Vilken motionsgrupp tillhör du?

Nu vet vi eller kan anta hur kompisen, kollegan eller grannen tränar, om, när och hur de gör det. Varannan svensk tränar två-tre gånger i veckan, åtta procent tränar aldrig...

 

Att hålla sig frisk och sund, få bättre kondition och gå ner i vikt är de tre vanligaste anledningarna till att vi motionerar. 

Undersökningen visar att gång, löpning, styrketräning och cykling är de mest populära träningsformerna. Samtidigt finns det skillnader mellan olika åldersgrupper; 

• 18–29-åringar föredrar löpning och styrketräning

• 50–64-åringar föredrar gång och cykling. 

Stavar ännu populärt

Man kan också se olika mönster i träningsform. Vanligast är - gång! Med eller utan stavar (56 procent), faktiskt. Relaterat till ålder, dvs äldre föredrar denna aktivitet.

Så värst många personerna under 40 år med stavar kan man ju inte upptäcka.

Den gruppen är desto mer förtjust i löpning (31 procent), styrketräning (29 procent) och cykling (24 procent.

Därpå följer gruppträning/pass (13 procent) som attraherar blandade åldrar. medan bollsport (9 procent) rör desto fler yngre och slutligen på sjunde plats, och värt att nämna, är simning på 7 procent. Möjligen något som man trodde lockade flera.

Därför tränar vi

Anledningarna till varför vi tränar skiljer sig också åt; 

• 18–29-åringar tränar för att få en snyggare kropp, bli starkare och för att det är roligt

• Kvinnorna tränar, i högre utsträckning än männen, för att bli smidigare och rörligare.

Unga och pensionärer lägger mest tid på träning. 

Faktum är att 65–79-åringarna lägger mest tid på träning, hela 16 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan. Det är imponerande och mycket glädjande. Trenden är att allt fler äldre inser nyttan och att de kan träna oavsett förutsättningar!

Åldersgruppen 18–29-år är näst flitigast. 13 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan.

Frisk och sund yttersta skälet

Många andra har insett nyttan och vill inte vara utan den stimulans de innebär. Här är de vanligaste anledningarna till att vi tränar:

1. Hålla sig frisk och sund (71 procent).

2. Få bättre kondition (43 procent).

3. Gå ner i vikt (27 procent).

4. Bli smidigare och rörligare (23 procent).

5. För att det är roligt (21 procent).

6. Bli starkare (20 procent).

7. Få en snyggare kropp (18 procent).

Minst benägna

Minst rörliga, och i störst behov av uppmuntran är 30–49-åringarna och 50–64-åringarna där sju respektive åtta procent tränar eller motionerar inte mer, om ens det, sju timmar eller mer i veckan.

Vissa anser att de inte har tid, andra orkar inte och några förmår att ta tag i saken, dvs låta kroppen anstränga sig.

De vanligaste anledningarna till att vi inte tränar oftare

1. Gillar inte att träna eller motionera (27 procent).

2. Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter (25 procent).

3. Barn eller familj tar upp den tiden (14 procent).

4. Jag är hindrad av sjukdom, skada eller annat fysiskt hinder (12 procent).

5. Jobbet tar upp den tiden (11 procent).

Förklaringarna eller bortförklaringarna består av:  

• Gillar inte att träna, säger 18–29-åringarna.

• Barn eller familj tar upp den tiden, svarar 30–49-åringarna.

• Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter, är 65–79-åringarnas version...

Fåfänga påverkar dig

Lite fåfänga skadar inte, om det nu får personer att vara mer aktiva... Sålunda vill många visa för andra att de minsann tränar. Var fjärde person har lagt upp en bild, film eller text på sociala medier i samband med sin träning.

Teknikprylar och appar har blivit en naturlig del av träningen. Två av fem personer har någon gång använt en träningsapp. I åldersgruppen 30-49 år använder en av tre en träningsapp varje månad.

Fotnot: Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Stadium. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.