Pingis omsätter 35 miljoner

Under parollen Pong Pong Power samlades politikerna i Halmstad för att slå ett slag för Lag-VM i bordtennis 2018 som kommer att omsätta 35 miljoner.
Ledningen för Lag-VM (fr v): Johnny Ewerstein, projektledare, Mikael Andersson, Technical Director och Thomas Buza, projektledare projektet Ping Pong Power. De ser fram emot 25 000 besökare och 300 miljoner TV-tittare 28 april-6 maj 2018.

 

Ping Pong Power är ett projekt som ska öka intresset både för Lag-VM 2018 och bordtennis i allmänhet i Halmstad med omnejd. Det går bra. Halmstad BTK (Bordtennisklubb) har ökat antalet ungdomar i träning från 35 till 250 på två och ett halvt år tack vare aktiviteter i bland annat skolorna.

Största evenemanget

Lag-VM blir det största idrottsevenemanget i Halland någonsin, sett till antalet deltagare: 144 lag, 72 damlag och 72 herrlag med fem spelare och minst en ledare i varje, innebär cirka 865 spelare och ledare.

Lägg därtill cirka 400 journalister och 25 000 besökare som genererar 36 000 hotellnätter så förstår vi varför även Båstad, drygt tre mil söder om Halmstad, jublar. Antalet hotellrum i Halmstad räcker helt enkelt inte till.

35 miljoner kronor förväntas evenemanget omsätta. Det TV-sänds i 100 länder och lockade senast mästerskapet arrangerades  300 miljoner tittare, varav 190 miljoner i Kina. Sändningarna ska sätta Halmstad på kartan som berömt besöksmål. 

Uppmärksamhet och bra ekonomi

- Vi har de senaste fem-sex åren arbetat med att värva internationella mästerskap till Halmstad där det finns en koppling till staden och de idrotter som finns representerade här, bland annat EM i fotboll för damer, europeiskt OS-kval i bordtennis och EM i boule. Det skapar uppmärksamhet för de aktuella idrotterna och de föreningar som är med och arrangerar, ett intressse bland invånarna som stärker idrottsstaden Halmstad samt en bättre ekonomi för hotell, restauranger och handel. Vår ambition är att arrangera ett internationellt mästerskap varje år för att göra Halmstad ännu mer attraktivt, säger Johan F Lundberg, vd för Destination Halmstad.. 

Det fanns de som höjde på ögonbrynen när Halmstad utsågs till arrangör av Lag-VM 2018. Normalt arrangeras Lag-VM i storstäder som Paris, Tokyo, Shanghai och Kuala Lumpur. Halmstad är den minsta arrangörsstaden av Lag-VM hittills, Göteborg den näst minsta (1993).

Storleken har betydelse…

- Det var just storleken som fällde avgörandet, förklarar Thomas Buza, tidigare spelare med 14 säsonger i Elitserien för Halmstad BTK och nu projektledare för Ping Ping Power, och fortsätter:

- Vi kan erbjuda spel i tre hallar samtidigt i samma anläggning, Halmstad Arena. I tidigare Lag-VM har det krävts långa och tidskrävande transporter. Möjligheten till bra boende i, eller i närheten av, Halmstad var en annan avgörande faktor.

Halmstad i allmänhet och bordtennisintresserade i laxstaden i synnerhet går nu upp på tå för att arrangera ett "internationellt evenemang av världsklass".

Profilerna engagerade

De "gamla" profilerna med lokal förankring är med och hjälper till. Jörgen Persson är ambassadör för Ping Pong Power och Ulf "Tickan" Carlsson med hustrun Åsa arbetar hårdare än någonsin som tränare i Halmstad BTK för att kunna ta emot alla ungdomar som vill ta steget från pingis - "spontanbordtennis på vanliga bord" - till tävlingsinriktad bordtennis med riktiga bord, utvecklande träning och domare.

Ola Magnusson, chef Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad kommun tror att intresset för bordtensnnis kommer att blomstra i hela Halland:

- Vi vill att så många som möjligt på ett eller annat sätt ska komma i kontakt med pingis inför Lag-VM. Det kommer att synliggöra och etablera intresset för lag-VM samt generera positiva effekter för bordtennisen i Halland även efter att sista bollen i mästerskapet är spelad på försommaren 2018.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.