer i fortsättningen att arrangeras vartannat år i Bruksvallarna och vartannat år i Gällivare. 

Just Gällivare inleder.

- Båda tävlingsarrangörerna är otroligt duktiga med lång erfarenhet, de ligger även långt fram i utvecklingen av längdskidåkning, banor och snösäkerhet, förklarar Göran Nilsson, ordförande för Svenska Skidförbundets längdråd.

På Hellner Stadion

Premiären på Gällivare ska ske på Hellner Stadion som är den del av Sportevent Gällivare Lapland där Stefan Nieminen är verksamhetschef.

- Ett fantastiskt roligt besked, det här har vi jobbat för under lång tid och det känns härligt att vi nu  gått i mål med det, säger Stefan Nieminen.

Just det, förre reportern på TV4 som numera jobbar hemma i Gällivare.

- Att få starta OS-säsongen med tv-sänd premiär från Gällivare känns verkligen som en vinstlott, vi vet att både det publika och mediala intresset är på topp då.

Tradition i Bruksvallarna

De senaste säsongerna har ett flertal utländska landslag valt att lägga sin världscupuppladdning till Gällivare så det kommer att bli startfält som håller yppersta världsklass

I flera år har den officiella tävlingssäsongen för längdskidor dragits igång i Bruksvallarna av Funäsdalens IF, där tävlingen även varit tv-sänd. 

Samma helg samlas emellertid en annan del av skideliten i Gällivare, där Gällivare Skidallians arrangerar ytterligare en skidpremiär. Konkurrensen har inneburit att det har varit svårt att få ett samlat startfält på ett och samma ställe. 

- Skidpremiären är en möjlighet för de aktiva att mäta sig mot varandra inför världscupstarten. Dessutom ger den ett underlag för landslagsledningen att utse landslaget som får tävla i världscuppremiären helgen därpå.

Bra PR via TV

Skidpremiärerna  är populära även publikmässigt. Många vill vara på plats eller följa tv-sändningarna för att se eliten igen.

- Tävlingarna blir ett naturligt sätt att höja skidtemperaturen inför vintern. Intresset är stort, vilket märks både på antalet tv-tittare och på hur det rapporteras om tävlingarna i media, säger Göran Nilsson.

Varje år genomförs även en säsongsavslutning för längdskidor. Sedan tidigare är det beslutat att den arrangeras i Umeå i april 2016, men från och med säsongen 2017/2018 kommer även avslutningen att arrangeras vartannat år i Bruksvallarna och vartannat år i Gällivare.

Mera nytt i arrangemang: Borås SK ersätter Falköpings AIK som arrangör för USM 2017 den 10-12 februari. USM 2019 ska i gengäld genomföras i Falköping. Och Borås blir platsen för rullskid-SM 2017, då tävlingarna sker vid SM-veckan.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.