Rekordår för golfens seminarieturné

1 450 personer verksamma på 325 klubbar. Så många träffar Svenska Golfförbundet under verksamhetsseminarierna på 20 platser i Sverige. Det är nytt rekord.

1 450 personer verksamma på 325 klubbar. Så många träffar Svenska Golfförbundet under verksamhetsseminarierna på 20 platser i Sverige. Det är nytt rekord.

Det är åttonde gången golfförbundet åker på turné för att träffa, lyssna på och informera medlemmar i aktuella och viktiga ämnen.

Större engagemang

Och aldrig har fler valt att komma för att lyssna och delta i diskussionerna.

- Det är kul eftersom det visar att seminarierna både är bra och viktiga. Vi har också ett större engagemang bland deltagarna med workshops och interaktion genom ”mentometersystemet” i mobiltelefoner. Vi använder systemet också för att direkt stämma av vad deltagarna tycker om dagens seminarium. Extra kul förstås att betygen genomgående är höga, säger Svenska Golfförbundets projektledare Frida Bräster, på plats på seminariet i Eskilstuna.

Ökad jämställdhet

Bland de många ämnen som tas upp finns golfförbundets två stora processer just nu: Vision 50/50 för jämställd idrott med fler kvinnor i golfen både som spelare och ledare, och Golfnyttan i samhället - golfens roll inom miljö, hälsa, friskvård, turism och samhällsekonomi. 

Svenska Golfförbundet är ett av de största förbunden i Riksidrottsförbundets 71 medlemmar stora familj. Det är samtidigt den största breddidrotten med 487 000 aktiva medlemmar och 460 klubbar eller anläggningar - ofta finansierade av de egna medlemmarna vilket gör att golfen sticker ut bland landets idrotter.

Effekt Stensons segrar?

Henrik Stensons seger i British Open i fjol gav Svenska Dagbladets bragdmedalj, utmärkelsen Årets manlige idrottare på Idrottsgalan och stor uppmärksamhet i media. Frågan är given: finns det en Stensoneffekt inom golfen? 

Det är ett diskussionsämne i ett av passen på verksamhetsseminarierna som riktar sig till styrelser och klubbchefer samt tränare. 

Hur ser den genomsnittliga golffamiljen ut, vad är det som gör att människor blir nyfikna på golf och hur behåller klubbarna dessa nya spelare är andra frågor som avhandlas.

Stabil ekonomi

Fler än 70 internationella segrar i fjol, världsstjärnor i Anna Nordqvist och Henrik Stenson, ökad uppmärksamhet i media och 10 000 nya golfare netto under 2016, den största ökningen sedan 2003. Golfen växer, ekonomin i förbundet är stabil och läget för många golfklubbar och anläggningar bra, även om  ett antal kämpar med ekonomin. 

Vilken roll fyller verksamhetsseminarierna i ett sådant läge?

Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson svarar:

Utveckla föreningarna

– Nyckeln är föreningsutveckling. Det går inte att sitta still och se omvärlden förändras och tro att allt ska fungera som det alltid gjort. Klubbarna måste bli bättre på service, se till medlemmars och gästers behov och vanor, hur man behåller och rekryterar spelare, utbildar ledare och tränare samt utvecklar spelare att bli allt bättre. Golfens värdegrund är också för golfens bästa, i tidens anda.

Den framtida utvecklingen styrs av en verksamhetsinriktning med långsiktiga mål till 2020. Den är uppbyggd på fem verksamhetsstrategier: Golfklubben, Golfspelet, Golfspelare, Golfledaren och Golfen i samhället.

Ger lärdomar

Varje strategi har ett långsiktigt mål och fyra effektmål för antalet medlemmar och golfronder, spelskicklighet och nöjdhet bland medlemmar.

Hur strategierna kopplas till målen, banutveckling, idrottsutveckling, golfens IT-system, rekrytering av anställda, tränaruppdraget och konflikthantering är andra ämnen som väcker nyfikenhet och ger lärdomar.

Närmast drar verksamhetsseminarierna vidare till Karlstad och Falun. 

Läs mer om seminarierna och Svenska Golfförbundet på http://www.golf.se/utbildning/Moten-och-seminarier/verksamhetsseminarier/ 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.