”Vi ska skapa en folkfest”

Svenska Bandyförbundet satsade hårt på att SM-finalen i Stockholm skulle bli en folkfest. Så blev det inte. Därför flyttas finalen tillbaka till Studenternas i Uppsala.
SM-final i bandy i Tele2 Arena i Stockholm. Foto: Sören Andersson / TT

 

– Det betyder jättemycket att finalen kommer tillbaka till Uppsala. Vi avsätter 3,5 miljoner kronor för att skapa en folkfest till 2018 års final, säger Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S) i Uppsala.

Finalontraktet är skrivet på tre år med ytterligare två optionsår.

Ska flytten ses som ett misslyckande? Både ja och nej. Att skapa en folkfest i Stockholm med stadens alla utbud är mer än svårt. I Uppsala blir det större fokusering på finalen. Herr-och damfinalerna spelas den lördagen den 17 mars, ungdomsfinalerna dagen före.

Minns ni?

Nackdelen är förstås att efter fem års inomhusspel i Stockholm – Friends Arena, Tele 2 – nu byts mot spel utomhus. Alla som minns finalen 2010 mellan Hammarby och Bollnäs kommer ihåg parodin. Ett snöfall i storlek XXXXL. Trots det blev det ett nytt publikrekord, 25 560 personer. Knökfullt, inte en termos till hade fått plats.

Stig Bertilsson, ordförande i Svenska Bandyförbundet:

– Vi har vägt för och emot. Det är klart att det är ett risktagande att spela utomhus. Vi har haft ett bra samarbete med Tele 2. Men vi har inte fyllt arenan som vi tänkt oss. Men jag vill inte se flytten som ett misslyckande.

Först säger Bertilsson att de ekonomiska nivåerna var jämförbara mellan Stockholm och Uppsala. Pressad erkänner han:

– Uppsalas villkor är gynnsamma för bandyn. Staden har lovat att göra en storsatsning för att lyfta finalen.

I klartext: Bättre ekonomiska villkor i Uppsala jämfört med Stockholm.

En utgiftspost som mer eller mindre försvinner nu är kostnaden för att tillverka isen på Tele 2 som var hisnande två miljoner kronor.

Stor undersökning

Spelplatsen Studenternas är inte vald på måfå. En omfattande undersökning från Svenska Bandyförbundet har gått ut till föreningar, funktionärer, ledare, publik och så vidare. Var ska finalen spelas? Tele 2? Uppsala? Eller någon annan plats?

Svaret var övervägande: Mot Uppsala!

– Vi har lyssnat på bandy-Sverige, säger ligachefen Per Selin.

Finalen i mars mellan Edsbyn och Bollnäs, 3-1, sågs av 16 836 personer. Den högsta siffran i Tele 2:s historia. Långt från 2013 års final på Friends. 38 474 personer blir svårslaget, i varje fall på Studenternas.  Dels berodde publiksiffran på nyhetens behag med Friends Arena och inte minst att Hammarby var ena finallaget. 9-4 till ”Bajen” mot Sandvikens AIK.

Marlene Burwick:

– Staden upplevde en stor saknad när finalen försvann från Uppsala. Flytten har engagerat många. Vi har en projektgrupp som redan startat jobbet. Vi ska satsa på kringaktiviteter för att skapa en bra upplevelse.

Pytten åter

Studenternas rymmer i dagsläget 22 000 personer. Till 2019 års final, med en ny kylanläggning, ska kapaciteten bli 25 000.

Nästa års final blir extra festlig för Sirius. Klubben fyller då 110 år och det är 50 år sen Sirius tog sitt senaste bandyguld. En av dem som var med då är stadens krogkung Lasse Svensson, som är ordförande för varumärket IK Sirius.

Det var Lasse som skapade de populära bandyfrukostarna, pyttipanna med tillbehör:

– 1991 var första året. Då kom 28 personer. Sista året, 2012, kom 8 000 personer och åt, säger Lasse.

 

Göran Söderlund

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.