Klassiker-loppen ger 40 miljoner

Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet - starka Klassiker-lopp och välkända varumärken som innebär mångmiljonbelopp tillbaka till idrotten. Bara under 2018 gav de drygt 40 miljoner. Tack vare alla svettiga motionärer.

Loppen startades med passionen för idrotten och har under åren blivit viktiga intäktskällor för föreningssverige. 

2018 genererar loppen tillsammans drygt 40 miljoner kronor tillbaka till föreningslivet som tack för nedlagda funktionärstimmar, direkt stöd för organisationerna och ibland även del av vinsten. 

Den summan gör stor nytta. Den räcker exempelvis till cirka 270 000 fotbollar, cirka 160 000 bordtennisracketar och cirka 80 000 ishockeyhjälmar med galler.

Stärker lagkänslan 

KAIS Mora Innebandy, vars damlag spelade SM-final i våras, är en av ett 50-tal föreningar som ställer upp under Vasaloppet. Föreningen hjälper Vasaloppsorganisationen och dess kansli, ett par av loppets sponsorer med deras event såsom kontroller längs spåret samt hyser in 200 åkare per natt i sporthallen som ägs av KAIS Mora Innebandy. Det sistnämnda sker i samarbete med Siljan Turism. En halv miljon kronor kommer in den vägen från Vasaloppet, samt ytterligare 50 000 på sommaraktiviteter i Vasaloppets regi.

- Vi använder pengarna till att aktivera medlemmarna, så många som möjligt, så länge som möjligt. Nittio procent går till ungdomsverksamheten. Det kan handla om att satsa på ett träningsläger eller en extra cup, samt att göra någon aktivitet tillsammans för de som ställt upp och arbetat som funktionärer för att stärka lagkänslan, exempelvis en bowlingkväll. Utan pengarna från Vasaloppet skulle vi behöva höja medlemsavgifterna eller sälja lotter, förklarar Michael Holback, kassör i KAIS Mora Innebandy.

Rustar upp ridvolten

I Engelbrektsloppet är Erica Holmberg välkänd. Hon är både ordförande i Norbergs Rid & Travklubb och styrelseledamot i innebandyföreningen Skogsgymnastikens IBS. Båda föreningarna ställer upp som funktionärer under loppet som fyller 50 år 2019.

- I rid- och travklubben går pengarna bland annat till att rusta upp vår travbana och vår ridvolt. I Innebandyn går pengarna bland annat till anmälningsavgifter och boende i samband med cuper. Där är det ett par av lagen som ställer upp, så arbetet i Engelbrektsloppet stärker deras lagkassor, berättar Erica Holmberg. 

I Vätternrundan utgör Ödeshög Skidklubb en trogen funktionärsstab. Torgny Conradsson är ordförande i föreningen som har 640 medlemmar bland de 3 000 boende på orten. Det innebär att var femte Ödeshögs-bo är medlem i skidklubben som fick ihop 29 000 kronor från de tre loppen Vätternrundan, Halvvättern och Tjejvättern 2018.

Till ungdomsverksamheten

- Det mesta av pengarna används i ungdomsverksamheten för både längdskidor och orientering, bland annat läger och startavgifter för skidungdomarna som kostar en hel del. En liten del av pengarna går dessutom till att producera konstsnö, men den verksamheten försöker vi finansiera via åkavgifter, säger Torgny Conradsson. 

Ett 40-tal föreningar i kommunerna Vansbro och Malung med omnejd deltar som funktionärer i Vansbrosimningen. Vansbro AIK Hockey är en av dessa. Föreningen har varit engagerad i Vansbrosimningen under många år och har funktionärer som arbetar före, under och efter evenemanget.

- Pengarna vi tjänar som funktionärer går till klubbens dagliga verksamhet, alltså drift av ishallen, anmälningsavgifter, domaravgifter, transporter med mera. Vi jobbar hellre under Vansbrosimningen och slipper på så vis att sälja massor av lotter eller andra grejer. Intäkterna från Vansbrosimningen betyder väldigt mycket för att vi ska få vår verksamhet att gå runt, berättar Peter Jeppson från Vansbro AIK Hockey.

Slipper höja medlemsavgiften

Även i Lidingöloppet är det lokala föreningslivet aktivt. En av de föreningar som får viktiga intäkter till sin verksamhet från loppethelgen är Lidingö SK Handboll.

- Pengarna går till våra ungdomslag för att betala hallavgifter, tävlingsavgifter, domaravgifter och resor i samband med matcher, bland annat. Alla vet att de ska ställa upp, från lag med spelare födda 2008 till A-laget, och gör det. De får en uppgift att lösa, såsom att sköta parkeringen och plocka skräp, och löser den - ibland med hjälp av föräldrar, säger Peder Dyrén, styrelseledamot i Lidingö SK Handboll, och fortsätter:

- Om vi inte hade intäkterna från Lidingöloppet? Då skulle vi antingen behöva hitta en ersättningsintäkt, vilket inte är så lätt, eller höja medlemsavgiften. 

Thomas Björn

Inte många såg det komma men nu är Åby/Tjureda klart för elitserien i bandy. I byn Åby, 24 kilometer norr om Växjö, bor 431 personer men klubben har 1 300 medlemmar. Dessutom är småländska Åby/Tjureda vid Helgasjön landets rikaste bandyklubb.

I information och pressmeddelande inför SM-veckan 2018 så talades det ofta om att 8 000 personer väntades till Helsingborg och Landskrona för att deltaga i olika grenar. Så många blev det inte. Men hur många som kom är det ingen som riktigt vet. Och på Riksidrottsförbundet vill man bli bättre på att ta reda på verkliga fakta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här ska blivande OS-medaljörer träna. av Apollos sporthotell blir Svenska Olympiska Camps. Flaggskeppet är fortsatt Playitas på Fuerteventura men nu tillkommer Apollo-nyheten "Aqua Vista – powered by Playitas" i Hurghada och även ett tredje sporthotell, som offentliggörs under våren 2019. Sveriges Olympiska Kommitté har enats med Apollo om ett förlänger samarbetet.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.