Här gäller det att fightas

Yasmin El Messaoudi älskar amerikansk fotboll. Det bästa hon vet är att springa ut till match och hon är känd för sin offensiva spelstil i en sport som uppskattas av allt flera människor.
Här går det inte att ta sig en stund, full fart gäller från första stund. Yasmin El Messaoudi, med tröja nummer 77, älskar de här närkamperna. Foto: Sandra Jansson, Ögonblick

 

Fler spelare, fler lag, unga tjejer strömmar till och det pratas om skapande av Champions League. Tongångarna är optimistiska i amerikansk fotboll damer.

Antal licensierade spelare har ökat med 10-15 procent för varje säsong sedan första laget bildades 2008 (Stockholm Mean Machines) och är nu upp i cirka 200.

Fler föreningar satsar

Även antalet lag i serien växer  från fyra första året (2011) till årets sju –  vilka alltså inleder serien i helgen.

- Flera föreningar startar upp damverksamhet. Lag från Kristianstad, Limhamn, Borås, Uppsala och Halmstad förväntas tillkomma till nästa år. Det är bra drag i amerikansk fotboll för damer just nu, säger Henric Hedberg, styrelseledamot i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. 

Ambitionen är hög. Förbundet tror på 1 000 licensierade damspelare inom tre år samt 15 lag på seniorsidan. Det skulle kunna innebära en högsta serie med tio lag. 

Rekrytering via Easy Football

- En hög ambition, vi vet, men om tillväxten fortsätter som hittills är den absolut inte omöjlig. Vi ser också en stark rekrytering av yngre flickor i våra föreningar, vilket stärker oss i tron att vi har något stort på gång, säger Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet. 

En del av anledning till tillströmningen av yngre flickor, främst under 16 år, är förbundets introduktion av Easy Football. Ett lag i Easy Football behöver bara bestå av sju spelare, mot normalt elva, vilket förstås gör det lättare att få ihop lag. 

Trots att serien är ung vimlar det av profiler: 

• Yasmin El Messaoudi, Arlanda Jets (bilden), är trots sin unga ålder (22) redan en veteran med flera säsonger i A-laget. Blir ofta publikfavorit med sin offensiva spelstil och sina ledaregenskaper på planen.  

• Julia Olsson, 22, Stockholm Mean Machines, rankas som den bästa damspelaren i världen av erkända NFL-spelare. Hon tar även en tröja i Mean Machines herrlag i Superserien! 

• Emelie Strömberg, Göteborg Marvels, bytte fotboll mot amerikansk fotboll efter en provträning med herrlaget Göteborg Marvels så sent som 2014.  

Driver på internationellt

Svenska Amerikanska Fotbollförbundet driver också på utvecklingen av damfotbollen i världen och arrangerade första Dam-VM, på Zinkensdamm i Stockholm, 2010. Första EM för damer arrangerades förra året – och nu planeras Champions League! 

- Amerikansk fotboll för damer utvecklas snabbt över stora delar av Europa och inom en snar framtid kommer det att spelas Champions League, säger Fredrik Haraldson. 

Första omgången i damernas serie spelas enligt följande, Valborg och första maj: Arlanda Jets-Västerås Roedeers, Carlstad Crusaders-Göteborg Marvels, Stockholm Mean Machines-Jönköping Spartans (nykomlingar). Det sjunde laget i damernas division 1 är Örebro Black Knights.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.