Över 100 miljoner TV-tittare

Super Bowl närmar sig – och därmed också evenemang för kvällspigga som vill se spektakulära touchdowns inpå småtimmarna i ett av världens största idrottsevent.
NRG Stadium är en multiarena i Houston i Texas och tar drygt 72 000 åskådare. Arenan började byggas 2000 och blev klar till 2002 års säsong i NFL, då Houston Texans var en ny klubb. Hit riktas amerikanarnas blickar och likaså åtskilliga miljoners människors intresse söndagen den 5 februari. Foto: David J Philip, AP

 

Epicenter, O´Learys Norrtull och Hard Rock Café i centrala Stockholm satsar på Super Bowl-partyn på söndag kväll den 5 februari, med fortsättning in på småtimmarna. 

Super Bowl en hel vecka 

Finalen spelas nämligen med start kl 00.30, svensk tid, natten till måndag, och lär inte vara slut förrän vid 04.30-tiden.

Det här är Super Bowl nr 51. Atlanta Falcons möter New England Patriots på NRG Stadium i Houston, Texas - en multiarena som invigdes 2002 med plats för drygt 72 000 åskådare och hemmaarena för NFL-laget Houston Texans. Därmed återvänder Super Bowl inomhus. 

Super Bowl är inte bara en finalmatch med drygt 100 miljoner amerikaner framför TV-apparater, läsplattor och mobiler, utan en hel veckas event som startar med Pro Bowl, en All Star-match där NFL-fansen röstat fram lagen. Därefter följer konferenser och mediadagar med alla som räknas inom amerikansk fotboll i USA på plats. 

Ökar intresset

Alla svenskar som inte har chansen att vara på plats kan istället söka sig till någon av de Super Bowl-partyn som arrangeras i exempelvis Stockholm. 

Bakom evenemanget på Epicenter – Stockholms första digitala innovationshus som lockat företag som Google, Microsoft och Star Stable – står Svenska Amerikansk Fotbollförbundet som arrangerat Super Bowl-partyn på olika platser i Stockholm sedan 2011, bland annat Annexet i Ericsson Globe. Arrangören räknar med cirka 250 personer på plats.

- För oss är det viktigt att arrangera ett event i samband med Super Bowl för att öka intresset för amerikansk fotboll i Sverige. Amerikansk fotboll i allmänhet och Super Bowl i synnerhet är ett evenemang som lockar hela familjen och vår förhoppning är att så ska bli fallet även på Super Bowl-partyt på Epicenter, förklarar Fredrik Haraldson, generalsekreterare på Svenska Amerikansk Fotbollförbundet.

Mötet viktigt i digital värld

Några quarterbackpassningar längre bort arrangerar Hard Rock Café sitt party i samarbete med Amerikanska Handelskammaren och The American Club of Sweden, och ytterligare ett par passningar bort på Sveavägen arrangerar O´Learys Norrtull Super Bowl Party.  

Niklas Birgetz, vd för Sponsrings & Eventföreningen med 320 medlemsföretag inom sponsring och event, ser en trend i evenemang kopplade till TV-sändningar inom främst idrott: 

- Det finns en stark kraft i intresse- och upplevelsebaserad kommunikation av det här slaget. Kan du inte vara på plats där, det vill säga på Super Bowl, kan du alltid vara på plats med likasinnade här hemma. Jag tycker det är lysande att Epicenter och Svenska Amerikanska Fotbollförbundet, och även andra, tar initiativ till att samla människor som har en passion för Super Bowl. Det fysiska mötet har helt enkelt blivit allt viktigare i dagens digital värld. 

Super Bowl sänds i TV3 och på Viaplay med start 23.30 söndagen den 5 februari. 

Vill du läsa mer om respektive evenemang, klicka på länkarna.

Epicenter

Hard Rock Café

O´Learys Norrtull

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.