Bästa laget i skenet av midnattssol

 Piteås fotbollsdamer kan skriva fotbollshistoria i kvällens tv-sända match mot Rosenborg på Malmö IP. Seger och klubbens och Norrbottens första SM-guld är klart.

Match i midnatssol på arenan. Då är det god stämning runt planen Foto Fredric Alm /TT

Tre lag slåss om guldet: Piteå, 45 poäng, Kopparbergs/Göteborg, 44 och Rosenberg 42 poäng. Matematiken är enkel: seger för Piteå och seriesegern är klar. Om inte, sista omgången spelas på lördag: Piteå möter Växjö hemma, Göteborg möter Rosengård på Ullevi.

En sensation om Piteå snor guldet framaför storfavoriten Rosengård? Det är David mot Goliat. Piteå omsätter cirka 9 miljoner kronor, Rosengård mer än det tredubbla. skåningarna har världsstjärnan Anja Mittag i laget. Piteå har – åtta spelare fostrade i klubben. Ingen av spelarna i dagens trupp har spelat i A-landslaget. Ingen spelare är proffs. Alla jobbar eller studerar. Så se det att lillasyster kan bli större än storasyster.

Kända hockeystjärnor

Piteå med 23 000 personer i tätorten gör sin åttonde säsong i allsvenskan. Laget har varit med och huggit lite grann de senaste åren: fyra i fjol bland annat.

Piteå är känd för sitt havsbad med fem kilometer lång sandstrand, nationalrätten Pitepalt (potatisbollar med sidfläsk) och export av ishockeyspelare. Stefan Persson vann fyra Stanley Cup med New York Islanders, Tomas Holmström lika många med Detroit Red Wings. Plus ett dussin exporter till som bland andra Lasse Lindgren, Mattias Öhlund, Thomas Berglund, Mikael Renberg…

Piteås damer är överlägset bäst i publikligan: 18 204 personer har sett tio hemmamatcher på LF-vallen (Länsförsäkringar köpte namnrättigheten 2007). Publikrekordet kommer att slås på lördag lovar kanslisten Marianne Fors.

- Det har ringt människor från Kiruna och Gällivare och bokat biljetter. Piteå ligger 40 mil från Kiruna, 30 mil från Gällivare, säger Marianne. 

Snacka om intresse!

Plus 400 000 kronor

Publikrekordet sattes mot Kopparbergs/Göteborg den 15 augusti, 3 022 personer såg Piteå vinna med 4-3.

Klubben kommer att gå plus med omkring 400 000 kronor den här säsongen. Nya sponsorer har tillkommit. De största är kommunen och Sun Pine, som tillverkar tallolja och diesel, som hittills varit de största sponsorerna.

I januari var det bara en spelare som pratade om guld skriver Sportbladet: Faith Ikidi, från Nigeria men nu svensk medborgare. Då var det mesta mörkt i Piteå, även vädret. Det fattades en kvarts miljon i kassan, Elin Bragnum hade brutit armen, Ikidi bröt också armen. Tränaren Stellan Carlsson tvingades ta time out efter sjukdom i familjen. Dessutom var Josefin Johansson gravid och Madelen Janogy skulle opereras.

Fest på lördag

Det var nattsvart. Men då messade Faith Ikidi till tränare Carlsson. Hon skrev bland annat: ” Snälla se det inte som otur. Vi tar oss igenom situationen. Ibland är början svår men slutet bättre”.

Hon fick rätt. 

Om Piteå vinner ikväll blir det inget firande. Nja, något blir det väl. Planet går hem imorgon från Malmö. Säkras guldet, om än inte förrän på lördag, blir det fest då med uppvaktningar från kommunen och näringslivet. 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.