Många vill testa flaggfotboll

Som liten pojke flydde han och hans familj från militärkuppen i Chile. Nu dömer han VM i flaggfotboll i USA och rankas som en av världens bästa domare.
Flaggfotboll går ut på att sparka och springa. Tacklingar får inte förekomma och utrustningen består av endast tandskydd, flaggbälte och dubbskor. I stället för att tackla rycker spelaren en flagga från ett midjebälte på motståndaren.

 

För Rodrigo Montesino har amerikansk fotboll och flaggfotboll blivit en viktig väg in i det svenska samhället och ett bra liv.

Flaggfotboll är en slags amerikansk fotboll light som spelas med fem man samtidigt på planen. Den administreras och utvecklas inom ramen för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, precis som amerikansk fotboll. 

Växer snabbt i Sverige

Till skillnad från amerikansk fotboll är flaggfotboll dock ingen kontaktsport. Spelarna har ett bälte runt midjan med två flaggor i, som motståndarna ska försöka ta. Det är en snabb sport som växer snabbt både i Sverige och internationellt.

- Det är något av ett hedersuppdrag, säger Rodrigo Montesino om att bli uttagen till domare i VM i flaggfotboll som pågår i Miami, Florida, 8-17 september.

Rodrigo Montesino är väl meriterad för uppgiften. För två år sedan dömde han bland annat bronsmatchen i VM i flaggfotboll. i Italien. Detta blir hans andra VM. Tidigare har han också dömt finalen i EM i Madrid i Spanien. 

Årets domare tre gånger

Rodrigo Montesino började döma efter att ha provat på amerikansk fotboll i gymnasiet i Malmö, i slutet av 1980-talet. 2010 blev han elitdomare och året därpå internationell elitdomare. Han har också utsetts till Årets Domare av det svenska förbundet två gånger på herrsidan och en gång på damsidan.

Montesino flydde med sin mamma och bror till Sverige via Tyskland efter militärkuppen i Chile och återförenades med sin pappa som 12-åring 1981. Hans pappa tvingades lämna sin familj och fly ensam strax efter militärkuppen i hemlandet 1973, då den folkvalde presidenten Salvador Allende störtades av militären. 

Under 17 år levde chilenarna under en brutal militärdiktatur, där tiotusentals politiker, oppositionella och fackligt aktiva torterades, mördades eller försvann. 

Vänner för livet

För Rodrigo Montesino har amerikansk fotboll och flaggfotboll blivit en väg in i det svenska samhället.

- Amerikansk fotboll har gett mig mina allra närmaste vänner, och min familj vänner för livet. Sporten har lärt mig massor om mig själv och hur jag vill vara mot andra människor: ödmjuk och att stå för mina åsikter. Sporten har helt enkelt hjälpt mig att växa som människa. 

Varje säsong får jag möjligheten att lära känna nya, fantastiska människor och umgås med de personer som ger mig mest energi tack vare deras entusiasm och engagemang. 

De hemska minnena från militärkuppen finns alltid kvar, men nu vill Rodrigo Montesino fokusera på VM.

- Mina tidigare internationella insatser har tydligen tagits väl upp av internationella förbundet eftersom jag fått en ny inbjudan, säger en glad Rodrigo Montesino, en av sammanlagt 22 VM-domarna.

Domaruppdrag ideell insats

I VM i flaggfotboll deltar 15 nationer och till favoriterna på herrsidan hör USA, europamästarna Danmark samt Mexiko. På damsidan är Österrike, Kanada, USA och Mexiko favoriter. 

Ursprungligen var det fler länder anmälda, men när turneringen med kort varsel flyttades från Bahamas till Miami var det flera nationer som inte hann få visum till USA.

Domaruppdraget sker på ideell basis, men internationella förbundet står för Montesinos resekostnader. 

Hjälper ungdomar

Flaggfotboll växer även i Sverige, ett landslag finns liksom en SM-serie. En lokal serie i Stockholm är under uppbyggnad. SM avgjordes under SM-veckan i Norrköping i somras och visades i SvT.

- Tyvärr har vi inget svensk landslag med i VM. Jag hade naturligtvis önskat det, men det blir det säkert i framtiden, säger Rodrigo Montesino.

Till vardags arbetar han med att hjälpa ungdomar in i studier, eller in på arbetsmarknaden, i ett EU-projekt som drivs gemensamt av Arbetsförmedlingen och Stockholms Stad.

Thomas Westlind

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.