Målvaktslegenden mötte Ralf igen

- Vi fick en Golf Cab och 80 000 D-mark (320 000 sek) när vi vann VM 1974, erkände Sepp Maier, en av Tysklands genom tiderna största målvakter, när han nyligen gästade ett höstfagert Kopparvallen i Åtvidaberg för en nostalgiafton..

Så möttes de igen, Ralf _Edström och Sepp Maier.

När Ralf Edström och Sepp Maier nu möttes 44 år senare var den beryktade vänsterkanonen och målvaktshandskarna utbytta mot stora bamsekramen. Volleymålet av Ralf Edström vid VM den gången på Sepp Maier fick vi nu se ett antal gånger på storbild.  Otaliga gånger har SvT visat detta mål. Ett VM-mål som är lika historiskt som Kurre Hamrins dribbelmål från VM-58, även det mot Tyskland, eller Anders Svenssons frisparksmål mot Argentina från VM år -02.

Maier bjöd på sig själv

När de nu träffades var det första gången nu sen den där VM-matchen 1974. Att döma av deras intresse för målet verkade det som de inte sett det sen den gången.

- Det vi fick 1974 tjänar dagens spelare på en dag, en vecka, fortsatte Sepp Maier. Som hade en glad uppsyn inför det faktumet och bjussade på sig så långt från en distanserad och stram tysk det går att komma. 

Vissa ansåg honom som ytterst professionell, andra som en spjuver. 

Men så betonade han också ett flertal gånger att han var mer bayrare än tysk.

Han har varit målvaktstränare i Bayern München och landslaget långt in på 2000-talet och skrivit en målvaktsbok.

Den som har tjänat mest på sin fotbollskonst är och som också är en av tidens störste reklampelare i världsfotbollen är Maiers lagkamrat, Franz Beckenbauer  En levande annonspelare för fotbollskor, träningsoveraller, kalsonger och hälsodrycker och tjänar 1,7 miljoner om året”. 

I dagens penningvärde motsvarar det nästan elva miljoner svenska kronor.

Det var där någonstans som fotbollsspelarnas marknadsvärde i pengar ökade.

-När träningen var över och Beckenbauer hade klarat av sina reklamuppdrag tog han sig oftast gott om tid att sitta och snacka. Var nyfiken på Astrid Lindgren, IKEA och svenska synden, har Conny Torstensson sagt en gång.

Skillnad mot lönerna i dag

Sepp Maiers nuvarande efterträdare i målet, både i Bayern München och landslaget är Manuel Neur. Enligt uppgift från april år 2018 tjänar han 1,5 miljoner i veckan. Men den som tjänar mest i klubblagetär målgöraren Robert Lewandowski med 2,2 miljoner i veckan.

Han var hedersgäst  vid  ”inför matchen-event, ÅFF-Ängelholm”. Som vanligt mästerligt regisserat av Åtvids egna orakel, Börje Johansson. Där fakta, anekdoter, musik, allsång och skratten mixas i ett suveränt hopkok.

- Under årens lopp har det blivit et antal sådana träffar både i Sverige och utomlands, Börje Johansson är en artist, ett unikum, säger Ralf Edström.

Introt till musik och dans

Sepp Maiers entré gjordes med danssteg till Ein bisschen Frieden med sång av Nicole. Över huvudet sträckte han en stor silvrig vinnarpokal med tvåhandsfattning i vinnargest - lånad från en prismonter i klubblokalen.  Var det vinnarbucklan från 10 -årsturneringen Bomans cup i Örebro? 

Östgötarna välkomnade med stående ovationer.

I lokalen fanns inte en sittplats att hitta 3.5 timme före matchstart.

Det var åter en ödesmatch för ÅFF, denna gång mot poängtörstande Ängelholm.

Mr Europacup fixade

Lokal värd för tredagarsbesöket var Anette och Conny Torstensson, Västervik. Ett boende på hotell Slottsholmen är bra PR för Sverige. Jo, det är Björn Ulvéus omdiskuterade skapelse i födelsestaden Västervik.

 I Tyskland kallades Conny Torstensson för ”Mr Europacup” enligt Sepp Maier. Lagkompisar som de var när Bayern München vann Europacupen år 1974-76. Blev lite indignerad över att vi inte var välbekant med det epiteten. 

Europacupen var som ni vet Champions Leagues företrädare. 

På Kopparvallen i Åtvidaberg är det segermatchen (3-1) i Europacupen mot Bayern München den 3 oktober 1973 - tyvärr och ändå med slutligt respass via straffar för östgötarna.

Alla var där

Sepp Maier höll en låg profil om den matchen. Kanske var han medveten om att han lätt hade blivit ”överbemannad i lokalen” av spelare från den matchen, ÅFF-arna Uffe Blomberg, Janne Olsson, Kent Karlsson Lars-Göran ”Knalin” Andersson, Jörgen Augustsson och Conny Torstensson - var alla där.

Med Sepp Maier, Ralf Edström, Roland Sandberg, och Ronnie Hellström (något av målvakternas dag)spelades Åtvidabergs lyckoår i fotboll åter upp. Samtliga svenska VM-mål 1974 gjordes av spelare med ÅFF-anknytning.

Mycket tack vare Facit

Det idrottsorienterade företaget Facit, ortens i särklass största, delade inte ut några himmelska veckolöner, men de fanns med som en garant, arbetsgivare och stödjare. En form av nödvändigt sponsorskap. 

Men Bruksidrottens främsta bastion rämnade.

En och annan tanke kom att snurra den här kvällen, ”Vad kan vi lära av historien”?

Att denna ljusblå, romantiska fotbollssaga skulle ha en varaktighet för världsscenerna var alltför ologiskt

När nu fotbollsmatchen i den grå tredjedivisionen startade kom ett annat tänk att ta över – det  som handlade om dramatik och överlevnad.

Utvisningar och mål på övertid gjorde att dramat Åtvidaberg-Ängelholm avslutades med delad poäng. Som en slags tröst till alla denna nostalgins högafton.

Åtvidaberg lever än.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.